Порекло презимена Дукић

16. фебруар 2012.

коментара: 103

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ДУКИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Дукић

Хаплогрупа: I2a род Л

Порекло: Грачац, Дерингај, Лика

Крсна слава: Стевањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (103)

Одговорите

103 коментара

  1. Danka

    Poštovanje,
    Interesuje me da li neko nešto zna o Dukićima iz Makedonije iz okoline Kičeva (selo Grešnica) slave Svetu Petku(Paraskevu). U Srbiju pretežno u Beograd su prešli pre i odmah nakon Prvog svetskog rata.

    • Zorica Dukic

      Pozdrav.
      Čitam da su Dukici pretežno iz Like.
      Ima nas na Ubu,selo Sarbane. Malo znamo odakle poticemo,nemam nikakve informacije,a bas me zanima. Slavimo Djurdjic. Jedina inf je iz jedne knjige da smo ovde bili sredinom 19veka. I spominje se Lazar Dukic. Ono što se smatra je da smo iz Dalmacije.

  2. nenad

    molim vas odakle potice prezime dukanic doseljeni u uzice slave slavu sveti jovan

    • Dragan

      Polovinom osamdesetih,prisustvovao sam razgovoru jedne starije zene(neka moja baka,imala je oko 80 godina) I mog pokojnog oca Slavoljuba u selu Dub.Ona je tada njemu izdiktirala a on upisao u jedan rokovnik sve sto je znala o nasem poreklu.Prvi Dukanic doseljen u selo Dub zvao se Simo.Rekla jeda su nasi stari,prilikom seoba,zivinu prenosili na konjima i mesto gde bi pevac zakukurikao,birali za novi dom.Tada je navela i tacno ime sela u okolini Trebinja iz kog poticemo,ja sam u medjuvremenu ime sela zaboravio.Zanimljivo je da oni koji se slicno kao i mi prezivaju Dukovici,takodje slave Svetog Jovana a poreklom su iz Bioske,pa je veoma moguce da poticemo iz istog plemena.To je ukratko ono sto ja znam.Ukoliko te zanima nesto vise,javi.Mogu da skeniram podatke iz tatinog rokovnika i posaljem ti na mail.Pozdrav

  3. Рајко

    Ја сам презимена Дукић, иначе настанјен у Источној Босни општина Милићи.
    Имамо село које се зове Дукићи. По причанју мојих доселили смо овдје из Херцеговине након некаквог убиства, као што је најчћешћи случај за већију тадашнјег становништва. Доселили смо се карајем 18 или почетком 19 вијека. Јер мој прадјед је рођен 1873 , а доселио се још три кољјена раније… Славимо сви Светог Николу 19.децембар. Волио бих знати да ли постоји нека веза са тим племенима, које наводите.

  4. Aleksandra

    Moja porodica Dukic je nastanjena u Bosni, opstina Knezevo. Takodje ima selo Dukici. Krsna slava nam je Djurdjevdan.

  5. Dukic Zeljko

    mozda cu se malo izlupetati ali neka davna prica dede iz neke devedesete (i neke)ja sam je cuo kao mali pe je se bas i nesecam najbolje al prica je glasila ovako nemoj te se ljutiti ako sam nesto pomeso
    nekada davno bilo je selo dukica na kosovu koi su slavili slavu sveti stevan,dukici koi su slavili slavu djurdrvdan… po slavama su znali dali su u rodu e sad to je neko selo koje je dobilo to ime a oni su slave sebi birali za vreme turaka e sad kad su turci dosli i pravili haos po kosovu dukici su se raselili neki u bosnu neku u hrvatsku moi su sotlici to znam sigurno i znam da du konolizaciom 45 dosli u vojvodinu moi slave sveti stefan a ovo da ducic sam prvi put sad pocito

  6. Dusan Dukic

    Zanima me poreklo Dukica naseljeni u Macvi ( Bogatic) krsna slava Lazareva Subota

  7. Nikola Dukić

    Pozdrav Jovane,ja sam Dukić iz sela Košute kraj Sinja,Hrvat rimokatolik.Inace najvise Dukića u Hrvatskoj se nalazi u mom selu.Prvi put se spominjemo na ovom prostoru 1709. obitelji Dukić i Duka.Znam za Dukiće u Zadru za koje ne znam djelimo li srodstvo,te za Dukiće u Duvnu koji su nastali od Čurčića.Zanima me znas li ista vise o nama i s kojim Dukićima smo u rodu.Inače čuo sam neke priče kako su bila 3 brata u Lici,2 došla vamo,a jedan ostao.Pozdrav za tebe.

  8. Dukic

    Дукић, пореклом из села Ревеник, код Босанског Петровца.

    Слава Ђурђевдан.

  9. Dukić Bogdan

    Pradjed Bogdan Dukić rođen je U Derin Gaju Gračac i seli se u BIH Sanica Dukića polje gde se danas održavaju čuvene koride bikova. Tu mi je rođen deda Nikola. Posle II sv rata koloniziraju u Vojvodinu selo Čestereg kod Žitišta. Slavimo Sv. Arhidjakon Stevan. Po predanju su se u Liku doselili iz Hercegovine a pre toga su živeli u Metohiji izmedju Peći i. Andrijevice.

    • Petar Dukić

      Poštovanje svim Dukićima i onima koji vuku korene od ovog prezimena,
      Sjajna tema i drago mi je da sam naišao na nju! Ne vidim da je bilo ko pomenuo Dukiće iz sela Doljani kod Donjeg Lapca odakle su moji došli u Vojvodinu 1945. godine. Slava nam je Sv.Stefan. Ne znam baš mnogo o migraciji koja je prethodila dolasku u Liku pa ne bih da iznosim netačne informacije.

    • Danijela Ivkovic (rodj. Dukic)

      Postovanje, da li znate, da li je Vas pradeda Bogdan imao bracu ili sestre? Moj deda (1911.ako se ne varam) Lazo Dukic iz Deringaja, je imao brata Bogdana, koji je otisao iz Deringaja ( valjda u rat) i nije se nikad vratio niti javio.

  10. Rastko Dukić

    Rodjen sam u Beogradu, mlad sam. Moj djed je bio Dukić Danilo i bio je iz Like. Odatle su koreni Dukića, Ličani 🙂