Говедарица

15. фебруара 2012.

коментара: 8

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

 1. Војислав Ананић

  ГОВЕДАРИЦЕ, 6 кућа у Горње Чарађе

  Y Голији су живјели три огранка Говедарица: у Горње Чарађе, Боботово гробље и Штитаре, који су дошли из Гацка, из села Михољача, од тамошње угледне породице Говедарица. Њихова најдаља старина је из Крушевица, од Требиња. Ту су били бројни и по предању презивали су се Бијелићи, или Бијеловићи. Једном приликом побију неке Турке и Турци из освете их све побију и раселе. Једно момче стркне и добјежи код неког кнеза Србина, на Михољаче, у Гацко, Код кнеза је, као најамник чувао говеда, љети и зими, за седам година и звали су га поред имена — “Говедар”. (У Гацку су, док је било чобана, звали чобанина по стоци коју чува: говедар, овчар, јањичар, козар, итд). Тај надимак на његове потомке пређе у званичио презиме — Говедарица. Говедарице су се убрајале међу бројније и боље породице у Гацку. Давали су кнежеве и угледне људе, праве асове. У доба Ченгића, био је чувен кнез Николица. У херцеговачком устанку, као млад официр, истакао се поп Митар Говедарица. Доцније, за вријеме анексионе кризе 1907. године, Митар је емигрирао у Црну Гору и књаз Никола га постави за племенског капетана на Боботову гробљу, у Голију.
  Митар, као велики Србин и националиста, одмах је дошао у сукоб са Аустро-угарским властима и српским живљем из гатачких пограничних села. Гатачки предстојник оптужи га Земаљској влади, у Сарајеву, а Земаљска влада учини протест на Цетињу и затраже да се капетан Говедарица, као неподесан смијени с границе. Црногорска влада којој није било до конфликата са моћнијим сусједом премјести гa за директора државне контроле у Бар.
  Предак Говедарица, у Горње Чарађе, Јоко, прешао је с Михољача негдје око 1830 — 40. године. Имао је два сина — Аћима и Павла. Павлов син Ристо, умро је без насљедника, а Аћим је имао Риста, Новака и Васка. Ристо Аћимов је имао Васа и Мнлана који је одселио у Врбас 1945. године и тамо живи са синовима. Васо Ристов имао је три сина — Јована, Пера и Воја. Новак Аћимов имао је Марка и Луку. Марко Новаков има Радована и Радосава. Радован Марков има Душана, Бранка и Момчила, а Радосав има Новака. Лука Новков имао је Блажа и Мата. Мато је одселио у Врбас, а Блажо има Мирка и Влада, Мирко Блажов (учитељ) Драгомира и Драгана, а Владо Милорада и Велимира. Васко Аћимов имао је сина Милована, Милован Рајка, а Рајко Милована и Драга. Мато и Блажо имали су једног полубрата Видака, који је погинуо у партизанима 1944. године, нежењен.
  Негдје истих година кад и Јоко, са Михољача пресели Лако Говедарица и синовац му Коста у Зукву, на читлук Ченгића. Кроз десетак година се подијеле и Коста одсели на Малинско, у Ускоке, а Лаков син Голуб у село Штитаре, у Голију, на читлук Џафера Баковићa — Звиздића. Голуб Лаков имао је сина Јована, а Јован шест синова: Рака, Милоша, Владимира, Божа, Глигора и Косту. Сви су 1945. године преселили у Врбас, гдје са синовима живе. Негдје осамдесетих година прошлог вијека досели на Боботово гробље Лука Говедарица. Дошао је из Фоче, а у Фочу с Михољача. Имао је сина Обрада, који је одселио у Врбас, гдје му синови Јевто и Милосав живе.
  Говедарицама је слава Никољдан, 19. децембра.
  Генеалогија: Јован, (садашњи пас), Васо, Ристо, Аћим, Јоко. Други органак: Петар (садашњи пас), Рако, Јован, Голуб, Лако.

