Poreklo prezimena Biljić

11. februar 2012.

komentara: 7

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. jovan

    Biljic je srpsko prezime.Potice iz istocne Hercegovine.Danas je najvise zastupljeno u Valjevu i okolini (selo Brezovice), u Bajinoj Basti i selu Godecevo.
    Krsna slava je Jovanjdan.

  2. Bijana Biljic

    Slazem se sa Jovanom, mada, Biljici iz Bajine Baste slave Srdjevdan, odnosno sv. Sergije i Vakho 20. oktobra… Za Biljice koji slave Jovanjdan jos nisam cula.

    • Vladisav

      Moji Biljici su iz sela Rogacice (Svojdruga) kod Bajine Baste i svi slave Jovanjdan. Dosli su iz Hercegovine kao pleme Neskovica, a rodonacelnik ovih mojih je bio Biljo Neskovic(otuda prezime Biljic). Biljica ima i u selima Bacevci i Okletac

  3. jovan biljic

    Svi Biljici u Brezovicama i Valjevu slave Jovanjdan a poreklom su iz Godeceva.Ono sto ja znam Pavle BIljic se doselio iz Godeceva u drugoj polovini 19 veka i moje poreklo je vodi od njega.Imao je brata Marko Biljic.Ako neko nesto zna i moze da poveze neka napise.

  4. Gordana

    Moj deda je sa Romanije. Naravno, kolonizacijom je zavrsio u Srbiji, u Lazarevu kod Zrenjanina. Svi Biljici koje ja znam slave Svetog Nikolu

    • Nebojša Novaković

      Naseljavanje Glasinca počelo je tek krajem 18. veka, pošto je ceo kraj usled kuga i drugih nevolja bio opusteo.

      U to vreme dolaze: Bašovići, Čolovići, Amovići, Bilići (Biljići) i Malovići koji su došli iz Drobnjaka, a sa njima su došli preci Karadžića, koji su daljom starinom Vasojevići.

      Bilići, ili Biljići su daljom starinom od Cerovića iz Tušine. U Brajkovićima ih je bilo 8 kuća (slava Sv. Nikola).

      Cerovići u Tušinama pripadaju najstarijem sloju stanovništva u Drobnjaku, Novljanima i daljim su poreklom iz Nikšićkih Rudina.

      Izvor: “Glasinac”, Milenko S. Filipović

      Više o Drobnjacima-Novljanima (s osvrtom na genetsko poreklo):

      http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=472.0

  5. Nadezda Biljic

    Koliko ja znam Biljici su bili Hajduci koji su se iz Hercegovine naselili u Uzicku Republiku,najvise nas ima u Godecevu odakle je moj deda i njegov deda itd.ima nas i u Uzicu,Kosjericu i okolini,znam da nas ima i u Bajinoj Basti,a da u Hrvatskoj se Biljici prezivaju BiLic…takodje znam da smo dobili prezime po Coveku Biljo,posto su dva prijatelja Biljo i Mato prvi dosli u Godecevo,i od tada postoje Biljici i Matici maltene smo jedni do drugih u selu.Takodje nasa slava je Sveti Nikola,ali se tamo vise slavi Preslava Nikolaji 22 Maja cini mi se…veliki pozdrav za sve moje Biljice sirom sveta