Govedarica

15. februar 2012.

komentara: 14

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (14)

Odgovorite

14 komentara

  1. Vojislav Ananić

    GOVEDARICE, 6 kuća u Gornje Čarađe

    Y Goliji su živjeli tri ogranka Govedarica: u Gornje Čarađe, Bobotovo groblje i Štitare, koji su došli iz Gacka, iz sela Miholjača, od tamošnje ugledne porodice Govedarica. Njihova najdalja starina je iz Kruševica, od Trebinja. Tu su bili brojni i po predanju prezivali su se Bijelići, ili Bijelovići. Jednom prilikom pobiju neke Turke i Turci iz osvete ih sve pobiju i rasele. Jedno momče strkne i dobježi kod nekog kneza Srbina, na Miholjače, u Gacko, Kod kneza je, kao najamnik čuvao goveda, ljeti i zimi, za sedam godina i zvali su ga pored imena — “Govedar”. (U Gacku su, dok je bilo čobana, zvali čobanina po stoci koju čuva: govedar, ovčar, janjičar, kozar, itd). Taj nadimak na njegove potomke pređe u zvaničio prezime — Govedarica. Govedarice su se ubrajale među brojnije i bolje porodice u Gacku. Davali su kneževe i ugledne ljude, prave asove. U doba Čengića, bio je čuven knez Nikolica. U hercegovačkom ustanku, kao mlad oficir, istakao se pop Mitar Govedarica. Docnije, za vrijeme aneksione krize 1907. godine, Mitar je emigrirao u Crnu Goru i knjaz Nikola ga postavi za plemenskog kapetana na Bobotovu groblju, u Goliju.
    Mitar, kao veliki Srbin i nacionalista, odmah je došao u sukob sa Austro-ugarskim vlastima i srpskim življem iz gatačkih pograničnih sela. Gatački predstojnik optuži ga Zemaljskoj vladi, u Sarajevu, a Zemaljska vlada učini protest na Cetinju i zatraže da se kapetan Govedarica, kao nepodesan smijeni s granice. Crnogorska vlada kojoj nije bilo do konflikata sa moćnijim susjedom premjesti ga za direktora državne kontrole u Bar.
    Predak Govedarica, u Gornje Čarađe, Joko, prešao je s Miholjača negdje oko 1830 — 40. godine. Imao je dva sina — Aćima i Pavla. Pavlov sin Risto, umro je bez nasljednika, a Aćim je imao Rista, Novaka i Vaska. Risto Aćimov je imao Vasa i Mnlana koji je odselio u Vrbas 1945. godine i tamo živi sa sinovima. Vaso Ristov imao je tri sina — Jovana, Pera i Voja. Novak Aćimov imao je Marka i Luku. Marko Novakov ima Radovana i Radosava. Radovan Markov ima Dušana, Branka i Momčila, a Radosav ima Novaka. Luka Novkov imao je Blaža i Mata. Mato je odselio u Vrbas, a Blažo ima Mirka i Vlada, Mirko Blažov (učitelj) Dragomira i Dragana, a Vlado Milorada i Velimira. Vasko Aćimov imao je sina Milovana, Milovan Rajka, a Rajko Milovana i Draga. Mato i Blažo imali su jednog polubrata Vidaka, koji je poginuo u partizanima 1944. godine, neženjen.
    Negdje istih godina kad i Joko, sa Miholjača preseli Lako Govedarica i sinovac mu Kosta u Zukvu, na čitluk Čengića. Kroz desetak godina se podijele i Kosta odseli na Malinsko, u Uskoke, a Lakov sin Golub u selo Štitare, u Goliju, na čitluk Džafera Bakovića — Zvizdića. Golub Lakov imao je sina Jovana, a Jovan šest sinova: Raka, Miloša, Vladimira, Boža, Gligora i Kostu. Svi su 1945. godine preselili u Vrbas, gdje sa sinovima žive. Negdje osamdesetih godina prošlog vijeka doseli na Bobotovo groblje Luka Govedarica. Došao je iz Foče, a u Foču s Miholjača. Imao je sina Obrada, koji je odselio u Vrbas, gdje mu sinovi Jevto i Milosav žive.
    Govedaricama je slava Nikoljdan, 19. decembra.
    Genealogija: Jovan, (sadašnji pas), Vaso, Risto, Aćim, Joko. Drugi organak: Petar (sadašnji pas), Rako, Jovan, Golub, Lako.