  Извор: Обрад Вишњић – Голија и Голијани, Требиње, 1987.

  • Milica

   Obrad iz Vrbasa je imao tri sina: Milosava, Jefta i Veljka, koji je najmladji i koji ima sina Branislava, a Branislav Vukašina, a Vukašin sina Luku.
   Vukašin i Branislav sa porodicama žive u Sremskoj Mitrovici.
   Milica Govedarica

 2. Војислав Ананић

  ГОВЕДАРИЦА (п). у Михољачама и Автовцу (Гацко), Дубљцвићима и Братачу (Невесиње), Љусићима и Језеру (Борач). Старином су из Херцег-Новог. Живјели су неко вријеме у Скроботну (Билећа), одакле су “изгонили љети стоку на Михољаче које су доцније претворили у обично село”. У доба досељавања Говедарица на Михољаче “овај је крај био тако ријетко насељен да је било по три или четири сата од села до села”. У овом гатачком селу се налази гробље на коме се одавно сахрањују умрли чланови породице Говедарица. У остала мјеста Говедрице су се досељавале с Михољача. Славе Ђурђевдан, а породице у селу Братаћ Никољдан. Говедарице су стара мостарска породица. Славе Никољдан (59:198.204.213,319,320,329; 236:171: 114:153). Према казивању Жарка (Ристова) Говедарице с Михољача, Говедарице “вуку поријекло” од Бијелића из Кременог код Херцег-Новог. Презиме су добили по томе што им је предак чувао говеда. Све Говедарице славе Никољдан.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 3. Krstovic Radojica

  Govedarice-Krstovici braca Mitar,Vaso ,Dusan sinovi Djokovi zivili su u Tresnjevici kod Kalinovika .Moj djed Mitar imao je sinove Danila,,Gavrila moga oca Peka ,jevta i Lazara.Pedesetih godina doseli su se u Sarajevo,naselje Nedjarici i tu ostali do Dejtona.Jedino je Petko moj otac odselio ranije za Tivat.U Tivtu zivimo od 1977 .god.Negdje do 55/56 godine nosili smo dva prezimena Govedarica-Krstovic,a od tada moj otac ostavlja samo prezime Krstovic a ostala braca Govedarica..Od petorice Mitrovih sinova smo ja Radojica i pok Zarko a ja imam sina Dimitrija.Eto toliko da se zna da ima jedna porodica Govedarica u Tivtu.

  • Radojice, ja sam Miroslav Govedarica mislim da smo bili u vojsci zajedno. Pula ’88, Muzil.
   Moji žive u Zelenici, ja sam u Beogradu. Sad u Gacku skupljaju građu o našoj porodici, pa bi bilo dobro da čuju ovu tvoju priču.
   Milo mi je što Dimitrije zna za porodicu i prezime.
   Veliki pozdrav…

   • Krstovic Radojica

    Pozdrav Miroslave ,da bio sam u Puli 88 god .Bas mi je drago da se bave prikupljanjem gradje o nasoj porodici ,ima nas sirom svjeta i bice nam svima zadovoljstvo da na jednom mjestu saznamo sto vise podataka o nama govedaricama .Ja zivim u Tivtu pa ako te put nanese obavezno me potrazi ,lako me pronaci je Radojica je rijtko ime .poz

 4. Darko GL

  U predjelu Borač, odnosno Ulog koji sada pripada opštini Kalinovik RS BiH, ima više loza porodice Govedarica i to Govedarica, Govedarica- Krstović, Govedarica-Lučić i Govedarica-Gajović. Moja porodica je Govedarica-Lučić i prema podacima koji su uklesani u spomenicima na našem porodičnom groblju u selu Trešnjevica prvi je Luka (po kome smo navodno dobili dodatak Lučić) a zivjeo je u periodu od 1700 i neke. Pozdrav za sve Govedarice. Poseban poz za Radojicu Krstovića