Poreklo prezimena Vuković

16. februar 2012.

komentara: 137

[toggle title=”TESTIRANI VUKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Vuković

Haplogrupa: I2a DN rod Lješnjani-Vojinići

Poreklo: Velje Duboko, Kolašin, Rovca, Crna Gora

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

Vuković

Haplogrupa: G2a-U1

Poreklo:

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Vuković

Haplogrupa: I2-PH908

Poreklo: Debelja, Nova Varoš, Srbija

Krsna slava: Vasilijevdan

Kontakt:
_________________________

Vuković

Haplogrupa: I2-PH908

Poreklo: Beli Manastir, Baranja, HR

Krsna slava: Mratindan

Kontakt:
_________________________

Vuković

Haplogrupa: J2a-M92 rod Cuca-Pješivaca

Poreklo: Bandići, Komani, Cetinje, Crna Gora

Krsna slava: Mala Gospojina

Kontakt:
_________________________

Vuković

Haplogrupa: J2a-M92 rod Cuca-Pješivaca

Poreklo: Brezovo Polje, Brčko, Republika Srpska

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’, Lole Ribara 48, Beograd

VUKOVIĆI

(žive na Dobrim selima i Merulji)

Vukovići su od davnina živjeli na Dobrim selima, i oni su jedna od onih pet porodica koje su prve zazimile u Drobnjaku i stalno se tu naselile. Znaju da su se doselili iz Banjana. O daljoj starini malo se zna. Sredinom 18. vijeka bilo ih je petorica braće. Tada udare morački hajduci, posijeku svu petoricu, a stoku im zaplijene. Ostane pet udovica sa jednim muškim djetetom, kome je bilo ime Mileta. Znaju za imena predaka prije Milete, a to su Panto i Vuk. Vjerovatno je da su imali još nekog pretka koji je imao ime Vuk, ili više njih s obzirom na to da bratstvo sa ovim prezimenom datira mnogo prije Vuka, oca Mijatova. U prilog ovome ide tvrdnja da su se pobočno razrodili toliko da ne mogu da odrede stepen međusobnog srodstva. Jedan ogranak ove porodice nalazi se na Glasincu i ne znaju u kom se stepenu odvojio niti kome su najbliži.

Pošto je Mileta Mijatov odrastao, oženili su ga i on je imao dva sina: Mijata i Jovana. Kad su osnovali porodice, Jovan i Mijat su živjeli u zadruzi od šezdeset i četiri člana. Jovan je bio glava porodice i smatrao se jednim od najimućnijih domaćina u Drobnjaku.

Za uspješno gazdovanje i vođenje domaćinstva knjaz ga je odlikovao. Plaćao je najveći porez u Crnoj Gori i zbog toga je imao privilegiju da lično nosi porez na Cetinje i predaje ga knjazu. Prilikom jednog takvog puta umro je na Cetinju i sahranjen je kod Vlaške crkve. Jovan je imao pet sinova, od kojih su dvojica Jakov i Rade i jedan dio potomaka od Jovanova sina Novice, kao i dio ogranka koji se na uže zove Ješić. Ostali su da žive stalno u Merulji na mjestu gdje su im bili katuni. Jovanov sin Rade bio je jedan od najhrabrijih Vukovića, a naročito se junaštvom istakao u bici na Vučjem dolu, zbog čega je i odlikovan Čeličnim krstom, koji je dobio i Ignjat Poleksić. Radov sin Mina komandovao je jednom jedinicom u Prvom svjetskom ratu.

U Komitskom pokretu su učestvovali Božo i Uroš.

Slave Aranđelovdan, a prislužuju Đurđevdan.

______________________

VUKOVIĆI

(u Donjoj Bukovici i Borovcu)

Potiču od Vukovića iz Mratinja odakle se, oko 1875. godine, Boško doselio sa sinovima Živkom, Milutinom i Obradom u Donju Bukovicu. Imaju nadimak Tukulije.

Vladimir M. Vuković iz Borovca je kao pripadnik NOP- a poginuo kod Danilovgrada 1944. godine.

