Порекло презимена Баралић

11. фебруар 2012.

коментара: 13

Презиме Баралић најчешће се среће у околини Чачка и Горњег Милановца. Занимљиву причу о овом презимену послао је наш читалац Давид Баралић:

Ову причу сам чуо пре петнаестак година од аутопревозника Слободана Баралића из Горњег Милановца. Не знам да ли је тачна, али деловао је док је причао као да је преживео све то.

“Баралићи потичу од црногорског племена Дмитровић, где су два брата (један је Срђан, а другом се не сећам имена) пребегли због крвне освете пре више од 400 година из Грахова код Ораховца у Србију, у Баре (код Крагујевца?). Тад су их назвали Баралије, да би касније добили наставак -ић. Један брат је одатле прешао у околину Чачка, а други у околину Горњег Милановца. Ту је и данас највећа концентрација презимена Баралић. Мој деда је од тих других горњомилановачких Баралића, тачније из села Шарани.

Најпознатији Баралић, је Петар, некадашњи фудбалер Борца из Чачка, па Црвене Звезде… Касније је каријеру наставио у иностранству (има о њему на Википедији).

 КРСНА СЛАВА: Ђурђевдан.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

  1. Slobodan Baralic

    Pogresna interpretacija price o poreklu. Ja sam mu rekao da je u knjizi Kala Milovanovica opisana porodica Baralic ali da su oni poreklo od Kuca i istocni deo Crne Gore, selo Kuta kod Orahova itd. Inace u knjizi sva crnogorska prezimena Baralici poticu iz Boke Kotorske selo Srbina a dalje njihovo poreklo je Hercergovina inace najverovatnije svi Baralici poticu iz Hercegovine.

  2. SSSS

    Rod sam blizak gorepomenutog Petra koji je iz Kravarice kod Guce, zaseok Baralici. Baralici se dele na tri dela jedan je u Dragacevu (odakle je Petar), drugi oko Mrcaevaca kod Cacka i treci kod Gornjeg Milanovca. Svi slave svetog Nikolu. Ali iskreno prvi put cujem za tu varijantu da su zbog mesta kod Kragujevca dobili prezime. Takodje mislim da nisu dosli iz Crne Gore tako davno jer dan danas se u zaseoku Baralici u Dragacevu govori jekavicom.

  3. Budimir Baralić

    Skoro svi Baralići potiču od Dmitrovića iz sela Kuti (Crna Gora- Andrijevica)U XVIII veku se sele na Bare kod Žabljaka a izmedju 1780 I 1787 g. naseljavaju Gornju Kravaricu kod Guče. Tu se sami deklarišu kao BARAJLIJE. Njihovi potomci I danas žive tamo a nekoliko velikih porodica, preselio se u Atenicu kod Čačka, zatim u Mrčajevce. Bečanj, Prijevor, takodje kod Čačka.Nekoliko porodica naseljava Grabovicu I Lunjevicu kod Gornjeg Milanovca a najveći broj BARAJLIJA doseljava se na Savinac (KO ŠARANI) , opština Gornji Milanovac. Najpoznatiji od tih BARAJLIJA je SIMA BARAJLIJA, Milošev barjaktar u II SRPSKOM USTANKU(spomen ploča na Muzeju II Ustanka u Takovu). Svi Baralići pravoslavne veroispovesti, slave Sv. Nikolu. Postoji nekoliko Baralića u Sarajevu I drugde, muslimanske veroispovesti. Izvor Knjiga Mihaila Kala Milovanovića” Stanovništvo Drenove I Šarana(Savinca) iz edicije za selo Srpska akademija nauka).

    • Milos Baralic Majdan

      Slazem se sa vama ali moram da dodam da ogranak Baralica u Majdanu nastao od Stefana Baralije brata Siminog koji se u zemljišnim knjigama pominje od 1823’ god od kako se pišu knjige(cibuci).Od mojih Majdanskih Baralica-Baralija ima puno u 10-Takovskom puku učesnika oslobodilačkih ratova 1912-18’ kao i dvojica pripadnika Rudnickog (prvog) cetnickog odreda osnovanog na Rudniku 1914’ pod komandom vojvode-majora Voje Tankosica ,stradalih u bitci na nož Mackov kamen.Takodje jedan od Majdanskih Baralica. pilot narednik Dragisa Baralic VVKJ sa posadom na bombarderu Bristol &Blenhejm 07 aprila 41’ bombardovao Južnu Austriju kao deo Hitlerove Nemacke ,tacnije aerodrom blizu Beča Wiener Neustadt u osvetničkoj akciji za bombardovanje Beograda.

