Poreklo prezimena Baralić

11. februar 2012.

komentara: 13

Prezime Baralić najčešće se sreće u okolini Čačka i Gornjeg Milanovca. Zanimljivu priču o ovom prezimenu poslao je naš čitalac David Baralić:

Ovu priču sam čuo pre petnaestak godina od autoprevoznika Slobodana Baralića iz Gornjeg Milanovca. Ne znam da li je tačna, ali delovao je dok je pričao kao da je preživeo sve to.

“Baralići potiču od crnogorskog plemena Dmitrović, gde su dva brata (jedan je Srđan, a drugom se ne sećam imena) prebegli zbog krvne osvete pre više od 400 godina iz Grahova kod Orahovca u Srbiju, u Bare (kod Kragujevca?). Tad su ih nazvali Baralije, da bi kasnije dobili nastavak -ić. Jedan brat je odatle prešao u okolinu Čačka, a drugi u okolinu Gornjeg Milanovca. Tu je i danas najveća koncentracija prezimena Baralić. Moj deda je od tih drugih gornjomilanovačkih Baralića, tačnije iz sela Šarani.

Najpoznatiji Baralić, je Petar, nekadašnji fudbaler Borca iz Čačka, pa Crvene Zvezde… Kasnije je karijeru nastavio u inostranstvu (ima o njemu na Vikipediji).

 KRSNA SLAVA: Đurđevdan.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (13)

Odgovorite

13 komentara

  1. Slobodan Baralic

    Pogresna interpretacija price o poreklu. Ja sam mu rekao da je u knjizi Kala Milovanovica opisana porodica Baralic ali da su oni poreklo od Kuca i istocni deo Crne Gore, selo Kuta kod Orahova itd. Inace u knjizi sva crnogorska prezimena Baralici poticu iz Boke Kotorske selo Srbina a dalje njihovo poreklo je Hercergovina inace najverovatnije svi Baralici poticu iz Hercegovine.

  2. SSSS

    Rod sam blizak gorepomenutog Petra koji je iz Kravarice kod Guce, zaseok Baralici. Baralici se dele na tri dela jedan je u Dragacevu (odakle je Petar), drugi oko Mrcaevaca kod Cacka i treci kod Gornjeg Milanovca. Svi slave svetog Nikolu. Ali iskreno prvi put cujem za tu varijantu da su zbog mesta kod Kragujevca dobili prezime. Takodje mislim da nisu dosli iz Crne Gore tako davno jer dan danas se u zaseoku Baralici u Dragacevu govori jekavicom.

  3. Budimir Baralić

    Skoro svi Baralići potiču od Dmitrovića iz sela Kuti (Crna Gora- Andrijevica)U XVIII veku se sele na Bare kod Žabljaka a izmedju 1780 I 1787 g. naseljavaju Gornju Kravaricu kod Guče. Tu se sami deklarišu kao BARAJLIJE. Njihovi potomci I danas žive tamo a nekoliko velikih porodica, preselio se u Atenicu kod Čačka, zatim u Mrčajevce. Bečanj, Prijevor, takodje kod Čačka.Nekoliko porodica naseljava Grabovicu I Lunjevicu kod Gornjeg Milanovca a najveći broj BARAJLIJA doseljava se na Savinac (KO ŠARANI) , opština Gornji Milanovac. Najpoznatiji od tih BARAJLIJA je SIMA BARAJLIJA, Milošev barjaktar u II SRPSKOM USTANKU(spomen ploča na Muzeju II Ustanka u Takovu). Svi Baralići pravoslavne veroispovesti, slave Sv. Nikolu. Postoji nekoliko Baralića u Sarajevu I drugde, muslimanske veroispovesti. Izvor Knjiga Mihaila Kala Milovanovića” Stanovništvo Drenove I Šarana(Savinca) iz edicije za selo Srpska akademija nauka).

    • Milos Baralic Majdan

      Slazem se sa vama ali moram da dodam da ogranak Baralica u Majdanu nastao od Stefana Baralije brata Siminog koji se u zemljišnim knjigama pominje od 1823’ god od kako se pišu knjige(cibuci).Od mojih Majdanskih Baralica-Baralija ima puno u 10-Takovskom puku učesnika oslobodilačkih ratova 1912-18’ kao i dvojica pripadnika Rudnickog (prvog) cetnickog odreda osnovanog na Rudniku 1914’ pod komandom vojvode-majora Voje Tankosica ,stradalih u bitci na nož Mackov kamen.Takodje jedan od Majdanskih Baralica. pilot narednik Dragisa Baralic VVKJ sa posadom na bombarderu Bristol &Blenhejm 07 aprila 41’ bombardovao Južnu Austriju kao deo Hitlerove Nemacke ,tacnije aerodrom blizu Beča Wiener Neustadt u osvetničkoj akciji za bombardovanje Beograda.

