Poreklo prezimena Drinčić

16. februar 2012.

komentara: 3

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

DRINČIĆI

(žive u Rudom Polju i Šavniku)

Drinčići u Rudom Polju, potiču od Jovovića iz Tepaca. U Rudom Polju živjelo je bratstvo Drinčići, od kojih se većina iselila jednom prilikom u Srbiju, u drugoj polovini 18. vijeka. Od iseljenih Drinčića bio je čuveni junak Milić Drinčić, koji je poginuo u borbi s Turcima na Dublju 1815. godine (Vuk St. Karadžić: Izbor iz dela, Beograd 1968).

U Rudom Polju ostanu samo dva samohrana starca, koji nijesu htjeli da se sele s ostalima u Srbiju. Jednom prilikom kroz Rudo Polje naiđe, na putu u svoj rod, udovica Jovović iz Tepaca sa tri sinčića i zanoći u kući kod samohranaca Drinčića. Pošto je bila siromašna i bez zaštite, pristane, na traženje jednog od ove dvojice, da se uda za njega. Tada se oni dogovore da, ukoliko ne dobiju potomstvo iz ovog braka, ovo troje djece naslijede imanje Drinčića u Rudom Polju i da uzmu prezime Drinčić i njihovu krsnu slavu Aranđelovdan. Tako i bi. Pošto nisu imali potomstvo, ova trojica Jovovića uzeše prezime Drinčić, a njihovi se potomci i danas prezivaju Drinčić i žive u Rudom Polju i u Šavniku. Od ovih Drinčića ima iseljenih u selo Potprisoje u Pivi.

Milivoje Drinčić iz Rudog Polja, aktivista i član Partije iz predratnog perioda, u prvim ustaničkim danima je bio jedan od organizatora ustanka u svom kraju. Uhvaćen je od strane neprijatelja i sproveden u kolašinski zatvor, gdje je okovan i osuđen na smrt. Strijeljan je na Kraljskim Barama 1941. godine.

Radovan Drinčić sa Rudog Polja poginuo je kao pripadnik jedinica NOP-a kod Karlovca 1945, a njegov rođak Milovan sa Brezana kod Andrijevice 1943. godine.

Sava Nikolin iz Dubrovska bio je u jedinicama NOV-a od prvih ustaničkih dana 1941. godine, prvo u Durmitorskom NOPO, a od formiranja Četvrte crnogorske proleterske brigade u njenim redovima, RVI. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. I Milorad Mićunov iz Rudog Polja je pripadnik NOP-a od 1941. godine, prvo u Durmitorskom NOPO, pa u Četvrtoj crnogorskoj brigadi iz koje je prešao u KNOJ, RVI.

Slave Aranđelovdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. POZDRAV OD DRAGANE DRINCIC …..OTAC RODJEN U RUDOM POLJU……:)

  2. Starohercegovac

    Apsolutno netačno!
    Drinčići, koji su ostali u Rudom Polju, su od prvog sina kneza Kojadina Drinčiča, kao i od djece njegovog brata.
    Manje čitajte Luburića u slične, a još manje se konsultujte sa Dužanima.

    • Miroslav Drinčić

      Poštovani
      Čuo sam da se svake godine organizuje skup bratstva Drinčića.
      Ako je to istina,molim te da mi daš informacije ,koga mogu da kontaktira oko toga.
      Pozdrav i svako dobro od Gospoda svima vama braćo

      Tel +381641643435