    • Рајко Б.Баралић

      Најпрецизнији је Михаило Кале Миловановић јер је у књизи САВИНАЦ. 34 библиотека ХРОНИКА СЕЛА издате 1995.године, CIP Каталогизација у публикацији Народна библиотека Србије
      908 (497.11) Савинац а по методологији САНУ Одбор за проучавање села, у тиражу 800
      ИД=36541964….
      Њега су добро интерпретирали и скоро цитирали Будимир и Ђорђе Баралић…дакле: Баралић су по овом извору били Дмитровићи, из села Кута код Орахова близу Андријевице, преселили се под Жабљак на Баре….остали су највише десетак година и као Барајлије се доселили у Краварица близу Гуче. ( из овог места је најпознатији Петар Баралић, фудбалер Боеца и Црвене звезде, каријеру завршио у САД) …Одатле убрзо већина долази у Атеницу(најпознатији од ових Баралића је проф.др.Живорад Жика Баралић, ред.проф.Економског факултета у Београду), мањи број породица прелази З.Мораву и насељава Мрчајевци, један касније одлази на мираз у суседни Бечањ…неколико породица се насељава у Пријевор испад Каблара( најпознатији од њих је Станимир, солунски борац, вишеструко одликован нашим и француским одличјима)…велики број породица долази у Савинац( КО Шарани) од којих је најпознатији Сима Барајлије…барјактар Кнеза Милоша на Цвети 1815..II Српски устанак, (подаци се налазе на спомен плочи Музеја II Српског устанка у Такову, затим Драгољуб Баралић дугогодишњи секретар Правног факултета а потом и Београдског универзитета, Александар В.Баралић, Народни посланик Републике Србије 1960-1969, Борислав У.Баралић..ред.проф.Машинског факултета Ун.у Крагујевцу..његов син, Ђорђе Баралић један од најбољих математичара Србије, директор Математичког института Србије у Београду…(опростите, само због фактографије, писац овог коментара Рајко Б.Баралић…дугогодишњи политички и привредни руководилац и Народни посланик у мандатима(три) од 2001 до 2008.године
      Познато ми је да постоје Баралићи из Бања Луке….Упознао сам господина Дамира Баралића 2013.године, имали смо службени састанак … Пошта Србије и Сименс у којем он тада био егал руководилац Дамир је из Сарајева и друге је вероисповести ( извињавам се господину Дамиру, помињем га само у контексту распрострањености презимена Баралић. О нашим презименима смо по обављеном службеном послу срдачно и љубазно разговарали)

  4. жељко баралић

    поздрав из суботице са севера србије и овде има баралића који су се доселили 70-тих из околине бања луке из агиног села.ми славимо св.стефана ако има неко неке информације о нашим прецима да их подели са нама

    • Milan

      Ja sam iz Banja Luke i moji slave svetog Stefana. Dosta rođaka nam se odselilo u Vojvodinu. Tako da smo vjerovatno rođaci ali nemam neki informacije o porijeklu.

    • Lejla Krdzalic

      Moj pradjed je Abdulah Baralic, rodjen u Travniku. Kazu da je nekada bila mahala Baralica u Travniku i da su svi bili zanatlije. Radi blizine Agina Sela Travniku, postoji mogucnost da smo istog porijekla. Pokusala sam da dodjem do nekog prezimena Baralic iz Agina Sela da bih mozda uspjela naci vezu, ali mi to nije poslo za rukom. Mozda mi vi mozete pomoci u Tome?
      Hvala vam
      Lejla

  5. Ђорђе Баралић

    Ја сам од Баралића са Савинца код Горњег Милановца. Недавно сам ишао у Куче где се зна да су постојали Дмитровићи, па је извор Кала Миловановића најверодостојнији. Иначе, колико ја знам сви Баралићи славе Св. Николу, као и њихови преци преци у Кучима, те сугеришем да се исправи ова информација.

  6. Milos

    E ja sam Baralic iz Majdana pod Rudnikom ,i tu ima Baralica!

  7. Rade Baralic

    Zeljko tebi zelim pomoci u prici o Baralicima iz Banja Luke.
    Moje iskustvo.
    Moji Baralicic su iz sela Gornja Kravarica kod Guce.
    Otac je otisao u Sarajevo na sluzenje vojnog roka i tu ostao cijeli zivot.
    Posto je bio vojno lice lecili smo se u Vojnoj bolmnici gde je radila doktorica ocni lekar Jozica Baralic iz Banja luke.
    U telefonskom imeniku Sarajeva bila je i jedna muslimanska porodica Omera Baralica ali neznam njihovo poreklo.

    • Lejla Krdzalic

      Jozica Baralic nije iz Banja Luke ona je dubrovcanka a njen muz je Enes Baralic iz Dubrava kod Tuzle. Tu mu je otac uciteljevao. Inace ova loza je porijeklom iz Travnika.
      Moj pradjed je Abdulah Baralic, rodjen u Travniku. Kazu da je nekada bila mahala Baralica u Travniku i da su svi bili zanatlije. Radi blizine Agina Sela Travniku, postoji mogucnost da smo istog porijekla. Pokusala sam da dodjem do nekog prezimena Baralic iz Agina Sela da bih mozda uspjela naci vezu, ali mi to nije poslo za rukom. Mozda mi vi mozete pomoci u Tome?
      Hvala vam
      Lejla

  8. Жарко

    Здраво свима,

    Ако постоји неко од Баралића из Краварице, ко је вољан да се тестира преко Српског ДНК пројекта, нека ми се јави на [email protected], ја ћу покрити трошкове тестирања.