Nijesu u srodstvu sa Vukovićima iz Dobrih Sela, Motičkog Gaja, Pošćenskog kraja, niti sa Vukovićima iz Gradine iz Šarana.

Slave Aranđelovdan.

_______________________

VUKOVIĆI

(u Gornjoj Bijeloj)

Porijeklom su iz Veljeg Dubokog odakle se Mato Zekov oko 1895. godine preselio u Gornju Bijelu.

Slave Aranđelovdan, a prislužuju Ćirilovdan.

_______________________

VUKOVIĆI

(na Gradini i Smoljanu)

Vode porijeklo od Vuka, sina Radojice Šaranca. Vuk je imao četiri sina: Iliju, Tola, Đoka i Radiča. I on se iz Plane kod Kolašina, zajedno s ostalim Šarancima, doselio u šaransko selo Poda. Njegovi potomci po njemu uzmu prezime Vukovići. Vukovići su najbliži u srodstvu s Rondovićima. Do 1853. godine živjeli su na Podima, kada su se preselili na Gradinu, a 1865. neke njihove porodice pređu na Prenćane, na zemlju koju su kupili od Adžiomerovića.

Jovo se iz Gradine s porodicom iseli u Smoljan gdje se nastane. Povremeno su živjeli u Gradini i Smoljanu. Jovov sin Miloš-Mujo poginuo je u čuvenoj Pljevaljskoj bici 1. decembra 1941. godine.

Vučeta Vuković poginuo je na Prenćanima 1875. godine u borbi protiv Turaka.

Od ovog bratsgva istakli su se Milinko, Vuksan, Radule i Jovo. Vukovići su poznati kao viđeni ljudi i dobri domaćini.

Žive na Gradini, Smoljanu, Njegovuđi i Žabljaku. Ima ih i u Prenćanima.

Slave Đurđevdan.

_______________________

VUKOVIĆI – MOTIKE

(žive u Motičkom Gaju)

Vode porijeklo od Vuka Milutinovića, po kome su i dobili prezime Vuković. Vuk je živio u drugoj polovini 16. vijeka, što se može vidjeti iz njihove porodične čitulje u kojoj su upisana trideset četiri muška i dvadeset osam ženskih imena umrlih do 1839. godine (A. Luburić: Drobnjaci – Beograd 1930). Vuk je imao sinove Sima i Spasoja; Spasoje Sima, a Simo Mitra, Rada i Milića. Simo se rodio krajem 17. vijeka i od njega potiču svi današnji Vukovići – Motike. Vukovići imaju nadimak Motike, a dobili su ga po Tomi Vukoviću, koji je, braneći svoju stoku, koju su turske haračlije bile potjerale, motikom koja mu se našla u ruci ubio jednog Tosku, turskog haračliju.

Porodična tradicija kazuje da je Spasoje Vuković kupio Podinča dolinu na Jezerima od nekog Džam-bega Kupusičića iz Srema, za koju je dao dvanaest i po oka para, i to pola zlata, a pola srebra. Tapiju o ovom kupljenom imanju ponijeli su sa sobom iseljeni Vukovići u Bosnu. Za Spasoja se još priča da je načinio prvi mlin na Mlinskom potoku, koji su Turci htjeli da sruše jer nije imao odobrenje za njegovo podizanje, a on je Turke protjerao i odbranio mlin od rušenja. Poslije ovog događaja otišao je bosanskom veziru u Travnik i od njega dobio odobrenje da koristi podignuti mlin.

Mitar Simov je imao sinove: Maksima, Marka i Vasa; Rade je imao Aleksu, a Milić Aleksu i Spasoja.

Milić Simov je rođen oko 1730. godine i živio je sto dvadeset sedam godina, što znači da je umro 1857. godine. Milić je bio čuveni junak, neobično razvijen, izuzetne snage. Bio je odličan pripovjedač i pamtiša o drobnjačkim starinama. On je kazivao da je u njegovo vrijeme Drobnjak gorio sedam puta, a prije njega četiri puta. Milić se sa svojim sinovima iselio iz Komarnice na imanje u Jezerima.

