Порекло презимена Марић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ МАРИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Марић Хаплогрупа: I2a DS род Џ Порекло: Миросавци, Лопаре, Република Српска Крсна слава: Никољдан Конт [toggle title="ТЕСТИРАНИ МАРИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Марић Хаплогрупа: I2a DS род Џ Порекло: Миросавци, Лопаре, Република Српска Крсна слава: Никољдан Конт Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена Марић

Порекло презимена Марић

ТЕСТИРАНИ МАРИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Марић

Хаплогрупа: I2a DS род Џ

Порекло: Миросавци, Лопаре, Република Српска

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Марић

Хаплогрупа: J1 род Г

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Марић

Хаплогрупа: R1a L1280 род В

Порекло: Косор, Мостар, Херцеговина

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Презиме Марић широко је распрострањено на тлу бишве Југославије.

Занимљив прилог изучавању овог презимена можете да прочитате ОВДЕ.

*   *   *

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МАРИЋИ

(живе у Тепцима и Подгори)

Воде поријекло од Рајича Тепчанина, по коме су се једно вријеме презивали Рајичевићи, а касније по свом претку Томи Томићи. Садашње презиме Марић су добили по удовици Мари, која је живјела у првој половини 18. вијека. Мара је имала седам синова, који су били врло имућни: имали су огромна имања у Језерима. Најстарији од браће био је тепачки кнез и он је држао раднике и најамнике. Код њега се најми једно момче коме је било име Стево да чува кнежеве овце заједно са кнежевом сестром. Они се међусобно заволе и узму се. Прича се да је код кнеза дошао један калајџија Циганин, а по некима калајџија Турчин, кога кнез на конаку убије, због чега његова породица и породице његове браће буду побијене од стране Турака из Пљеваља.

У Марићима се прича да је кнезу Марићу тада подваљено и да он није убио калајџију, већ да је то урадио неко други, а њему подметнуо доказе који су га теретили. Турци тада поштеде жену кнежева брата Голуба и њеног синчића Мика. Покољ је избјегао и кнежев синовац Веселин који се тада налазио са мајком у ујчевини. Након двадесетак година вратио се на очевину. Он успије да докаже своје поријекло и врати свој дио имања, који је био запосједнут од стране Мика, Голубова сина, и Стева најамника. Они у Тепцима подијеле земљу и имање на два дијела и запосједну их Веселин и Мико, а имање које су имали на „брду“ на Језерима, гдје су им били катуни, подијеле на три дијела, укључивши у дио Стева, свога тетка. Има и друга верзија о овом догађају, која казује да се најамник није звао Стево, већ да му је било име Млађен, који је наводно био дошао из племена Пипера и да су га због тога звали Млађен Пипер. Даље казују да је Млађен имао сина Стева по коме се његови потомци прозову Стевовићи. О овоме ће бити више ријечи кад се буде говорило о породици Стевовић.

Зна се да је кнез Томић – Марић кнезовао послије кнеза Петка Нинковића, да је био савременик Милића Нинковића, Божа Николина, Милована Петкова, Вујице и Чуна Ћетковића и Ивана и Сима Бадњара. Сви су они живјели у другој половини 18. и почетком 19. вијека. Покољ Марића могао се десити у времену око 1780 – 1790. године.

Веселин Марић је имао три сина: Живана, Павла и Микајила. Неки од њих се иселе на своје катуне у село Подгору, гдје и данас живе њихови потомци. Сви данашњи Марићи воде поријекло од Веселинових синова. Марића има исељених у Босну, на Гласинцу, у Србији, на Космету и у другим мјестима широм наше земље.

Васо Марић је био у комитском покрету 1916-1918. године. Видоје Ђуров из Тепаца погинуо је у НОР-у код Шумана 1944. године, као припадник јединица НОВ-а, а Јаков Васов из Тепаца налазио се у 7. омладинској бригади у којој је био на дужности комесара чете. Био је храбар и поуздан борац. У борбама је рањаван. Славе Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић


Коментари (74)

 • Siniša Marić

  Ja i moji Marići samo Iz Bos. Grahova,selo Luka, slava Djurdjevdan,baba kaže da smo doselili iz sela Kosovo pored Knina u Luku i toliko znam, volio bih znati više!?

