Порекло презимена Биљић

11. фебруар 2012.

коментара: 7

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. jovan

    Biljic je srpsko prezime.Potice iz istocne Hercegovine.Danas je najvise zastupljeno u Valjevu i okolini (selo Brezovice), u Bajinoj Basti i selu Godecevo.
    Krsna slava je Jovanjdan.

  2. Bijana Biljic

    Slazem se sa Jovanom, mada, Biljici iz Bajine Baste slave Srdjevdan, odnosno sv. Sergije i Vakho 20. oktobra… Za Biljice koji slave Jovanjdan jos nisam cula.

    • Vladisav

      Moji Biljici su iz sela Rogacice (Svojdruga) kod Bajine Baste i svi slave Jovanjdan. Dosli su iz Hercegovine kao pleme Neskovica, a rodonacelnik ovih mojih je bio Biljo Neskovic(otuda prezime Biljic). Biljica ima i u selima Bacevci i Okletac

  3. jovan biljic

    Svi Biljici u Brezovicama i Valjevu slave Jovanjdan a poreklom su iz Godeceva.Ono sto ja znam Pavle BIljic se doselio iz Godeceva u drugoj polovini 19 veka i moje poreklo je vodi od njega.Imao je brata Marko Biljic.Ako neko nesto zna i moze da poveze neka napise.

  4. Gordana

    Moj deda je sa Romanije. Naravno, kolonizacijom je zavrsio u Srbiji, u Lazarevu kod Zrenjanina. Svi Biljici koje ja znam slave Svetog Nikolu

    • Небојша Новаковић

      Насељавање Гласинца почело је тек крајем 18. века, пошто је цео крај услед куга и других невоља био опустео.

      У то време долазе: Башовићи, Чоловићи, Амовићи, Билићи (Биљићи) и Маловићи који су дошли из Дробњака, а са њима су дошли преци Караџића, који су даљом старином Васојевићи.

      Билићи, или Биљићи су даљом старином од Церовића из Тушине. У Брајковићима их је било 8 кућа (слава Св. Никола).

      Церовићи у Тушинама припадају најстаријем слоју становништва у Дробњаку, Новљанима и даљим су пореклом из Никшићких Рудина.

      Извор: “Гласинац”, Миленко С. Филиповић

      Више о Дробњацима-Новљанима (с освртом на генетско порекло):

      http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=472.0

  5. Nadezda Biljic

    Koliko ja znam Biljici su bili Hajduci koji su se iz Hercegovine naselili u Uzicku Republiku,najvise nas ima u Godecevu odakle je moj deda i njegov deda itd.ima nas i u Uzicu,Kosjericu i okolini,znam da nas ima i u Bajinoj Basti,a da u Hrvatskoj se Biljici prezivaju BiLic…takodje znam da smo dobili prezime po Coveku Biljo,posto su dva prijatelja Biljo i Mato prvi dosli u Godecevo,i od tada postoje Biljici i Matici maltene smo jedni do drugih u selu.Takodje nasa slava je Sveti Nikola,ali se tamo vise slavi Preslava Nikolaji 22 Maja cini mi se…veliki pozdrav za sve moje Biljice sirom sveta