    • Rajko B.Baralić

      Najprecizniji je Mihailo Kale Milovanović jer je u knjizi SAVINAC. 34 biblioteka HRONIKA SELA izdate 1995.godine, CIP Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije
      908 (497.11) Savinac a po metodologiji SANU Odbor za proučavanje sela, u tiražu 800
      ID=36541964….
      Njega su dobro interpretirali i skoro citirali Budimir i Đorđe Baralić…dakle: Baralić su po ovom izvoru bili Dmitrovići, iz sela Kuta kod Orahova blizu Andrijevice, preselili se pod Žabljak na Bare….ostali su najviše desetak godina i kao Barajlije se doselili u Kravarica blizu Guče. ( iz ovog mesta je najpoznatiji Petar Baralić, fudbaler Boeca i Crvene zvezde, karijeru završio u SAD) …Odatle ubrzo većina dolazi u Atenicu(najpoznatiji od ovih Baralića je prof.dr.Živorad Žika Baralić, red.prof.Ekonomskog fakulteta u Beogradu), manji broj porodica prelazi Z.Moravu i naseljava Mrčajevci, jedan kasnije odlazi na miraz u susedni Bečanj…nekoliko porodica se naseljava u Prijevor ispad Kablara( najpoznatiji od njih je Stanimir, solunski borac, višestruko odlikovan našim i francuskim odličjima)…veliki broj porodica dolazi u Savinac( KO Šarani) od kojih je najpoznatiji Sima Barajlije…barjaktar Kneza Miloša na Cveti 1815..II Srpski ustanak, (podaci se nalaze na spomen ploči Muzeja II Srpskog ustanka u Takovu, zatim Dragoljub Baralić dugogodišnji sekretar Pravnog fakulteta a potom i Beogradskog univerziteta, Aleksandar V.Baralić, Narodni poslanik Republike Srbije 1960-1969, Borislav U.Baralić..red.prof.Mašinskog fakulteta Un.u Kragujevcu..njegov sin, Đorđe Baralić jedan od najboljih matematičara Srbije, direktor Matematičkog instituta Srbije u Beogradu…(oprostite, samo zbog faktografije, pisac ovog komentara Rajko B.Baralić…dugogodišnji politički i privredni rukovodilac i Narodni poslanik u mandatima(tri) od 2001 do 2008.godine
      Poznato mi je da postoje Baralići iz Banja Luke….Upoznao sam gospodina Damira Baralića 2013.godine, imali smo službeni sastanak … Pošta Srbije i Simens u kojem on tada bio egal rukovodilac Damir je iz Sarajeva i druge je veroispovesti ( izvinjavam se gospodinu Damiru, pominjem ga samo u kontekstu rasprostranjenosti prezimena Baralić. O našim prezimenima smo po obavljenom službenom poslu srdačno i ljubazno razgovarali)

  4. željko baralić

    pozdrav iz subotice sa severa srbije i ovde ima baralića koji su se doselili 70-tih iz okoline banja luke iz aginog sela.mi slavimo sv.stefana ako ima neko neke informacije o našim precima da ih podeli sa nama

    • Milan

      Ja sam iz Banja Luke i moji slave svetog Stefana. Dosta rođaka nam se odselilo u Vojvodinu. Tako da smo vjerovatno rođaci ali nemam neki informacije o porijeklu.

    • Lejla Krdzalic

      Moj pradjed je Abdulah Baralic, rodjen u Travniku. Kazu da je nekada bila mahala Baralica u Travniku i da su svi bili zanatlije. Radi blizine Agina Sela Travniku, postoji mogucnost da smo istog porijekla. Pokusala sam da dodjem do nekog prezimena Baralic iz Agina Sela da bih mozda uspjela naci vezu, ali mi to nije poslo za rukom. Mozda mi vi mozete pomoci u Tome?
      Hvala vam
      Lejla

  5. Đorđe Baralić

    Ja sam od Baralića sa Savinca kod Gornjeg Milanovca. Nedavno sam išao u Kuče gde se zna da su postojali Dmitrovići, pa je izvor Kala Milovanovića najverodostojniji. Inače, koliko ja znam svi Baralići slave Sv. Nikolu, kao i njihovi preci preci u Kučima, te sugerišem da se ispravi ova informacija.

  6. Milos

    E ja sam Baralic iz Majdana pod Rudnikom ,i tu ima Baralica!

  7. Rade Baralic

    Zeljko tebi zelim pomoci u prici o Baralicima iz Banja Luke.
    Moje iskustvo.
    Moji Baralicic su iz sela Gornja Kravarica kod Guce.
    Otac je otisao u Sarajevo na sluzenje vojnog roka i tu ostao cijeli zivot.
    Posto je bio vojno lice lecili smo se u Vojnoj bolmnici gde je radila doktorica ocni lekar Jozica Baralic iz Banja luke.
    U telefonskom imeniku Sarajeva bila je i jedna muslimanska porodica Omera Baralica ali neznam njihovo poreklo.

    • Lejla Krdzalic

      Jozica Baralic nije iz Banja Luke ona je dubrovcanka a njen muz je Enes Baralic iz Dubrava kod Tuzle. Tu mu je otac uciteljevao. Inace ova loza je porijeklom iz Travnika.
      Moj pradjed je Abdulah Baralic, rodjen u Travniku. Kazu da je nekada bila mahala Baralica u Travniku i da su svi bili zanatlije. Radi blizine Agina Sela Travniku, postoji mogucnost da smo istog porijekla. Pokusala sam da dodjem do nekog prezimena Baralic iz Agina Sela da bih mozda uspjela naci vezu, ali mi to nije poslo za rukom. Mozda mi vi mozete pomoci u Tome?
      Hvala vam
      Lejla

  8. Žarko

    Zdravo svima,

    Ako postoji neko od Baralića iz Kravarice, ko je voljan da se testira preko Srpskog DNK projekta, neka mi se javi na [email protected], ja ću pokriti troškove testiranja.