Poreklo prezimena Stepanović

5. februar 2012.

komentara: 50

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (50)

Odgovorite

50 komentara

  1. Uros Stepanovic

    Ja se isto prezivam Stepanovic,zivim u Kusadku kraj Smederevske Palanke ,tako reci u srcu Sumadije,slavim Svetog Stefana(Stefandan).Mislim da smo se doslili iz Hercegovine i iz Crne Gore ako znate vise pisite.
    Hvala u napred 😀 🙂

    • Milan Stepanovic

      Ja sam Stepanovic, zivim selo pored Sapca, malo nas ima isto slavim Sv Stefana, deda i otac su umrli, a ja nikako saznam odakle smo dosli🤷🏻‍♂️

      • Marija Josipović

        Moja baba je iz Stepanovića, selo Gračanica kod Ljubovije. Otac joj se zvao Ranisav. Krsna slava im je Sveti Stefan takođe.

      • Nebojsa Stepanov

        Pozdrav!

        Zovem se Nebojsa Stepanov (bez ić), iz Panceva sam. Isto slavimo Sv.Srefana.

        Koliko znam Austrougarska nam je zabranila uporebu tog nastavka 1817-e, pa pretpostavljam da smo bili Stepanović pre toga.

        Moj otac je prikupio dosta podataka o nasem poreklu, ali seze negde do 1840-e, kada je rodjen moj cukundeda Todor. Njegov otac je bio Vasa. Imam jos neka imena iz porodicnog stabla, pa me kontaktirajte ako zelite da razmenimo podatke.

        Sve najbolje
        Nebojsa

    • Nebojsa Stepanov

      Pozdrav!

      Zovem se Nebojsa Stepanov (bez ić), iz Panceva sam. Isto slavimo Sv.Srefana.

      Koliko znam Austrougarska nam je zabranila uporebu tog nastavka 1817-e, pa pretpostavljam da smo bili Stepanović pre toga.

      Moj otac je prikupio dosta podataka o nasem poreklu, ali seze negde do 1840-e, kada je rodjen moj cukundeda Todor. Njegov otac je bio Vasa. Imam jos neka imena iz porodicnog stabla, pa me kontaktirajte ako zelite da razmenimo podatke.

      Sve najbolje
      Nebojsa

  2. Emil Stepanović

    Hristos se rodi !!#
    Prezivam se isto Stepanović, rodjen u Kladovu (iz sela Davidovaca) / Srbija (timočka krajina) slavim Petkovicu ( Sveta Petka ).

    Moj pokojni deda mi je govorio da mi nismo iz tog kraja, nažalost mi nikada više od toga i nije rekao. Ja mislim da smo trenutno jedini Stepanovići u toj opštini.
    U slučaju da vi nešto više o mojim precima znate zamolio bih vas da mi pišete.

    Zahvaljujem se u napred pozdrav

  3. A. Stepović

    Da li kojim slučajem znate nešto o porodici Stepović? Iz Kragujevca sam i slavim Svetog Nikolu. Odgovori mi trebaju što pre

    • MILAN STEPOVIC

      Ja sam takodje od STEPOVIC-a . Zivim u Kraljevu , 1965 godiste sam i koliko znam ovde nas
      nema bas mnogo . Negde oko 5 – 6 porodica . Otac mi je poreklom iz sela Djakovo , pored
      manastira Studenica , u blizini mesta Usce , u Raskoj oblasti . U tom selu postoji zaseok koji je
      dobio naziv po Stepovicima , ali ih i tu nema mnogo s‚obzirom kako mladi odlaze iz sela u
      gradove . Po mom saznanju , poreklo vodimo iz mesta RISAN , u Boko Kotorskom zalivu , gde
      sam se licno raspitivao i upoznao neke Stepovice koji drze prodavnicu – market u Risnu .
      Meni je nadimak , po kome me svi i znaju u Kraljevu – STEPO , sto mu nekako i dodje logicno.
      Moji slave Svetog Stevana . Pozdrav tebi i tvojima .

  4. Aleksandar Stepanović

    Takodje se prezivam Stepanovic, moji su rodom sa Kosova, konkretno iz Kosovske Mitrovice, deda pradeda cukundeda takodje poticu iz sela nadomak Zvecana po imenu Rujiste. Moja porodica slavi Svetog Djordja. Ako znate nesto vise o Stepanovicima iz ovih mesta slobodno mi pisite.

