Poreklo prezimena Baranin

12. februar 2012.

komentara: 1

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

BARCI I BARANI

(žive u Tušinji i na Pitominama)

Barani i Barci prema A. Luburiću vode porijeklo od Milana, sina vojvode Đurjana, koji se sa Pošćenja preselio na Tušinjske Bare pa njegovi potomci, po mjestu naseljenja, uzeše prezime Barci. O svojim daljim precima malo ili skoro ništa ne znaju. Pošto su živjeli u isturenom dijelu Drobnjaka, prema kolašinskoj teritoriji, često su ih napadali kolašinski Turci, od kojih su ginuli i bivali pljačkani. Zbog toga su morali da se iseljavaju u druge krajeve.

Drago i Savo Baranin se ne slažu sa ovom verzijom u onom dijelu od koga potiču. Oni kažu da Barci vode porijeklo od Joka Omakala sa Pošćenja i to od bratstva Abazovića. Oni dalje kazuju da se sa Pošćenja na Bare Tušinjske preselio Naod Abazović sa sinovima Todorom, Vasilijem i Milanom i da su uzeli prezime Barci po Barama u koje su uselili. Od Todora su Barci u Glisnici kod Pljevalja, koji su jedno vrijeme živjeli u Bitinama kod Kosanice. Od Milana su Barci u Tušinji i u selu Vlasovu kod Prolom Banje i Barani na Pitominama. Milan je imao četiri sina: Miliju-Paliju, Milovana, Milutina i Ćira, odnosno Milija; Milutin i Ćiro se dosele u selo Pitomine kod Žabljaka, a Milovan se naseli u Tušinju. Treba napomenuti da su sva četiri brata jedno vrijeme živjeli u Timaru, odakle je uslijedilo njihovo raseljavanje. Bardi doseljeni na Pitomine, promijeniše prezime u Baranin, da bi zavarali trag radi neke krvne osvete. Dalje, oni navode da je ovo preseljenje bilo 1910. godine. Ova godina njihovog preseljenja ne može se uzeti kao tačna, kad se zna da su oni prilikom doseljenja na Pitomine našli porodice Šibaliće, Novosele, Šamšale i Macane koji su i prvi naselidi Pitomine, već se, prema nekim vjerodostojnim kazivanjima i dokumentima koje posjeduju navedene porodice, godina njihovog doseljavanja morala pomjeriti unazad. Postoji podatak da su Macani doselili 1822. godine.

Milija-Palija je imao sinove Marka, Draga i Miliju (rodio se poslije očeve smrti, pa mu je ime ponovljeno). Milutin Milanov ima Đoku i Lazara, a Ćiro Radovana, koji je poginuo u hajducima, i Jovana. Jovan ima Novaka zvanog Puren i Miloša zvanog Mikaš. Radosav Purenov je bio učesnik balkanskih i Prvog svjetskog rata i nalazio se u Komitskom pokretu. Ubijen je od strane neprijatelja 1943. godine. Njegov sin Gojko, đak, poginuo je kao borac Jezersko-šaranskog bataljona u bici na Pljevljima 1. decembra 1941. godine. Milovan Mikašev nalazio se u zarobljeništvu za vrijeme austrougarske okupacije 1916-1918. godine. Milovan je bio aktivista u NOP-u, a njegov, mlađi brat Veljko, istaknuti borac NOR-a od prvih ustaničkih dana i borac Petog bataljona u Četvrtoj crrnogorskoj brigadi. Poginuo je 1944. godine u borbama protiv neprijatelja.

Lazar, Milutinov sin, sa sinovima Milivojem, Milinkom i Božom odselio se oko 1880. godine u jablanički kraj u jugoistočnu Srbiju, odakle se Lazar sam vraća na Pitomine i ponovo se ženi. U drugom braku je imao sina Petra. Petrov sin Lazar-Lako, kao pripadnik jedinica NOP-a, poginuo je na Sutjesci 1943. godine.

Dušan Milanov Baranin je najpoznatiji književnik kad je riječ o istorijskim romanima i kao takav se uvrstio u plejadu naših istaknutih književnika.

Komnen Barac, poznati stručnjak iz oblasti medicinskih nauka, tipični je predstavnik ovog bratstva, koje je dalo veliki broj istaknutih stručnjaka u raznim oblastima.

Baraca i Barana ima iseljenih u razne krajeve naše zemlje.

Slave Savindan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Branka Domanovic

    Moj deda, Milosav Baranin, od oca Mitra i majke Bozane rodjene Obradovic, rodjen je u Zablja ku 15,4,1888 godine. Nosilac je spomenice kao ucesnik Balkanskih ratova. Kao borac 4. bataljona Durmitorske brigade ranjen je u Velikom ratu 15.8.1914. i zarobljen od strane
    Austrijanaca i do kraja rata bio u njihovom zarobljenistvu. Posle rata zivi u Valjevu i radi kao instrumentar u valjevskoj bolnici. Umro je mlad 13.3.1937 g. Iza sebe je ostavio suprugu Milicu rodj. Milatovic i pet cerki, Milenu, Jelenu, Bozanu, Bosiljku i Olgu.
    Dusan Baranin je bio moj deda stric, cije knjige sa njegovim posvetama brizno cuvam. Veoma sam ponosna na svog postenog, plemenitog i dobrog dedu Milosava. Zao mi je sto ga nisam upoznala.