Poreklo prezimena Dabić

16. februar 2012.

komentara: 106

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (106)

Odgovorite

106 komentara

  1. Dabić

    Dabići Vozuća (opština Zavidovići, BiH ). Slavimo Sv. Savu Osvećenog .

  2. Goran

    Dabići, selo Priluk,opština Zavidovići,slavimo sv. Ignjatija bogonosca

  3. Goran

    Pozdrav svim Dabicima.
    Vodimo poreklo iz Zeljuse okolina Mostara. Slavimo slavu Djurdjevdan. Moj otac zvao se Branislav, deda se zvao Vaso, pradeda mi se zvao Bosko a cukundeda Vaso. Posle njega nemam informacije o poreklu kao I odakle smo dosli. Neka su nagadjanja da smo sa Zrvnja. Da li neko mozda nesto zna o tome. Hvala unapred.

  4. Dejan Dabić

    Dabići, kolko ja vidim ima nas hvala bogu na svim stranama. Vidim da neko kaže da smo možda i šiptari bok te. Pa moji dabići su se doselili iz Hercegovine na Zlatibor u selo Alin Potok zaseok Dabići i slave Nikoljdan: Otac Ranko (1944) , deda Mlađen (1901) imao braću Ranka i Iliju, pradeda Miloš, čukundeda Ristivoje (zvali ga u selu Riza što podseća na ovo šiptarsko poreklo a nas i danas u selu zovu Rizići). Po onome što je baba pričala tri brata (Ristivoje, Todor i ?) su se doselila početkom 19 veka negde iz Hercegovine ovde na Zlatibor.

  5. Lazar

    Pozdrav svima, u Srpcu odakle.je.moja porodica, postoje dvije porodice Dabic. Jedna slavi Djurdjevdan, dok moji slave sv. Tomu. Kao najstatriji poznati predak pojavljuje se Jelen Dabic. Da li iko ima ikakve informacije o Jelenu?

  6. Stole

    U Srpcu postoje cetiri porodice Dabica koje slave Sv.Arandjela.Poreklom iz Nozickog pokraj Srpca.

  7. Ima li Dabica da slave Svetog Arhidjakona Stefana, Laktasi, Banja Luka, Prnjavor, Srbac??
    Porijeklom iz Valjeva ?? 😀 😀

    • Krsman

      Dabicu, pozdrav, naveo si poreklo Valjevo, slava Sv.Stefan. Pisem ti u ime svoga zeta koji ima to poreklo, o kom ja dosta znam. Poreklo im je iz Jautine-Gola Glava kod Valjeva. Zive u okolini Sapca i sada se prezivaju Mijailovic (Mihailovic) a u selu su ih zvali Dabici jer se znalo odakle poticu i za vezu sa poznatim ucesnikom u ustanku Zivkom Dabicem. Istorijografija taj ogranak Dabica ne belezi, a ne moze se iskljuciti da i sam vuces iste korene. Licno imam jos dosta podataka pa bi dobro bilo da se javis i prosiris pricu o sopstvenom poreklu.

  8. Alex

    Pročitao sam gore navedene poruke sa velikim interesovanjem. Google translate sve preveden na holandski i tekst na srpskom.
    Ja tražim porodičnog stabla Živko Dabić b 19/12/1914 u Novom Pazaru, on je imao nekoliko braće. Jedan se zove Milan. Živko kasnije otišao u Nemačku.
    Neko ko može da pomogne? Ako je moguće, i na engleskom?

    • Nemanja Dabic

      Milan je imao 4 sina: Živko, Milan, Krsto, Vojislav. Živko je imao sina Peru i ćerku Veru. Milan nije imao decu. Krsto je imao ženu Stoju, 2 sina (Mića i Dragan) i 2 ćerke (Milijana i Zvezda). Vojislav je bio oženjen Nadeždom, imao je 4 sina ( Milisav, Kranislav, Budimir, Stanimir) i dve ćerke ( Jovanka i Jela). Ja sam Stanimirov sin. Možeš da mi se javiš na mejl: [email protected]

  9. Krsman

    Alex, nazalost nisam u poziciji da ti pomognem. Dopis je pre svega namenjen Dabicu, koji se oglasio 1.3.2017. poreklom iz B.Luke i naravno svim Dabicima ciji koreni su iz okoline Valjeva.

  10. Zarko

    Pomaze Bog,

    Moji preci opet su inace sa Kule Banjera u Visokom BIH, gdje su dosli iz Nevesinja… Slave Svetog Djordja!

    SVAKO DOBRO