Poreklo prezimena Spasić

5. februar 2012.

komentara: 43

[toggle title=”TESTIRANI SPASIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Nenad Spasić

Haplogrupa: E1b rod G

Poreklo: Velika Grabovnica, Leskovac, Srbija. Poslednje četiri generacije Spasića žive u Kragujevcu

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt: [email protected]
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle] O poreklu testiranog Spasića:

Što se tiče našeg prezimena Spasić, ono nije mnogo staro. Prvi put se pominje 1910.godine, i od tada se nije menjalo.

“Familija Spasić vodi poreklo od takozvanih Slavujaca (ranije Svetićovci) koji se doseliše iz Jastrepca. Naime postojala su tri brata koja se zvaše Stajko, Pavle i Jovan. Stajko je ostao u selu Jastrepcu gde i danas postoji samo jedna kuća. Pavle se napustivši Jastrebac naselio u Veliku Grabovnicu i od njega danas potiču Pavlovići (zvani Pavlovci) Živkovići i takozvani Lejkarci. Jovan je imao kćer koju Turci htedoše da odvedu ali se Jovan sa svoja 4 sina usprotivi i naredi sinovima da ubiju Turčina. U strahu od odmazde morali su da napuste Jastrebac pa se naseliše u Zagužane. Kako nisu uspeli da steknu imovinu Jovan odluči da napusti Zagužane i na poziv svog brata Pavla naseli se sa porodicom u Veliku Grabovnicu. S obzirom da je Pavle bio bogat čovek, dao im je deo svog imanja. Kasnije su od Pavla i Jovana nastale velike familije u Velikoj Grabovnici. Za nas je interesantan Jovan jer mi takozvani Jastrepčani kako su nas ranije zvali vodimo poreklo od njega. Selo Jastrebac nalazi se u blizini Vladičinog Hana u Grdeličkoj klisuri”

Jovanovi sinovi su se zvali Stanko, Stanislav, Stefan i Nikola. Po Stefanu od koga potičemo smo se prezivali Stefanović. Stefanov sin se zvao Spasa Stefanović, Spasin sin Milan Stefanović. tek od Milanovog sina Nikole koji se rodio gore pomenute 1910. godine nosimo prezime Spasić. Nikola Spasić se preselio u Kragujevac, a u Velikoj Grabovnici je od naše familije ostala još jedna kuća koja nosi prezime Spasić. Ostali Jovanovi sinovi imaju druga prezimena.

Po popisu stanovništva iz 1885.godine se spominje u selu Velika Grabovnica Spasa Stefanović po kome smo i dobili prezime. Imao je tri kćeri i tri sina. Evo i linka (https://drive.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEanVBdmpselZsY0k/view) redni broj 40.

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (43)

Odgovorite

43 komentara

  1. boni

    Ja sam Borislav Miladinović, rođen u selu Crna Bara opšrina Vlasotince. Po kazivanju moga dede po ocu pre ovog prezimena prezivali smo se Spasić po nekom navrn dedi Spasi takođe iz istog sela. U okolini sela tačnije na planini Kruševica ima dosta otkrivenih ostataka rimske i turske civilizacije, naravno zapuštene. Nisam našao ništa važno o poreklu stanovništva ovog sela. Slavimo slavu Mitrovdan. Ima sada preko 30 porodica Miladinović koje potiču od mog pradede Zarija koji je bio jedinac, a imao 5 sinova i 4 kćeri.
    S poštovanjem

  2. Tanja

    Netacne ingormacije omporeklu Spasic. Ja se prezivam Spasic, cukundeda rodjen 1880 takodje je nosio prezime svog dede Spasic..doseljeni smo pre toga u Topolu u Sumadiju ( nije mi.poznato kad i odakle)

    • Nikola Spasić

      Moji preci su sa teritorije AP KiM, okolina Peći. Nakon problema sa šiptarima koji se završio težim sagrešenjem, porodica se deli na Spasić i Vasić. Vasići su bili potomci brata koji se nije ogrešio i kao takvi se skrivaju drugim prezimenom. Obe porodice naseljavaju se na planini Jastrebac u neposrednoj blizini. Na Jastrepcu počivaju kosti čukundede Spasenija, pradede Arsenija, dede Dušana i njihovih supruga. Deda Dušan je bio žandar na dvoru kralja, a rođeni brat mu Jovan, bio je kraljev čovek od izrazitog poverenja. Deda je nakon rata bio matičar. Brata mu Jovana, su streljali komunisti u okolini Kragujevca. Grob mu je nepoznat. Od dede Jovana su Spasići u Srbobranu. Prethodno pomenuti rod Vasići danas se nalaze u Železniku. Ako ima nekoga da poznaje još o ovoj liniji rad sam da čujem.

    • Nenad

      Ne znam na šta tačno mislite da je netačno ? To je tekst o poreklu mog prezimena, za druge ne znam od kada imaju prezime, a kako su ga dobili to bar nije teško, imali su nekog pretka Spasu ili Spasoja. Prezimena su uglavnom nastajala po imenu oca ili dede.

  3. Aleksandra Spasic

    Moje devojacko prezime je Spasic. Moji su iz Vranja i tamo su živeli nekoliko generacija. Pre II sv.rata bili su jako imućni, čak im je pripadala (cela ili pola) vranjska banja. Slava nam je sv. Petka. Deda mi se zvao Milan Spasic. I dan danas, naša kuća se nalazi u Vranju i to je druga kuća po starini. Prva po starosti je kuća Bore Stankovica.

  4. Nemanja Spasić

    Pozdrav svima,
    Ja sam Nemanja Spasić. Živim u selu Kusadak, u blizini Mladenovca. Krsna slava nam je Sveti Nikola. Spasić je jedno od najbrojnijih prezimena u našem selu. Trenutno nas ima oko 15-ak kuća. Skoro sam počeo da pravim porodično stablo, pa se nadam da ću moći da dodjem do najstarijeg pretka u selu. Ako neko ima neke informacije o nama, može mi slobono poslati na mail [email protected]

    • Dusan Spasic

      Ako slavis svetog Nikolu, onda je 99% verovatnoca da si sa Vlasinskog jezera, selo Vlasina Rid. Ja sam istrazivao svoje korene i stigao tamo. Moji Spasici su poreklom odatle i svi slave svetog Nikolu. Inace sam iz Nisa, tacnije sela Donja Devca, gde se moj cukun deda Mladen Spasic doselio jos krajem 19.veka. Svi koji ovo procitaju a pronadju se, neka mi se jave 060/4262292

  5. Boris

    Dobar dan,
    Moj čukundeda se zvao Serafim Spasovski (Spasić). Živeo je u Kumanovu. Oženio je Genu Spasovsku (Spasić) i preminuo je najverovatnije 1947. Zajedno su imali dosta dece ali samo dvoje su preživeli, Dragan-Šangaj Spasovski i Jelena-Jelica Kovačević (rođena Spasić-Spasovski). Svi su oni 1945. Godine promenili prezime iz Spasića u Spasovski. O toj lozi više ne znam ništa i ako mislite da ste u srodstvu samnom javite mi se.

    Pozdrav