Poreklo prezimena Srejić

5. februar 2012.

komentara: 34

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (34)

Odgovorite

34 komentara

  1. Nebojša Novaković

    Srejići iz toga kraja (Lugavčina) vode poreklo iz Garaša (jasenički okrug).

    Slave Đurđic i bilo ih je 27 kuća.

  2. Dragiša Srejić

    Selo Stublica opština Trstenik, krsna slava Sveti Trifun i letnja slava (Prislava) Sveti Ilija. Verovatno poreklo iz Plužina Crna Gora pleme Pivljani.
    Dragana mi smo rođaci jer su Stublica i Brezovica susedna sela. Zajednički preci su nam Miloš Srejić koji je umro 1901.godine a meni najstariji poznati predak je Pavle Srejić živeo oko 1770.godine u Stublici. U Brezovici su od naše loze i Aćimovići (njihov predak Jaćim Srejić otišao na miraz u 19.veku).
    Damjane, nije tvoj deda iz Brezovice već iz Stublice iz zaseoka Srejića. Imaš brojne rođake u Stublici a najbliži ti je Danilo Srejić sin pok.Krstivoja a unuk Jovana brata tvog dede Radomira (koji je koliko ja znam bio šofer u Kragujevcu).
    U Puli imaš strica Dragana, kojeg sam upoznao osamdesetih godina prošlog veka kao majora magistra brodogradnje. Ostao u Puli i radio u brodogradilištu “ULJANIK”. Inače tvoj pradeda je nosilac Albanske spomenice i Karađorđeve zvezde s mačevima za zasluge u prvom svetskom ratu.
    I ja sam ti blizak rođak. Nažalost o tebi i ostalim rođacima u Kragujevcu ne znam više od ovog što napisah. Ja živim u Prijepolju.

    Dragana verovatno misli na knjigu Momčila Teodosijevića: “Podgočka naselja Trsteničke opštine” u kojima je obradio poreklo dobrog dela prezimena nekoliko sela ispod planine Goč. Knjige nema u prodaji.

    • damjan srejić

      Dragiša ,ne možeš ni da zamisliš moju sreću kada sam pročitao tvoj komentar .Tako je ,Dragan moj stric živi u Puli i ima dva sina ,Momčila (Pula) koji ima ćerku Aleksandru i Dušana ( Rijeka ) ima ćerku Anu.
      Moj otac Bratislav živi u Kragujevcu ima Radmilu (Beograd neudata) i mene Damjana (Kragujevac ) .Ja imam dve kćeri Mionu 7 i Mirku 4 .Doktor sam veterinarske medicine (www.kragujvet.net) .
      Otac i ja imamo veliku želju da odemo u selo ali nikoga ne znamo .Imena koja pominješ su mi poznata .Ostali smo u kontaktu sa Atanaskovićima iz D.Ribnika koji su nam daleka familija( Preko nekog pradede Vojina iz Stublica) .Karađorđevu zvezdu i jednu staru sliku pra dede Momčila na svu sreću imamo .
      Voleo bih da ostanemo u kontaktu.Kroz Prijepolje sam prošao samo ove godine šest puta .

  3. Damjan Srejić:
    Dragiša ,možeš li me najaviti ili povezati sa nekim u Stublicama po mogućstvu sa Danilom otišao bih u selo ?

  4. Dragiša Srejić

    Zdravo sinovac!
    Nisam ti ja neki internet korisnik, tako da sam tek sad primetio poruke. Kompjuter i lap top su mi od mojih ćerki, pa ja povremeno uletim u “internet šesnaesterac” da se malo informišem. Zvao sam te malopre u vetstanicu ali te nije bilo – na terenu si.
    Čuo sam se sa Danilom. On i njegova familija su dobro. Danilov sin Srećko radi u “Prvoj Petoletci” Trstenik. Ćerka Snežana mu živi u Trsteniku – udata Marković, ima sina i ćerku studente. Srećko ima dva sina gimnazijalca u TS.
    Danilo je rekao da bi rado video rođake iz KG. Zna puno više od mene o vama i našim zajedničkim precima. Inače, Danilo veli: “Ja živim u Damjanovoj kući jer je moj deda kupio tu kuću od njegovog pradede Momčila”. Ajde da se čujemo telefonom. Pozdrav od tvog daljeg Strica Dragiše.

