Порекло презимена Басарић

11. фебруара 2012.

коментара: 9

Презиме Басарић се, према књизи Велимира Михајловића “Српски презименик”, први пут бележи на острву Брачу 1574. године. Затим у Ковиљу (Бачка) 1778. године; у Багрдану, пореклом из Лебана; У Свилајнцу; У селима Веширевића Врањска, Острожница и Мали Радић у Поуњу (сви пореклом из Лике после 1878.); у Бијелом Камену и Милатовићима у Горњем Драгачеву (Србија); стариначка породица у Вељој Међи у Херцеговини; у Капљуву (Бравско, Босна, пореклом из Лике); у Хрватској набројније у Госпићу и Новој Градишки.
_______________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

 1. Sarko

  Basarica ima i na Sar-planini. Etnograf i dr. Atanasije Urosevic je prilikom sistematko ispitivanja Sirinicke Zupe 1938 godine zabelezio rod Basarica u Sevcu (danas opstina Strpce).

  Selo Sevce

  Basarici (19 kuca., slave sv. Nikolu) su starosedeoci. Od ovog roda je bilo iseljenih u Babljaku kod Urosevca – (Basarici 9 kuca., slave sv. Nikolu). Doseljeni iz Sevca u Sirinicu oko 1870 godine. U Muadzer Babusu kod Urosevca (1 kuca. Basaraca slavi., sv. Nikolu, doseljena iz Sevca 1922 godine. U Zaskoku kod Urosevca (1 kuca., Basaraca slavi sv. Nikolu). doseljena je 1923 godine iz Sevca.

  U Sevcu je rodjen Svetomir Arsic Basara, srpski vajar i pripovedac. Rodjen je 1928 godine u Sevcu i potice od starosedelacke porodice Basarica. Osnovnu skolu pohadja u Sevcu, nizu gimnaziju u Urosevacu a gimnaziju u Kosovskoj Mitrovici. U Nisu je 1948 godine upisao Skolu za primenjenu umetnost. Godine 1953. je primljen na Akademiju za primenjenu umetnost u Beogradu, gde je diplomirao marta 1958 godine.

 2. Поштовани Сарко(или Шарко),хвала вам на овом прилогу.Надам се да је ово почетак наше сарадње. Очекујемо ваше следеће коментаре и прилоге. Свако добро вам желимо.

 3. Marko

  Imam jedan podatak koji sam cuo da je prezime Basaric nastalo od starog srpskog jela koje je specijalitet u Kraijni i Lici, a zove se ‘Basa’.
  To je mlecni proizvod…
  Veliki broj Basarica su pravoslavne vere, Licani i vuku poreklo iz sadasnje Hrvatske, ali su zbog ustaskog progona u to vreme bezali i raseljavali se svuda gde su mogli po svetu zato ih sada ima i u Srbiji i u okruzenju.
  Isto tako treba proveriti i poreklo prezimena “Bakarici”. Po mom misljenju to su pokatoliceni Srbi odnosno pravoslavci koji su u to vreme primili katolicanstvo da bi sacuvali svoju glavu od ustasa…
  Nemam dokaza za ovo poslednje. To je moja pretpostavka, treba ispitati sve cinjenice…

 4. Dragica Basaric

  Ima nas i u Rumi i okolnim selima,u okolini Beograda.Moji su dosli sa Korduna,ne znam tacno iz kog mesta. Neki od nas su u vreme izbeglistva preuzeli prezime Basara,a neki smo ostali ponosni Basarici 🙂

 5. Мilos Basaric

  Prezime Basaric potice iz IVANOVIH KORITA u Crnoj Gori,sto je upisano u tamosnje knjige,1648 godine dva brata u potrazi za boljim zivotom, jedan odlazi u Liku a drugi na planinu Javor (Zlatar,Nova Varos.)Posle se sele po celoj srbiji,sad nas hvala bogu ima svuda:)

 6. Саша Басарић

  Басарићи старином потичу из некадашње Дакије,тј. дачке Србије (територија данашње Румуније).Потомци су српске владарске лозе Басараб,која је владала Влашком и Трансилванијом од 12-ог века до пропасти монархије.Занимљив податак је да тој владарској породици припада и Влад III,познатији као гроф Дракула из Стокеровог романа и многобројних фимова.За сада толико…

 7. Koštana Banjac

  Moja Baba (tatina majka) je rojena Marija Basarić iz Veliki Radić kod Bos. Krupe. Ako neko ima informaciju o toj porodici, molim vas pišite mi. Hvala Koštana

 8. Војислав Ананић

  БАСАРИЋ (к,м). Породице овог презимена живјеле су у Попову пољу. Басарићи (к) помињу се у матицама жупе Град у Дубровнику 1781. године када је убиљежена смрт Катарине Басарић из Попова, 1782. смрт Марије – кћери Николе Басарића из Попова (214/3:128). Басарићи (м) су живјели у Вељој Међи (Попово). Ова и друге муслиманске породице из тога села су “давно изумрле или расељене” (59:275). Басарићи су насељени у Стоцу. Могуће је да су доселили из Веље Међе.

  Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.