    Izvor: Obrad Višnjić – Golija i Golijani, Trebinje, 1987.

    • Milica

      Obrad iz Vrbasa je imao tri sina: Milosava, Jefta i Veljka, koji je najmladji i koji ima sina Branislava, a Branislav Vukašina, a Vukašin sina Luku.
      Vukašin i Branislav sa porodicama žive u Sremskoj Mitrovici.
      Milica Govedarica

  2. Vojislav Ananić

    GOVEDARICA (p). u Miholjačama i Avtovcu (Gacko), Dubljcvićima i Brataču (Nevesinje), Ljusićima i Jezeru (Borač). Starinom su iz Herceg-Novog. Živjeli su neko vrijeme u Skrobotnu (Bileća), odakle su “izgonili ljeti stoku na Miholjače koje su docnije pretvorili u obično selo”. U doba doseljavanja Govedarica na Miholjače “ovaj je kraj bio tako rijetko naseljen da je bilo po tri ili četiri sata od sela do sela”. U ovom gatačkom selu se nalazi groblje na kome se odavno sahranjuju umrli članovi porodice Govedarica. U ostala mjesta Govedrice su se doseljavale s Miholjača. Slave Đurđevdan, a porodice u selu Bratać Nikoljdan. Govedarice su stara mostarska porodica. Slave Nikoljdan (59:198.204.213,319,320,329; 236:171: 114:153). Prema kazivanju Žarka (Ristova) Govedarice s Miholjača, Govedarice “vuku porijeklo” od Bijelića iz Kremenog kod Herceg-Novog. Prezime su dobili po tome što im je predak čuvao goveda. Sve Govedarice slave Nikoljdan.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  3. Krstovic Radojica

    Govedarice-Krstovici braca Mitar,Vaso ,Dusan sinovi Djokovi zivili su u Tresnjevici kod Kalinovika .Moj djed Mitar imao je sinove Danila,,Gavrila moga oca Peka ,jevta i Lazara.Pedesetih godina doseli su se u Sarajevo,naselje Nedjarici i tu ostali do Dejtona.Jedino je Petko moj otac odselio ranije za Tivat.U Tivtu zivimo od 1977 .god.Negdje do 55/56 godine nosili smo dva prezimena Govedarica-Krstovic,a od tada moj otac ostavlja samo prezime Krstovic a ostala braca Govedarica..Od petorice Mitrovih sinova smo ja Radojica i pok Zarko a ja imam sina Dimitrija.Eto toliko da se zna da ima jedna porodica Govedarica u Tivtu.

    • Radojice, ja sam Miroslav Govedarica mislim da smo bili u vojsci zajedno. Pula ’88, Muzil.
      Moji žive u Zelenici, ja sam u Beogradu. Sad u Gacku skupljaju građu o našoj porodici, pa bi bilo dobro da čuju ovu tvoju priču.
      Milo mi je što Dimitrije zna za porodicu i prezime.
      Veliki pozdrav…

      • Jelica

        Cara Dušana 195

        • Jelica Govedarica

          Nekoliko porodica Govedarica se posle Prvog svetskog rata doselilu u Podravinu u Hrvatskoj. Poreklom su iz Miholjača, Nevesinja, Gacka. Slavili su Nikoljdan. Sava, Boriša, Mićo, Blagoje i njihovi potomci Radovan, Novak, Mirko, Branko, Žarko i treća generacija, koja je za vreme građanskog rata devedesetih godina 20. veka prešl