  Одговори
 • maric ljiljana

  Prezime Maric se pominje u Knjizi „Smederevsko podunavlje i Jasenica“ iz 1925. godine od autora Borivoja M. Drobnjakovica. Marici u Vrbovcu kod Smedereva slave sv. Alimpija. Vrbovac je jedno od starijih naselja, doseljenici su iz dinarskog, kosovskog cak negde kazu da se i Bugari naseljavaju u Vrbovac. Ovde se doseljavaju bezeci od Turaka. Sto se tice slave oni koji su ubijali Turke osim sto su menjali stanista menjali su i slavu, pa nije retkost da su razlicite slave, neki su menjali veru! Marica ima u Bosni, U Hrvatskoj, u Srbiji: Vojvodina,a znam da je iz moje familije Marica u N. Sadu (iz Vrbovca kod Smedereva), Kosovo, Kragujevac, Knjazevac (Krajina).Takodje, mesto Vrbovac mozemo naci u naznacenim oblastima kao i prezime. Kao dete sam slusala da kada su se nastanili davali su imena odakle su posli.Da li da verujemo da su svi Marici istog porekla????

  Одговори
 • maric ljiljana

  Jos nesto o poreklu prezimena Maric:
  – U nekim spisima stoji da ovo prezime potice po udovici najstarijeg pretka kada se uoblicava od Mare. Arapska;turska rec mearic znaci dim – dim iz kuca. Marica ima i u Americina ostrvo Ellis Isleand 1892, u Rusiji spisateljica Marija Maric, Nemackoj.
  Sremski Marici Slave Djurdjic,Marici-muzikravici slave Arandjelovdan. Deli-Maric;Kara-Marici( deli-hrabrost; kara – crna po nekima prvi marici iz Starog Vlaha slave SV. Stefana.
  – poznati marici:
  Mileva Maric – Einstein
  P.S. Postoji usmeno predanje (sto se tesko moze dokazati) da je prezime Maric nastalo od Mare cerke Djurdja Brankovica najpriznatije zene u haremu Sulejmana velicanstvenog.Ovo mi zadne nema neke osnove jer ae Mara posle smrti Sulejmana navodno nije udavala

  Одговори
 • Милодан

  Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
  Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
  МАРИЋ

  -Црниљево, стара изумрла породица.
  -Радљево, прва половина 18. века, Беомужевић у Подгорини, Стевањдан.
  -Ушће, прва половина 18. века, Драчић у Колубари, Никољдан, уз Јевтиће.
  -Грабовац, друга половина 18. века, Осат, Никољдан, уз Петковиће.
  -Дрен, друга половина 18. века, Јевовац у Б. Крајини, Никољдан и С. Роман.
  -Калиновци, после 1827. године, Заовине-Стари Влах, Ђурђевдан.
  -Скела, после 1827. године, Јабланица и Крајини, Ђурђевдан.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Марић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Марић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Беомужевић
  -Богатић
  -Вујиновача
  -Златарић
  -Клашнић
  -Клинци
  -Кунице
  -Миличиница
  -Мионица
  -Горњи Мушић
  -Рајковић
  -Робаје
  -Сушица
  -Тубравић

  Одговори
  • Maric Nebojsa

   Po mojim saznanjima moja porodica Maric vodi poreklo iz Lijeve Reke u C, Gori .Slavim sv.Arandjela Poreklood Vasojevica .Uglavno ta loza marica zivi u Srbiji i Crnoj gori coleo bih vise da saznam o svojim korenima.Zivim u Smed.Palanci

