Новости: И мушкарци мењају презиме

12. фебруар 2012.

коментара: 0

И припадници „јачег“ пола неретко код матичара траже промену идентитета, најчешће то чине да би изврдали закон. Мушкарци мењају презиме када хоће да узму мајчино или женино

НЕКОЛИКО хиљада људи у Србији сваке године промени презиме. Међу њима је највише жена које то учине на венчању или после развода, али матичари кажу да им се јавља и доста мушкараца. Припадници „јачег“ пола мењају презиме када желе да узму мајчино или када су им будуће супруге из иностранства. Има, међутим, све више оних који „прекрштавајући“ се желе да „изврдају“ закон.

– Годишње одбијемо најмање пет кандидата који су желели да променом презимена избегну неку законску обавезу – каже Душица Тијанић, начелница Матичне службе Краљево. – Они се надају да ће успети да избегну затвор или плаћање пореза ако добију други идентитет. Не знају, међутим, да је немогуће да то ураде, јер ми по службеној дужности шаљемо полицијској управи податке да проверимо сваку особу која је поднела захтев. Све евиденције воде се по матичном броју, а не само по личном имену, и то спречава злоупотребе.

И Весна Галовић, шеф Службе матичара у општини Нови Београд сматра да је немогуће да неко превари систем тако што ће променити личне податке.

НЕОБИЧНА МАТИЧАРИ кажу да су имали примере и промене необичних презимена због исмевања средине. Ипак, то није честа појава, већ се пре може рећи да су многи поносни што имају баш тако специфична имена попут Куга, Гаће, Гузина, Дракула. У Београду тако живе и људи којима у личној карти пише Масникоса, Клизигаћа, Тртица, Врана, Мрак, Лонац…

– Услов за промену је да особа није осуђивана, да није под истрагом и да није задужена порезом – објашњава Галовићева. – Морају доставити и извод из матичне књиге рођених и венчаних, као и уверење о држављанству. Ако је провером утврђено да није било повреда закона, после уплате таксе од 660 динара уносимо нове податке. Постоји још само један услов – да ново презиме буде у складу са нашим обичајима, односно да није погрдно.

Од недавно се јављају и особе које због промене пола мењају комплетно лично име. Да би мушко и на папиру постало женско и обрнуто, неопходни су налаз лекара и извод из матичне књиге рођених у којој је пол већ промењен.

– Годишње имамо око 300 захтева за промену на Новом Београду, али то најчешће траже жене које се разводе и желе да поново „носе“ девојачко презиме – наводи наша саговорница. – То раде и многа деца која су одрасла са мајкама, а отац није бринуо о њима иако их је признао на рођењу. Дозвољено је да о томе сами одлуче већ после напуњене 15. године живота, али у таквим ситуацијама консултујемо Центар за социјални рад.

ЗАКОН не ограничава колико пута једна особа може променити име и презиме – подсећа матичарка Душица Тијанић. – Дешавало се да један човек чак шест пута мења име и да се на крају врати на оно прво из личне карте.

Извор: Вечерње новости, 29. јануар 2012.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.