    Srdacan pozdrav!

    • Aleksandar Stepanović

      Poštovanje isto slavimo sv Đorđa 16 novembra, živim u Nišu a moji su rodom iz Zaplanje okolina Niša podnožje Suve planine

  5. Dušan Stepanović

    Ja sam takođe Stepanović, živim u okolini Kruševca, Veliki Šiljegovac. Ne zna se tačno otkuda smo i kada došli. Najdalji predak za kojeg znamo je pradeda moga dede (Veličko), i on je sahranjen i živeo u Velikom Šiljegovcu. Takođe, ostali su tragovi da smo aktivno učestvovali u ratovima s turcima (Veličko je bio ranjen i o tome ima zvanični spis), kao i u balkanskim i prvom svetskom, gde ima izginulih od Bugara. Slavimo Sv. Petku. Generalno se za Šiljegovac vezuje legenda da je dobio ime po vlasima – Šiljegovcima. Ako neko još šta zna o tome, neka napiše. Zahvaljujem.

  6. Jugoslav Stepanovic

    Ja sam Stepanovic, iz sela Neresnica, kod Kuceva, istocna Srbija. Poznato mi je da smo 5 generacija vec tamo i da je predak dosao ali ne znam odakle. Inace, tamo nas ima puno, vecina tog dela sela, zaseoka je Stepanovic. Inace smo Vlasi. Interesuje me poreklo, ako neko zna, jer sam načuo da je predak dosao sa Kosova, a tu iz Crne gore. Inace slavimo Sv. Arandjela

  7. Vladan

    Ako slavite slavu onda ste Srbi u užem smislu, jer samo Srbi imaju slavu. Rumuni nemaju slavu. A o Vlasima i njihovom poreklu sve je objasnio starac Tadej Vitovnički, koji je i sam iz tih krajeva, pa pogledajte.

    • Dominik 1978

      Pozdrav svima,
      ja sam takođe Stepanović iz Negotinske Krajine (Istočna Srbija) Vlah po poreklu (ponosan Vlah i Srbin) i neslažem se sa time da samo Srbi slave Slavu.
      Živim u Austriji i poznajem lično nekoliko Rumuna iz Rumunije koji slave krsnu Slavu i nisu iz pogranične zone nego Konstanca, Temišvar itd.
      U Negotinu i okolini nas ima mnogo što nosimo to prelepo prezime.
      Po priči moga dede (Dušan Stepanović 1926-2016), njegov deda Jon Stepanović je poginuo na Solunski Front.
      Naša krsna slava je Sveti Nikola i Sveta Petka.

  8. Miloš Stepanović

    Poštovanje, nalazim se u Petrovcu na Mlavi gde se u blizini tog mesta naselili moji preci još 1400 po nekim pričama zivelisu u crnoj travi-vrcaniji Stepanovići koji slave Sv. Arandjela moze li mi neko nešto više reći ako zna. Kosta Stepanović novinar Politike mi je bio praded

  9. Vojislav Ananić

    STEPANOVIĆ (p), stare porodice koje su živjele u Kokorini i Dulićima (Gacko). Na groblju u Kokorini nalazi se “impozantna krstača” (krst) Mratila Stepanovića. Dr Zdravko Kajmaković tvrdi da je ime Mratel danas neobično i da je izvedeno od hrišćanskog imena Mratin. Prema ovom autoru, Mratil Stepanović je bio “’snažna i poznata ličnost”, a pripadao je “pravoslavnoj konfesiji”. Ovo se prezime spominje i na jednoj krstači u Dulićima (114:149).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  10. Momir Stepanović

    Ja sam iz Beograda ali mi je otac iz sela Ribnik kod Trstenika. Moj otac se zvao Radomir, deda Momir, pradeda Alempije, čukundeda Obrad. Dalje ne znam pošto crkva dotle ima papira…. Slavimo Arhangela Mihajla. Da li neko možda zna nešto više o poreklu porodice Stepanović iz okoline Trstenika ili neki savet kako da nastavim istraživanje?
    Hvala, Momir