Poreklo prezimena Basarić

11. februar 2012.

komentara: 11

Prezime Basarić se, prema knjizi Velimira Mihajlovića “Srpski prezimenik”, prvi put beleži na ostrvu Braču 1574. godine. Zatim u Kovilju (Bačka) 1778. godine; u Bagrdanu, poreklom iz Lebana; U Svilajncu; U selima Beširevića Vranjska, Ostrožnica i Mali Radić u Pounju (svi poreklom iz Like posle 1878.); u Bijelom Kamenu i Milatovićima u Gornjem Dragačevu (Srbija); starinačka porodica u Veljoj Međi u Hercegovini; u Kapljuvu (Bravsko, Bosna, poreklom iz Like); u Hrvatskoj nabrojnije u Gospiću i Novoj Gradiški.
_______________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (11)

Odgovorite

11 komentara

  1. Sarko

    Basarica ima i na Sar-planini. Etnograf i dr. Atanasije Urosevic je prilikom sistematko ispitivanja Sirinicke Zupe 1938 godine zabelezio rod Basarica u Sevcu (danas opstina Strpce).

    Selo Sevce

    Basarici (19 kuca., slave sv. Nikolu) su starosedeoci. Od ovog roda je bilo iseljenih u Babljaku kod Urosevca – (Basarici 9 kuca., slave sv. Nikolu). Doseljeni iz Sevca u Sirinicu oko 1870 godine. U Muadzer Babusu kod Urosevca (1 kuca. Basaraca slavi., sv. Nikolu, doseljena iz Sevca 1922 godine. U Zaskoku kod Urosevca (1 kuca., Basaraca slavi sv. Nikolu). doseljena je 1923 godine iz Sevca.

    U Sevcu je rodjen Svetomir Arsic Basara, srpski vajar i pripovedac. Rodjen je 1928 godine u Sevcu i potice od starosedelacke porodice Basarica. Osnovnu skolu pohadja u Sevcu, nizu gimnaziju u Urosevacu a gimnaziju u Kosovskoj Mitrovici. U Nisu je 1948 godine upisao Skolu za primenjenu umetnost. Godine 1953. je primljen na Akademiju za primenjenu umetnost u Beogradu, gde je diplomirao marta 1958 godine.

    • Maja Stanišić

      Deda je rođen u Sevcu i preselio se u Zaskok kod Uroševca. Prezivamo se Stanišić, ali postoji usmeno predanje da smo pre toga bili Basarići i takođe slavimo Svetog Nikolu.

  2. Poštovani Sarko(ili Šarko),hvala vam na ovom prilogu.Nadam se da je ovo početak naše saradnje. Očekujemo vaše sledeće komentare i priloge. Svako dobro vam želimo.

  3. Marko

    Imam jedan podatak koji sam cuo da je prezime Basaric nastalo od starog srpskog jela koje je specijalitet u Kraijni i Lici, a zove se ‘Basa’.
    To je mlecni proizvod…
    Veliki broj Basarica su pravoslavne vere, Licani i vuku poreklo iz sadasnje Hrvatske, ali su zbog ustaskog progona u to vreme bezali i raseljavali se svuda gde su mogli po svetu zato ih sada ima i u Srbiji i u okruzenju.
    Isto tako treba proveriti i poreklo prezimena “Bakarici”. Po mom misljenju to su pokatoliceni Srbi odnosno pravoslavci koji su u to vreme primili katolicanstvo da bi sacuvali svoju glavu od ustasa…
    Nemam dokaza za ovo poslednje. To je moja pretpostavka, treba ispitati sve cinjenice…

  4. Dragica Basaric

    Ima nas i u Rumi i okolnim selima,u okolini Beograda.Moji su dosli sa Korduna,ne znam tacno iz kog mesta. Neki od nas su u vreme izbeglistva preuzeli prezime Basara,a neki smo ostali ponosni Basarici 🙂

  5. Milos Basaric

    Prezime Basaric potice iz IVANOVIH KORITA u Crnoj Gori,sto je upisano u tamosnje knjige,1648 godine dva brata u potrazi za boljim zivotom, jedan odlazi u Liku a drugi na planinu Javor (Zlatar,Nova Varos.)Posle se sele po celoj srbiji,sad nas hvala bogu ima svuda:)

  6. Saša Basarić

    Basarići starinom potiču iz nekadašnje Dakije,tj. dačke Srbije (teritorija današnje Rumunije).Potomci su srpske vladarske loze Basarab,koja je vladala Vlaškom i Transilvanijom od 12-og veka do propasti monarhije.Zanimljiv podatak je da toj vladarskoj porodici pripada i Vlad III,poznatiji kao grof Drakula iz Stokerovog romana i mnogobrojnih fimova.Za sada toliko…

  7. ivan basaric

    ima nas svuda

  8. Koštana Banjac

    Moja Baba (tatina majka) je rojena Marija Basarić iz Veliki Radić kod Bos. Krupe. Ako neko ima informaciju o toj porodici, molim vas pišite mi. Hvala Koštana

  9. Vojislav Ananić

    BASARIĆ (k,m). Porodice ovog prezimena živjele su u Popovu polju. Basarići (k) pominju se u maticama župe Grad u Dubrovniku 1781. godine kada je ubilježena smrt Katarine Basarić iz Popova, 1782. smrt Marije – kćeri Nikole Basarića iz Popova (214/3:128). Basarići (m) su živjeli u Veljoj Međi (Popovo). Ova i druge muslimanske porodice iz toga sela su “davno izumrle ili raseljene” (59:275). Basarići su naseljeni u Stocu. Moguće je da su doselili iz Velje Međe.

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

  10. Nebojša

    Deda mi je rođen u Tisovici u blizini Ivanjice na planini Javor. Imao je tri sina, koji žive u Beogradu na Voždovcu. Slavimo Đurđic.
    I ja sam davno negde pročitao da sve datira iz Crne Gore gde su se tri brata nakon učinjene nedaće Turcima razdvojila na tri strane (Lika, Ivanjica i Bosna).
    Pozdrav svima!