Ova porodica davala je izuzetno snažne i krupne ljude, koji su doživljavali duboku starost, često i više od sto godina. U Drobnjaku živi predanje da je jedna baba, rodom iz ovog bratstva, koja je imala preko sto godina, kazivala o međi između Drobnjaka i Pive u masivu Durmitor na mjestu Prijespa. Oko ove međe često su se krvili Pivljani i Drobnjaci i dosta je glava palo sve dok baba Motička nije postavila među, uz zakletvu da je tu prava međa. Tada su prestala sporenja oko ovog dijela pasišta.

Od ovog bratstva ima dosta iseljenika u raznim krajevima. Najviše ih je odseljenih u Bosnu, na Glasinac i njegovu okolinu. Neki se prezivaju Vukovići, a neki Motike.

Mirkovići u Glisnici kod Pljevalja su porijeklom od Vukovića-Motika iz Jezera.

Slave Tripunjdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________________

(prema knjizi Rista Milićevića “Hercegovačka prezimena”)

VUKOVIĆ (pravoslavni i katolici).

Vukovići (p). u Muljima i Vučevu (Gacko), Rogačama, Žiljevu i Jugovićima (Nevesinje). Ortiješu (Bišće, Mostar). Vlasaćama (Zagora, Trebinje). Poratku (Dabar). U Mulje je predak “današnjih Vukovića” došao sa Zagorja. Oženio se “od Zelenovića, pa kao siromah prešao u tazbinu”.

U Vučevu su porijeklom od Okiljevića iz istog sela. U Rogače su doselili “s Broćanca na Čevu” oko 1650. godine. Potiču od tamošnjeg bratstva Perića. U Žiljevo im je predak došao s Meke Grude (Bileća). U Jugoviće su doselili “odnekle iz Gacka”, a u Ortiješ iz Stolačkih Dubrava. U Vlasače su došli iz Janjča, a u Poratak iz Stoca. Vukovići slave Jovanjdan, osim porodica u Jugovićima čija je slava Sv.Stevan.

Vukovića ima nastanjenih i u gatačkim selima: Nadanići, Lipnik, Izgori i Ulinje. U Nadanićima su porijeklom od Vranješevića iz Banjana. u Lipniku i na Ulinju od Okiljevića iz Mulja, a u Izgorima su iz Oputnih Rudina (147:574).

Vukovići (k), stari rod u Ravnom (Popovo). Po mišljenju jednih oni su “bili od Vukića”, a po kazivanju drugih “oni su zaseban rod”. U Ravnom se spominju 1709. godine.

Prethodni članak:

Komentari (137)

Odgovorite

137 komentara

  1. Prenosimo dopis o Vukovićima koji je poslala naša čitateljka Suzana iz Kragujevca:

    Porodica Vuković u Šumadiji,tačnije u selu Bajčetina (blizu Kragujevca)stigla je iz Grne Gore: Cetinje ili Nikšić.
    Slave slavu Sveti Nikola – Nikoljdan 19. decembra.
    Reč je o manjoj familiji koja živi u Kragujevcu. Tokom vremena mlađa generacija se iz sela preselila u grad.

    • Nataša Vuković - Jocić

      Direktan sam potomak porodice Vuković iz Bajčetine u kojoj mi je rođen deda Vukoje Vuković od oca Isaila Vukovića i majke Anđelije Vuković. Oženio se Bosiljkom iz Balosave u Gruži i odselio za Kragujevac gde se zaposlio u fabrici “Zvezda”. Izrodio je petoro dece: blizance sina Miloša i ćerku Milanku, ćerku Slavku i sinove Miodraga i Joksima. Joksim Vuković je bio sudija i predsednik suda u Kragujevcu, a Miodrag Vuković je otišao u Beograd na studije gde se oženio Kosarom Gojković i dobio jednu ćerku – mene. Bio je službenik u Vladi Republike Srbije. Interesantno je da sva trojica braće imaju ćerke, tako da se prezime Vuković od Vukoja neće prenositi na sledeće koleno.
      U Bajčetinu se porodica Vuković doselila pre oko 200 godina iz jednog sela između Mojkovca i Kolašina u Crnoj Gori. Slavimo Svetog Nikolu.

