Порекло презимена Воштинић

14. фебруара 2012.

коментара: 8

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

 1. svetlana

  familija Vostinic,je iz okoline Kraljeva,ima ih u 2do 3 sela,ali svi su potekli iz jednog sela vise Kraljeva,koje se zove Pekcanica(stari put za Cacak),slava nam je Sv.Nikola,zapisivala sam dosta sta mi je tetka pricala o nasim dedovima,i tetka kaze da kada su dosli u ove krajeve poveli su i zene sa sobom,celu familiju,tako su njoj pricali,inace tetka je rodjena 1938,da su dosli iz hercegovine,to je sve sto znam o nasem poreklu,ako vam nesto znace imena mojih pradedova,poslacu vam poruku,moj otac je rodjen 1932,a moj deda Radivoje Vostinic rodjen 1885,imao je 52 godine kada se moj otac rodio.pozdrav

  • Sneza

   i moja majka je od Vostinica iz Pekcanice. Rodjena je 1936 godine. Otac joj se zvao Gvozden, Solunac, a majka Anka. Imala je 3 brata Veroljuba, Srecka i Rada. Majka joj je bila od Milosevica iz istog sela.

 2. Светлана, хвала на овом прилогу. Свака информација коју имате је драгоцена јер ће сигурно неком помоћи у трагању за пореклом. Шаљите све што сматрате важним. Свако добро вам желимо!

 3. Svetlana

  Drago mi je što vidim da postoji još jedna Svetlana Voštinić 🙂 Vi ste baš rekli ono što sam ja htela odnosno što znam. Ja sam iz Vrdila, i tu je bila veća familija Voštinića. Naravno sada nas je manje, a ono što ja znam od priče svog pokojnog dede koji je bio 1932.godište je da su njegovi preci pre ko zna koliko godina došli iz Pekčanice u Vrdila, inače znam da i u Pekčanici još uvek ima Voštinića. I mi slavimo sv.Nikolu, odnosno svi Voštinići koje ja znam. Toliko od mene. Pozdrav.

 4. Eva

  Voštinići su se pretežno bavili pčelarstvom, pravljenjem sveća i meda, pa je u skladu sa tim i nastalo ovo prezime. Zanimljivo je to da su svi bili veoma pobožni. Po predanju, pčela je nastala od kapi krvi sa Hristovg čela. Mi takođe slavimo Svetog Nikolu.

 5. Gordana

  I ja sam Voštinić ,rođena, i ponosna, zbog mog oca Isidora Voštinića. I on je bio iz Vrdila, rođen 1935, imao je starijeg brata Čedomira, a on sinove Ratka i Miloša, roditelji su im se zvali Miloš i Julijana. Otac mi je pričao da su i oni došli iz Pekčanice. Na žalost niko od gore pomenutih nije više među živima.Znam samo da imam dve bratanice Anu iz Kraljeva i Danijelu iz Mladenovca, ali nisam ni sa kim u kontaktu. A volela bih. Nemam nikog bližeg Voštinića. Pozdrav za sve Voštiniće, bilo gde.

  • Svetlana

   I ja sam ponosni vlasnik prezimena Voštinić. I živim u Vrdilima, gde je ostalo ukupno 4 kuće sa prezimenom Voštinić. Moj deda se zvao Momčilo – 1932. godište. Imao je 4 brata i 3 sestre, i svi su otišli na svoju stranu. Pokojni deda mi je pričao da su njegovi preci (deda ili pradeda) došli iz Pekčanice u Vrdila, tako da koliko vidim svi Voštinići potiču iz Pekčanice.

 6. gordana čedomir nemčev
  to je sve što znam