   Одговори
  • Nele

   Imate li neke informacije o Marićima u selima iznad Ljubovije?Slave Svetog Nikolu.Moja baba sa majčine strane,sestra joj i brat su živeli u Loznici dok su druge dve sestre bile u Mačvi.U stvari,svi su se prvo iz brda i planina iznad Ljubovije odselili za Mačvu(uglavnom Prnjavor) pa su eto neki zboh posla ili udaje otišli za Loznicu.Moja baba koja me je odgajila (1928-2000) je uvek pričala o nekim selima iznad Ljubovije ali nikada konkretno nisam saznao koje je selo u pitanju.Pominjala je Leović,Vršić,Ljuboviđu,Azbukovicu,Bobiju.Težak i kršan kraj,da koza noge polomi,tako je pričala.Planiram da uskoro posetim sva ta sela i nešto malo više saznam jer i sam živim u Loznici.Mi potomci smo uglavnom u Loznici ili okolini ali niko od nas ne zna puno o Marićima iz okoline Ljubovije jer se nismo rodili kada su se oni doselili ovde.U Sokolskoj Nahiji ne mogu da nađem ništa pouzdano.Ako nešto znate,hvala unapred.

   Одговори
 • Filip Maric

  Ja i moji Marici smo iz Republike Srpske i nazalost moji preci nisu sapamtili odakle smo tacno…jedino sto sam nasao na internetu je to da smo iz Nevesinja porijeklom ali sada mene muci pitanje jesam ja od te loze???!!! 😀

  Одговори
 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Марић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Марић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Вреоци
  -Бождаревац
  -Велики Борак
  -Вранић
  -Крушевица
  -Лесковац
  -Миросаљци
  -Тулеж
  -Дражевац
  -Јасенак – изумрли.

  Одговори
 • aleksandar maric

  Ja sam Aleksandar Marić,
  moji su iz sela Deronje opština Odžaci severna Bačka, po crkvenim knjigama
  smo se u doba Marije Terezije doselili iz Hercegovine slava Nikoljdan.
  U Deronju ima samo 4 kuće Marića.
  Molim Vas ako možete da mi potvrdite da li je to tačno ili ne i odakle su pošli prvi Marići

  Hvala unapred

  Одговори
  • Aleksandar I1

   Александре,
   под условом да нисте променили презиме доласком у Подунавље, онда би за вас било занимљиво следеће:
   Ристо Милићевић “Херцеговачка презимена“ – Марићи су у Струјићима “одавно“ и непознато је одакле су поријеклом. Прозвани су Марићима по некој Мари чија су дјеца “били и остали сирочад“. Један заселак у Струјићима по њима је назван Марића Махала. Славе Никољдан.
   Струјићи су село на рубу Поповог Поља, између Равног и Љубиња.

   Одговори
   • Petar

    Tesko da ce ovo neko videti jer je rasprava bila odavno,malo sam se zainteresovao za prezimena moje porodice (moje licno Prokic ,,mihajlovic,trajkovic,i ostala ali ima jedno koje do sada nisam bas poznavao a to je Maric ,znam da su iz Strujica i da se moj cukundeda kao mlad odselio u ameriku negde na istocnoj obali ,e doslo je do rata 1914 kada mihajlo pupin sredjuje da dodju da ratuju eh sad nije se vratio te ide u okolinu vranja kao glavni kako da nazovem zandarm i tu se zeni itd e posto je tu bilo siptara i imao velikih problem sa njima dolazi u beograd sa zenom itd nebitno sve u svemu ako moze da mi se javi na email ovaj sto mu je deda ili ko vec iz strujica ( [email protected] )

    Одговори
  • Slavko

   Najstariji Marići su iz Nevesinjske župe i odatlen se raseljavaju u 15 vijeku u Vojvodinu, 16 vijeku u Krajinu i Trebinje …….. 80% Marića u bivšoj Jugoslaviji su porijeklom iz Nevesinjske župe.
   Koga interesuju podaci za njihovo porijeklo nek se obrate na moju E-poštu [email protected]

   Одговори
 • Milan Maric

  Moji su isto iz Bosanskog Grahova iz sela Luka, pravoslavci isto kao i Sinisini samo nismo rodjaci. Ako imate nekih saznanja o Maricima sa ovih prostora bio bih vam zahvalan kada bi ste mi napisali nesto o tome. Unapred hvala,
  Milan Maric