      • Milovan

        Nije tacno da prezime Vuković od Vukoja neće prenositi na sledeće koleno ja sam Milovan Vukovic od dede Milovana iz bajcetine i mog oca Sretena Vukovica koji je porastao i cuvala ga tetka Slavka a pokojnog strica Joksima Vukovica par puta video i popricao posto sam to vreme mali bio.Ja imam sina Emanuela Vukovica koji ima 14 godina tako da se loza nastavlja :a naravno tu je i Dragan Vukovic zvani crni nas najbolji basista u srbiji 🙂

  2. Markovic Nada rodj.Vukovic

    Porodica Vukovic se nalazi u selu Loncanik izmedju Obrenovca i Uba.Mislim da su se moji preci doselili iz okoline Niksica(selo Pluzani kod Pive)ali ne znam kad,verovatno ima vise od dva veka da su ovde, jer ja toliko predaka znam da nabrojim!

  3. Markovic Nada rodj.Vukovic

    Samo da dodam da slavimo sv.Arhangel Mihaila

  4. Gordana

    Ja takodje znam da Vukovici dolaze iz okoline Niksica,i tamo imam familije tak’ mi je pricao otac, a njemu njegovi i neki ljudi iz sela govore da su posecivali rodbinu u Niksicu i malnim selima.. A prava slava Vukovica je sv.Jovan Krstitelj. 😀
    Vecina Vukovica koji su pravi slave ovu slavu to sam procitala na mnogim sajtovima o prezimenima.

    • Sofija

      I moj pradeda je iz Nikšića i slavio je Sv Jovana, Nikola Vuković. Možda smo rod 🙂

      • Dragan

        Sofija moj đed je Nikola iz Nikšića, a pok. otac Dušan – jedan od četvoro sinova Nikolinih.
        A pošto ih sigurno tamo nema ili nije bilo više Nikola, mora da smo u srodstvu.
        Kaži mi ko ti je otac ili đed

        • Sofija

          Pradeda Nikola je bio oženjen Sofijom i imali su sina Dušana, to je moj pokojni deda. Živeo je u Starim banovcima, ali koliko ja znam, nisu imali više dece.

        • Slaviša Vuković

          Poštovani,
          Moji Vukovići su iz kamenska(niksicke rudine) i mi slavimo sv. Jovana tako da smo možda rod. U svakom slučaju veliki pozd.

      • Biljans

        Tvoja prabaka Sofija je moja baba tetka. Rođena je u Međi, nekada Pardanj i od majke Stane i oca Đoke Slepčevića, koji je sahranjen i ima spomenik na međanskom groblju. Kao dete sam često dolazila kod tetka Sonje, tvoje prabake, a ona je dolazila u Među kod nas i dovodila svog unuka, tvog tatu Mišu. Pozzzz.

        • Sofija

          Jao koliko ste me sad obradovali, svaka informacija mi je dragocena obzirom da nisam u kontaktu sa rođacima. Volela bih da saznam nešto više o porodici, ako je moguće razmeniti brojeve telefona…Bože koliko ste mi ulepšali dan draga Biljana. Pozdrav

        • Sofija

          Draga Biljana, [email protected] moja adresa, ako želite pišite 🙂

    • wlajko

      Moji su u selu Milicinica kod Valjeva,ima y selu desetak kuca i slavi se s.Sv Jovan

