Вулета

15. фебруара 2012.

коментара: 3

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Милорад Богдановић

  Презиме Вулета није баш тако масовно као нека друга, али јесте повезано са неколико сличним њему. Тако имамо поред овога и презиме Вуле, Вулетин и Вулетић који негдје славе исте а негдје различите славе. Ова презимена махом се спомињу на простору Далмације, Лике и Баније, као и у Славонији. Наравно, има их који су вјеру промјенили, као и друга српска презимена.
  А Вулете су махом настањени на герзовачком простору гдје славе Стевањдан. Ипак, најбројнији су око Ливна, Бугојна, Гламоча и Травника гдје славе Ђурђевдан. Претпоставка, да су са тих простора, вјероватно Гламоча као и велики број досељеника на просторе Тимара и Змијања, и Вулете из Марићке који славе Пантелиндан.
  Пошто је овај простор био “пролазна станица” за расељавање ка Славонији, и још сјеверније, може се претпоставити да су славонске Вулете у сродству са марићким. У књизи Лексик презимена СР Хрватске, спомињу су око Новске, Јасеновца, Сл. Брода, Пакраца, Подравске Слатине, Ђакова…
  Вулете из Марићке први пут се у писаним документима спомињу у Шематизму д/б за годину 1882, али засигурно су на овим просторима више од 250 година. Настањени су у центри села, поред школе и цркве св. пророка Илије.

 2. Војислав Ананић

  В У Л Е Т А

  Пива, доселили су се Тузле, преко Затарја; Никшић.
  Извор: Вукота Миљанић-Аким Миљанић „ПРЕЗИМЕНА У ЦРНОЈ ГОРИ“, Београд, 2002. (страна 99)

 3. Војислав Ананић

  ВУЛЕТА

  Матица Вулета на Купресу је Ново Село, одакле су и дошли у град. По традицији коју је забиљежио Боривоје Милојевић, Вулете су дошли из села Долац на крајњем југу Гламочког поља око 1860. године. Живјели су прво у Шемановцима, а онда су око 1885. прешли у Ново Село. Ово потврђује опис православних породица митрополије Дабарско-босанске из 1882. године који налази Вулете у парохију Вуковско, којој су припадали и Ново Село и Шемановци. Вулете у Доцу тврде да су старсједиоци из пред-турског времена, што није вјероватно због пустошења тог простора у прошлости. Вјероватно се ради о старијем роду који је заборавио одакле су доселили..