U Beogradu najviše Milica, Novak sve češće ime

15. februar 2012.

komentara: 1

 

U glavnom gradu je 26.719 Milica i to je godinama na listi imena ubedljivo prvo, a odmah iza je 26.590 Marija. – Uran, Zmaj, Mak, Svila, Hajdi, Strela – savremeno nazvani dečaci i devojčice

„Dobićete devojčicu”, otkrio je lekar budućim roditeljima. Nikola, Lazar, Dušan, Jovan… sva muška imena u opticaju pala su u vodu. Rojila su se ženska: Emilija, Sofija, Katarina, Anđela… Otac je insistirao da se mezimica zove Milica. Majka nije htela ni da čuje za to veoma zastupljeno ime. Nije želela da joj se kćerka zove kao i svaka druga devojčica u gradu. Birajući ime malo u šali, malo u zbilji, sporili su se roditelji – do pred kraj trudnoće. Nije više bilo važno kako će se beba zvati, više od svega želeli su da na svet dođe živa i zdrava. Rodilo se milo, nežno, maleno biće koje od prvog dana majka zove „Milice moja”. Devojčica je dobila ime – i to najpopularnije u poslednjoj deceniji, prema podacima iz elektronske Matične knjige rođenih, koja se vodi u Zavodu za informatiku i statistiku grada.

„Beogradska arena” je mala da se u njoj okupi 26.719 Milica, ili 26.590 Marija, koliko ih danas ima u prestonici. Kao imenjakinje, po brojnosti, tu su i Jelene, mada se ovo ime poslednjih godina ne daje često. U glavnom gradu trenutno ima najviše muškaraca pod imenom Aleksandar (30.416), Dragan (29.130) i Zoran (27.593) – njih zajedno ima više nego stanovnika u opštinama kao što su Savski venac, Obrenovac, Vračar ili Stari grad. A ova vlastita imena izlaze iz „mode”.

– Na izbor imena deteta utiču imena predaka, poznatih istorijskih ličnosti i političara, estradnih umetnika, filmskih zvezda i uspešnih sportista. Primer za to je ime Novak. Kada se prvi teniser, i danas najbolji sportista sveta Novak Đoković rodio 1987. godine, samo je 13 dečaka u Beogradu dobilo to ime. Godine 2000. rođeno je 12 Novaka. Njihovo ime zauzimalo je 86. mesto na listi najtraženijih. Popularnost mu se naglo povećala 2007. Sada je 36. na rang listi. Lane je u Beogradu rođen čak 81 Novak – objasnila je Ljubica Marjanović, načelnik odeljenja za projektovanje i programiranje u Zavodu za informatiku i statistiku.

 

Svakog januara, primetila je ona, najviše novorođenih dečaka dobije ime Jovan, po Svetom Jovanu, iako se u istom mesecu slave i sveti Stefan, Vasilije, Sava.

Kakvo god bilo, ime nije proizvoljno, niti beznačajno. Još su stari Latini govorili „Nomen est omen” odnosno „Ime je znamenje”. Nisu to, čini se, smetnuli s uma ni roditelji koji su svojim dečacima rođenim 2011. podarili nesvakidašnja imena – Sever, Timok, Tristan, Uran, Zmaj i Mak, a devojčice nazvali Svila, Vidra, Hajdi, Madona, Princeza, Strela.

Stara srpska imenima dobili su njihovi vršnjaci Krsman, Aksentije, Dositej, Pelagija, Jevrosima i Petrija.

– Oko 4.500 Beograđana ima dva imena koja se pišu raznoliko: rastavljeno, sastavljeno ili sa crticom. Uglavnom roditelji koji ne mogu da se odluče između dva omiljena imena detetu daju oba – pojasnila je Marjanovićeva.

Leo Aleksandar, Marko David, Dušan Miloš, Viktor Strahinja, Luka Konstantin, Nikola Jupiter, Stefan Lazar, Vladeta Vuk, Maksim Vid… neka su od „dva u jednom” imena dečaka koji će ove godine proslaviti prvi rođendan. U generaciji najmlađih Beograđana rastu i devojčice Zara Nikolina, Helena Marija, Anđelika Katarina, Vasilisa Nastasia, Milica Nela, Ana Marija, Ljiljana Ana, Anđela Zoe i Vidra Luna.

Ovakvih kombinacija uglavnom nisu bili vešti da se sete kumovi mališana rođenih pre pola veka.

Od 1961. do 1970. godine najčešća muška imena bila su Zoran, Dragan i Goran, a ženska Vesna, Snežana i Gordana. Pre dve, tri decenije od 1990. do 1981. godine, u konkurenciji dečačkih imena prednjačila su Marko, Miloš, Aleksandar, a bebe devojčice bile su Jelene, Marije i Ivane.

Najnoviji podaci Zavoda za informatiku i statistiku svedoče da je Beograd od prošle godine bogatiji za 9.960 devojčica među kojima ima najviše Milica (367).

– Odmah iza Anđele su Jana, Maša, Iva, Nađa, Anja, Una… kratka imena od tri, četiri slova koja se sve češće daju devojčicama. Kod dečaka nije tako, njihova imena su uglavnom duža – zaključuje Ljubica Marjanović.

Najpopularnije muško ime – Luka dobilo je 483 mališana, od ukupno 10.496 rođenih lane u glavnom gradu. Ukoliko se vlastita imena ovim klincima ne budu dopadala, kad porastu i proslave 15. rođendan moći će da ih promene, a za to im neće biti potrebna roditeljska saglasnost.

 

Izvor: Politika, 15. februar 2012.

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar