Порекло презимена Срејић

5. фебруар 2012.

коментара: 34

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (34)

Одговорите

34 коментара

  1. Небојша Новаковић

    Срејићи из тога краја (Лугавчина) воде порекло из Гараша (јасенички округ).

    Славе Ђурђиц и било их је 27 кућа.

  2. Драгиша Срејић

    Село Стублица општина Трстеник, крсна слава Свети Трифун и летња слава (Прислава) Свети Илија. Вероватно порекло из Плужина Црна Гора племе Пивљани.
    Драгана ми смо рођаци јер су Стублица и Брезовица суседна села. Заједнички преци су нам Милош Срејић који је умро 1901.године а мени најстарији познати предак је Павле Срејић живео око 1770.године у Стублици. У Брезовици су од наше лозе и Аћимовићи (њихов предак Јаћим Срејић отишао на мираз у 19.веку).
    Дамјане, није твој деда из Брезовице већ из Стублице из засеока Срејића. Имаш бројне рођаке у Стублици а најближи ти је Данило Срејић син пок.Крстивоја а унук Јована брата твог деде Радомира (који је колико ја знам био шофер у Крагујевцу).
    У Пули имаш стрица Драгана, којег сам упознао осамдесетих година прошлог века као мајора магистра бродоградње. Остао у Пули и радио у бродоградилишту “УЉАНИК”. Иначе твој прадеда је носилац Албанске споменице и Карађорђеве звезде с мачевима за заслуге у првом светском рату.
    И ја сам ти близак рођак. Нажалост о теби и осталим рођацима у Крагујевцу не знам више од овог што написах. Ја живим у Пријепољу.

    Драгана вероватно мисли на књигу Момчила Теодосијевића: “Подгочка насеља Трстеничке општине” у којима је обрадио порекло доброг дела презимена неколико села испод планине Гоч. Књиге нема у продаји.

    • дамјан срејић

      Драгиша ,не можеш ни да замислиш моју срећу када сам прочитао твој коментар .Тако је ,Драган мој стриц живи у Пули и има два сина ,Момчила (Пула) који има ћерку Александру и Душана ( Ријека ) има ћерку Ану.
      Мој отац Братислав живи у Крагујевцу има Радмилу (Београд неудата) и мене Дамјана (Крагујевац ) .Ја имам две кћери Миону 7 и Мирку 4 .Доктор сам ветеринарске медицине (www.kragujvet.net) .
      Отац и ја имамо велику жељу да одемо у село али никога не знамо .Имена која помињеш су ми позната .Остали смо у контакту са Атанасковићима из Д.Рибника који су нам далека фамилија( Преко неког прадеде Војина из Стублица) .Карађорђеву звезду и једну стару слику пра деде Момчила на сву срећу имамо .
      Волео бих да останемо у контакту.Кроз Пријепоље сам прошао само ове године шест пута .

  3. Дамјан Срејић:
    Драгиша ,можеш ли ме најавити или повезати са неким у Стублицама по могућству са Данилом отишао бих у село ?

  4. Драгиша Срејић

    Здраво синовац!
    Нисам ти ја неки интернет корисник, тако да сам тек сад приметио поруке. Компјутер и лап топ су ми од мојих ћерки, па ја повремено улетим у “интернет шеснаестерац” да се мало информишем. Звао сам те малопре у ветстаницу али те није било – на терену си.
    Чуо сам се са Данилом. Он и његова фамилија су добро. Данилов син Срећко ради у “Првој Петолетци” Трстеник. Ћерка Снежана му живи у Трстенику – удата Марковић, има сина и ћерку студенте. Срећко има два сина гимназијалца у ТС.
    Данило је рекао да би радо видео рођаке из КГ. Зна пуно више од мене о вама и нашим заједничким прецима. Иначе, Данило вели: “Ја живим у Дамјановој кући јер је мој деда купио ту кућу од његовог прадеде Момчила”. Ајде да се чујемо телефоном. Поздрав од твог даљег Стрица Драгише.