  5. dragoljub

    Postovani moje prezime je Petrovic, moj predak rodjen 1810. godine zvao se Petar Zivkovic kasnije njegovi sinovi ili unuci uzelisu njegovo ime za prezime.U popisu iz 1863. godine bio je stanovnik Lugavcine sa svojom porodicom slava sv.Jovan 20 janura.Moj otac pricao mi je da se taj Petar ili njegov otac kako se zvao neznam doselio iz okoline Vranja a daje u Vranje dosao sa Kosova.Da saznam nesto vise o poreklu nije moguce zato sto su bugari 1912. godine zapalili crkvu i u tom pozaru izgorele su sve knjige.Molim za pomoc ukoliko znate gde mogu da pronadjem nesto vise oporeklu porodice Zivkovic koja je doslau Lugavcinu a sada su to Petrovici sa slavom Sv.Jovan.Unapred zahvalan.
    S postovanjem Petrovic Dragoljub

  6. dragoljub

    Zaboravio sam da navedem podatak da sam napisao knjigu ,,HRONIKA LUGAVCINE,, koja je dostampana u 500 primeraka>Svi zainteresovani mogu je videti u Mesnoj zajednici Lugavcina.

  7. dragoljub

    U knjizi Hronika Lugavcine spominju se Srejici ciji je predak dosao u Lugavcinu iz Garasa Kragujevackog.Sada ima u selu prilicno porodica Srejic.

  8. Milos Srejic

    Postovani,
    Ja cu vam ispricati sta ja znam a vi prosudite i dodajte vase misljenje.
    Po prici koju mi je moj pikojni deda Hristifor Srejic ispricao, on se secao sledeceg.
    Srejici su iz Azanje, Sumadija. Cuveni Sreja je bio ordonans Karadjordju. Kada je Vozd ubijen, Sreja je pred poterom prvo pobegao u Cupriju gde je verovatno ostavio neki trag. Kada ga je potraga sustigla pobegao je u Knjazevac, selo Beli Potok i tamo osnovao porodicu. Imao je 4 sina i tako se granala nasa loza. U Knjazevcu i okolini jos uvek ima Srejica. Moji su davno dosli u Beograd.
    pozdrav i pisite,
    Milos Srejic

    • Slavomir Srejic

      Pozdrav Milose.
      Zovem se Slavomir Srejic,i poreklom sam iz Azanje.Moji su se odavno preselili u Beograd.Krsna slava nam je Sv.Djurdjic.Moj cukundeda,Petar,imao je osam sinova i jednu cerku.Njih cetvorica poginulo je u ratu,kao i Petar.Od cetvorice koji su ostali,dvoje se preselilo u Smederevsku Palanku i ne znam nista o njima.A ovo dvoje su nastavili da zive u Azanji,Dragoljub i njegov brat Zivan.Mozda znam jos nesto ali se ne secam.Prema prici moje bake,Srejici vode poreklo sa Kosova.Bilo bi mi drago ako jos nesto znas,mozda smo rod.Pozdrav,Slavomir.

  9. Slavomir Srejic

    Postovani,
    Zovem se Slavomir Srejic i poreklom sam iz Azanje,selo blizu Smederevske Palanke,ali moji jos odavno zive u Beogradu.Sada sam video ovo sto je napisao Milos Srejic.Krsna slava nam je Sv.Djurdjic.Moj cukundeda,Petar,imao je osam sinova i jednu cerku.Cetvoro ih je poginulo u ratu,i Petar.Ostali su nastavili da zive u Azanji,a dvoje sinova se preselilo u Smederevsku Palanku.Ako jos nesto znas voleo bih da znam.Unapred hvala,pozdrav.

  10. Dragisa,da da tacno mislim na tu knjigu!Jedan od Srejica se iz stublica preselio u Brezovicu(Stanoje tj.moj pradeda)!pzzz Dragana