Порекло презимена Марић

5. фебруара 2012.

коментара: 82

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МАРИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Марић

Хаплогрупа: I2a DS род Џ

Порекло: Миросавци, Лопаре, Република Српска

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Марић

Хаплогрупа: J1 род Г

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Марић

Хаплогрупа: R1a L1280 род В

Порекло: Косор, Мостар, Херцеговина

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Марић широко је распрострањено на тлу бишве Југославије.

Занимљив прилог изучавању овог презимена можете да прочитате ОВДЕ.

*   *   *

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МАРИЋИ

(живе у Тепцима и Подгори)

Воде поријекло од Рајича Тепчанина, по коме су се једно вријеме презивали Рајичевићи, а касније по свом претку Томи Томићи. Садашње презиме Марић су добили по удовици Мари, која је живјела у првој половини 18. вијека. Мара је имала седам синова, који су били врло имућни: имали су огромна имања у Језерима. Најстарији од браће био је тепачки кнез и он је држао раднике и најамнике. Код њега се најми једно момче коме је било име Стево да чува кнежеве овце заједно са кнежевом сестром. Они се међусобно заволе и узму се. Прича се да је код кнеза дошао један калајџија Циганин, а по некима калајџија Турчин, кога кнез на конаку убије, због чега његова породица и породице његове браће буду побијене од стране Турака из Пљеваља.

У Марићима се прича да је кнезу Марићу тада подваљено и да он није убио калајџију, већ да је то урадио неко други, а њему подметнуо доказе који су га теретили. Турци тада поштеде жену кнежева брата Голуба и њеног синчића Мика. Покољ је избјегао и кнежев синовац Веселин који се тада налазио са мајком у ујчевини. Након двадесетак година вратио се на очевину. Он успије да докаже своје поријекло и врати свој дио имања, који је био запосједнут од стране Мика, Голубова сина, и Стева најамника. Они у Тепцима подијеле земљу и имање на два дијела и запосједну их Веселин и Мико, а имање које су имали на „брду“ на Језерима, гдје су им били катуни, подијеле на три дијела, укључивши у дио Стева, свога тетка. Има и друга верзија о овом догађају, која казује да се најамник није звао Стево, већ да му је било име Млађен, који је наводно био дошао из племена Пипера и да су га због тога звали Млађен Пипер. Даље казују да је Млађен имао сина Стева по коме се његови потомци прозову Стевовићи. О овоме ће бити више ријечи кад се буде говорило о породици Стевовић.

Зна се да је кнез Томић – Марић кнезовао послије кнеза Петка Нинковића, да је био савременик Милића Нинковића, Божа Николина, Милована Петкова, Вујице и Чуна Ћетковића и Ивана и Сима Бадњара. Сви су они живјели у другој половини 18. и почетком 19. вијека. Покољ Марића могао се десити у времену око 1780 – 1790. године.

Веселин Марић је имао три сина: Живана, Павла и Микајила. Неки од њих се иселе на своје катуне у село Подгору, гдје и данас живе њихови потомци. Сви данашњи Марићи воде поријекло од Веселинових синова. Марића има исељених у Босну, на Гласинцу, у Србији, на Космету и у другим мјестима широм наше земље.

Васо Марић је био у комитском покрету 1916-1918. године. Видоје Ђуров из Тепаца погинуо је у НОР-у код Шумана 1944. године, као припадник јединица НОВ-а, а Јаков Васов из Тепаца налазио се у 7. омладинској бригади у којој је био на дужности комесара чете. Био је храбар и поуздан борац. У борбама је рањаван. Славе Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (82)

Одговорите

82 коментара

 1. Ja sam iz Sirce kod Kraljeva.Mozes da mi napises o mom poreklu?

 2. Mileta Marić

  Mi slavimo Svetog Nikolu.
  Moji preci su poreklom liz sela Lozna kod Bijolog Polja(Crna Gora)
  Odatle je moja čukun čukun baka Mara sa pet sinova došla u selo Čipalje kod Sjenice(Srbija) , posle ubistva …
  Prezivali smo se Jokić do dolaska u Srbiju.
  Imam rodoslov od babe Mare na ovamo.
  Voleo bih da mi sd javi neko od rođaka Jokića.
  Mileta

 3. Kristina Maric

  Moj pradeda rodio se u Zenici.Saznala sam da smo mi zapravo iz Kupresa.Iz Kupresa smo se doselili u Zenicu osamstotih godina,kada je neko ubio nekog agu.Krsna slava je Djurdjevdan.

 4. Kristina

  Poticem da imanja Maric u Maci u Srbiji selo Ribari, gde su nekada ziveli Jovan i Ana Maric koji imali 2 kceri Garu i Zivanu i sina koji je mlad umro, kasnije Zika se uda u Popice i dovede muza na svoe imanje i tako svi posle postadosmo Popici, deda mi je to pricao, da li postoji podatak odakle Su Marici u Macvi koji su slavili Sv Stefana slavu koju i danas tu slave Popici.

  • Kristina

   ISPRAVKA, Macva selo Ribari kod Sapca Marici

  • Dusan Maric

   Poštovana Kristina, moje poreklo vodi iz istoga mesta, Ribari u Macvi.

   Moj deda Mihailo Maric je rođen u Ribarima, a moj otac i brat u Sapcu.

   Postoji knjiga monografija “Selo Ribari”
   (Mačva) izdata 2008. koju su napisali dva prosvetna radnika: Milovan Subotić i Dragutin Marković – Markan, obadvojica sa prebivalištem u Ribarima.

   Od Markana sam lično dobio jednu knjigu, gde bi i vi možda dobili jedan primerak od navedenog gospodina.
   Nadam se da sam vas delimicno približio cilju vašeg interesovanja.

   Srdačan pozdrav Dusan Maric