        • Jelica Govedarica

          Nekoliko porodica Govedarica se posle Prvog svetskog rata doselilo u Podravinu u Hrvatskoj (Virovitica, Gradina). Sava, Boriša, Mićo, Blagoje i njihovi potomci Radovan, Novak, Mirko, Mišo, Momo, Branko, Žarko. Treća generacija je za vreme građanskog rata devedesetih godina 20. veka pronašla utočište u Vojvodini (Srem, Novi Slankamen). To su: Milimir, Radivoje, Dušan, Veljko, Nikola, Aleksandar, Dejan, Nemanja, Žarko. Poreklom su iz Miholjča i Nevesinja i svi su slavili Nikoljdan.

      • Krstovic Radojica

        Pozdrav Miroslave ,da bio sam u Puli 88 god .Bas mi je drago da se bave prikupljanjem gradje o nasoj porodici ,ima nas sirom svjeta i bice nam svima zadovoljstvo da na jednom mjestu saznamo sto vise podataka o nama govedaricama .Ja zivim u Tivtu pa ako te put nanese obavezno me potrazi ,lako me pronaci je Radojica je rijtko ime .poz

  4. Darko GL

    U predjelu Borač, odnosno Ulog koji sada pripada opštini Kalinovik RS BiH, ima više loza porodice Govedarica i to Govedarica, Govedarica- Krstović, Govedarica-Lučić i Govedarica-Gajović. Moja porodica je Govedarica-Lučić i prema podacima koji su uklesani u spomenicima na našem porodičnom groblju u selu Trešnjevica prvi je Luka (po kome smo navodno dobili dodatak Lučić) a zivjeo je u periodu od 1700 i neke. Pozdrav za sve Govedarice. Poseban poz za Radojicu Krstovića

    • Slavko Govedarica

      Po predanju, sve Govedarice koji su živjeli u selu Ljusići i trešnjevičkom zaseoku Osatno, su bliska familija i svi slave Sv. Nikolu.Kako se priča jedan od nekoliko braće koji su pobjegli od Turaka i naselili dijelove srednje i istočne Hercegovine, se skrasio u Ljusićima, Osatnu, Trešnjevici, kao i Oblju. U dvadesetom vijeku, zbog ekonomskih, a neki i političkih razloga, sva ova sela su napuštena, gdje su većina iz Ljusića otselili u Sarajevo, neki u Srbiju, Niš i Beograd, a moja i uža i šira familija u Australiju, Adelajd i Melburn. Moj đed pok. Luka je imao sinove: Neđeljka,
      ( otac pok. Brata mi Vasilja, te mog brata Vojina, Sestru Jovanku i Anicu. Svi u Australiji. Drugi sin pok. đeda Luke, striko Nikola, imao je sina Obrena, koji je sa familijom, poslije progona iz Sarajeva od muslimana, otselilo u Niš.

  5. Spomenka

    Moj djed Ilija Govedarica, Solunski borac, je poslije 1. svjetskog rata iz Nikšića s porodicom kolonizovan u Sentu. Tamo je dobio sina Milana ( poginuo mlad), kcerke Danicu, Božicu i Zorku i mog oca Milorada (1912-1988) koji je završio 1937.g. vojnu akademiju u Beogradu.
    Na FB je stranica koju vodim Čika Mišo ( mozete me kontaktirati preko nje). Bio je omiljen profesor i sportista, divan čovjek, tako da njegovi učenici i danas održavaju ČIKA MIŠIN MEMORIJAL u Lukavcu (BiH), kao i stazu nazvanu po njemu. Živim u Puli.
    Pozdrav svim prezimenjacima!
    Spomenka

  6. MN

    Pročitao sam da su Nikolići iz Podravanja opština Srebrenica porijeklom Govedarice. Zna li mi neko nešto reći više o tome ? Pozdrav.

  7. MN

    Nikolić iz Podravanja, opština Srebrenica porijeklo Govedarica zna li neko nešto više reći na ovu temu ?
    Hvala…