  5. dragoljub

    Postovani moje prezime je Petrovic, moj predak rodjen 1810. godine zvao se Petar Zivkovic kasnije njegovi sinovi ili unuci uzelisu njegovo ime za prezime.U popisu iz 1863. godine bio je stanovnik Lugavcine sa svojom porodicom slava sv.Jovan 20 janura.Moj otac pricao mi je da se taj Petar ili njegov otac kako se zvao neznam doselio iz okoline Vranja a daje u Vranje dosao sa Kosova.Da saznam nesto vise o poreklu nije moguce zato sto su bugari 1912. godine zapalili crkvu i u tom pozaru izgorele su sve knjige.Molim za pomoc ukoliko znate gde mogu da pronadjem nesto vise oporeklu porodice Zivkovic koja je doslau Lugavcinu a sada su to Petrovici sa slavom Sv.Jovan.Unapred zahvalan.
    S postovanjem Petrovic Dragoljub

  6. dragoljub

    Zaboravio sam da navedem podatak da sam napisao knjigu ,,HRONIKA LUGAVCINE,, koja je dostampana u 500 primeraka>Svi zainteresovani mogu je videti u Mesnoj zajednici Lugavcina.

  7. dragoljub

    U knjizi Hronika Lugavcine spominju se Srejici ciji je predak dosao u Lugavcinu iz Garasa Kragujevackog.Sada ima u selu prilicno porodica Srejic.

  8. Milos Srejic

    Postovani,
    Ja cu vam ispricati sta ja znam a vi prosudite i dodajte vase misljenje.
    Po prici koju mi je moj pikojni deda Hristifor Srejic ispricao, on se secao sledeceg.
    Srejici su iz Azanje, Sumadija. Cuveni Sreja je bio ordonans Karadjordju. Kada je Vozd ubijen, Sreja je pred poterom prvo pobegao u Cupriju gde je verovatno ostavio neki trag. Kada ga je potraga sustigla pobegao je u Knjazevac, selo Beli Potok i tamo osnovao porodicu. Imao je 4 sina i tako se granala nasa loza. U Knjazevcu i okolini jos uvek ima Srejica. Moji su davno dosli u Beograd.
    pozdrav i pisite,
    Milos Srejic

    • Slavomir Srejic

      Pozdrav Milose.
      Zovem se Slavomir Srejic,i poreklom sam iz Azanje.Moji su se odavno preselili u Beograd.Krsna slava nam je Sv.Djurdjic.Moj cukundeda,Petar,imao je osam sinova i jednu cerku.Njih cetvorica poginulo je u ratu,kao i Petar.Od cetvorice koji su ostali,dvoje se preselilo u Smederevsku Palanku i ne znam nista o njima.A ovo dvoje su nastavili da zive u Azanji,Dragoljub i njegov brat Zivan.Mozda znam jos nesto ali se ne secam.Prema prici moje bake,Srejici vode poreklo sa Kosova.Bilo bi mi drago ako jos nesto znas,mozda smo rod.Pozdrav,Slavomir.

  9. Slavomir Srejic

    Postovani,
    Zovem se Slavomir Srejic i poreklom sam iz Azanje,selo blizu Smederevske Palanke,ali moji jos odavno zive u Beogradu.Sada sam video ovo sto je napisao Milos Srejic.Krsna slava nam je Sv.Djurdjic.Moj cukundeda,Petar,imao je osam sinova i jednu cerku.Cetvoro ih je poginulo u ratu,i Petar.Ostali su nastavili da zive u Azanji,a dvoje sinova se preselilo u Smederevsku Palanku.Ako jos nesto znas voleo bih da znam.Unapred hvala,pozdrav.

  10. Dragisa,da da tacno mislim na tu knjigu!Jedan od Srejica se iz stublica preselio u Brezovicu(Stanoje tj.moj pradeda)!pzzz Dragana