  5. Pozdrav svima,

    moje prezime je Tovarović ali pre dva i kusur veka moja familija je došla iz Crne Gore iz okoline Nikšića u selo Bukor (planina Cer)i tada je zbog velikih tovara koji su nosili dobila prezime Tovarović, ali je ostalo u sećanju da smo Vukovići. Ne mogu precizno da vam kažem koje tačno godine su došli u Srbiju ali znam da je razlog bio ubistvo nekog Turčina koji je hteo da otme devojku iz naše familije i da je uzme ѕa ženu. Znam da je glava familije koji je te Vukoviće, potonje Tovaroviće doveo nosio moje ime, Marko i da je bio sveštenik. Znam da smo slavu Sv. Luka doneli iz Crne Gore i da je svi Tovarovići i danas slave. Nas Tovarovića sada ima od Beograda do Argentine, a potekli smi svi iz jedne kuće i o tom prezimenu znam dosta, ali želeo bi da saznam više o svojim korenima i o Bukovićima od kojih potičem, pa bi zamolio, ako neko ima bilo kakve infrmacije o ovoj temi da mi ih prosledi.
    Unapred zahvalan
    Marko Tovarović

    • Niko

      pozdrav prijatelju.moji su se nekako obreli u zapadnoj Bosni,tacnije moj cukun-deda Stjepan Vukovic.javljam ti se jer i ja slavim sv.Luku i zato sto je on,Stjepan,pobegao iz CG u to vreme,iz slicnih razloga.malo toga znam.ali drago mi je da nas ima posto vidim da ovde neki pricaju da `pravi` Vukovici slave samo sv.Jovana.pozdrav i da proslavimo slavu u veselju za koji dan :)!

      • Marko Tovarović

        Niko, ako imas još koje detalje molio bi te da mi ih proslediš na mejl [email protected]. Ja se ovih dana spremam da zajedno sa dedom koji je rođen u Bukoru odem do crkve i pregledam crkvene knjige, nadam se da ću naći više imformacija o tome kako smo tamo došli, što smo tamo došli i odakle smo tamo došli, ako mi ostaviš kontakt mejl potrudiću se da te informišem o mojim saznanjima. Inače bavim se istorijom i želja mi je da što više saznam o svojim korenima. Unapred hvala.

        • Glasinac

          Poštovani Marko,
          Pročitao sam tvoj komentar pa me interesuje do kakvih si saznanja došao o Vukovićima koji slave sv. Luku. Ja sam takođe Vuković i slavimo Lučindan. Nastanjeni smo u Sočicama(selo kod Rogatice, BiH). Znamo da smo iz CGe. Ostaviću ti mejl, pa bi mi bilo drago da se javiš.(srdjan.vukovic [email protected])
          Pozdrav!

  6. mlađo

    Prezime Vuković, mz. Roćević opština Zvornik…slave Jovanjdan.

  7. Familije-prezimena Vuković po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Vuković, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih sela.

    -Vujinovača
    -Gradac
    -Gornji Lajkovac
    -Ključ
    -Miličinica
    -Pepeljevac
    -Sovač
    -Stanina Reka
    -Tuđin

  8. Za Markovic Nadu.

    Vukovici iz Pive, (opstina Pluzine) slave sv. Arhangela Mihaila, po broju kuca i pusaka koje su nosili drugo su najvece Pivsko bratsvo. Do potapanja Pive naseljavali su staro Pluzine, oblasti oko danasnje hidrocentrale. Najveci broj kuca, bio je u selu Gornje Mratinje, a u Mratinju se nalazi danasnja hidrocentrala.

  9. Jelena

    Vukovići su u Srem dosli iz Dalmacije tacnije iz okoline Sinja,Donjeg Bitelića 1940.godine Vuković Petar sa suprugom Anom cetiri sina Marjan, Ante,Marko,Mile i kcerkom Marom naselili su se na jedan salas izmedju sela Platičeva i Nikinaca. Katolici su.

  10. Vukovici u Kotor crna gora, ima li ih i odakle su oni dosli?? i Loznica taj dio?

    • Aleksandar Vuiković

      Pozdrav!
      Ja sam iz Herceg Novog. Moji su iz Sela Ubli koji su nekada pripadali Kotorskoj opštini. Moji preci su tu došli krajem 17. vijeka iz Hercegovine.