  Одговори
 • Momčilo

  Evo moji dragi prezimenjaci da se i ja ukljucim i dam doprinos o sto višem saznanju o nasem prezimenu.Pre svega pozdrav svima sirom sveta.Marića je mnogo medju Srbima /pa i Hrvatima/,svakako medju trideset najcescih prezimena,i sigurno nisu svi rodjaci jer je na raznim stranama,pogotovo u zapadnim krajevima,ostala pokoja Mrija-Mara udovica sa decom.Stoga cemo govoriti najvise o Maricima iz Bosanske Krajine jer je to,kako sam vec objasnio prostor brojnih raseljavanja i premestanja pruzrokovan cestim ratnim dejstvima.U „Plemenskom recniku licko-krbavske zupanije“Marici su zabelezeni u vreme Prvog svetskog rata kao familija sa ukupno sa 28 domacinstava i to u Gospicu 2,Otocac 6,Medak 2,Lescu 3,Sincu 2,Sirokoj Kuli 11,sumecimi i Lovicu 2.Marici su na ovim prostorima prisutni odavno sto nalazimo prema podacima iz putopiasa Glavinica 1696 god. i Brajkovica iz 1970 god.kao i iz Krajiski polisa iz 1712 god.Nazalost u oba izvora nisu navedene slave porodica.U“Kninskoj krajini“S.Nikacevica iz istoga vremena Marici se spominju u Kninu 1 kuca,doseljeni pocetkom 20 veka iz Olubica slava SV.Arandjelovdan i kao rimokatolici doseljeni iz Sibenika /jedno vreme su zadrzali slavu Stjepandan/U Olubicu ih ima 15 domacinstva dosli u 17 veku iz oblasti Kotara.Jedan se nastanio u Kninskom polju i od njih su jedini Marici katolici a drugi se nastanio u Olubicu i presao na pravoslavlje.Od njega su sve gornje kuce Marica .U Orlicu ima 9 kuca Marica slava im je Sv.Djordje dosli u 16 veku iz Nevesinja.U Strmici 1 kuca došli iz Golubica u 19 veku slave Sv.LukuU Vrbniku su Marici katolici doseljeni iz Kovacica 19 veka.UUncu su mnogobrojne porodice Marica tako ih ima u Drvaru doseljeni iz Tiskovca 2 kuce sa salavom Arandjelovdanb,u Osrecima 3 kuce i isto slave al se ovde navodi da su poreklom od Rodica i da su prezime dobili po Mariji,slava ArandjelovdanUprekaji 1 kuca doseljeni karajem 19 veka od Mrkonjic Grada slave Nikoljdan.UPreocu 1 kuca privedeni iz Grahova pre bune 1875 god. slave DJurdjevdan,kao i oni u Malim Strlicanakoji su se tamo doselili pre 200 godina iz Pasinog polja kod Grahova.Uknjizi“Srpska prezimena u Bosni“ takodje velik je broj Marica al sa razlicitim krsnim slavama tako Nikoljdan slave u Bistrici,Kozarcu,Sski i Jelicima kod Prijedora,Bozicima i Demirovcu kod Dubice,Vozuci kod Maglaja,Dobrunu iMokrogoranima KOD vISEGRADA,kOKOKORIMA I Strpcima kod Prnjavora.DJuedjevdan slave Marici u Bnja Luci,Prijedoru,Bihacu,Maglaju,Visokom,Mrkonjic gradu,Bugojnu,Glamocu.Rogatici,Krule,Tesnju,Petrovcu,Sanskom mostru i Travniku,Jovandan slave Marici u Vlasenici,Travniku,Mrkonjic gradu,adaerventi,Prijedoru,Glamocu,Srebrenici,Prnjavoru,Sanskom mostu i u oblasti oko Sarajeva.Na Marice nailazimo u Popovu polju Hercegovina selu Strujici postoji naselje koji nosi njihovo ime a U Drenjanima postoji toponim Maric-MesjaU Strujicima je zabelezeni Marici/Vulici/i ubrajaju se u jace familije.U Strujicima se Marici spominju i kao Vulicikoji su od Ridjana i nekada su se zvali Smoljani ima ih 10 kuca i slave svetoga Nikolu a kazu da su se odnekud doselili i prozvali kao sirocad po nekoj babi Mari-Marici.Prema podacima iz knjige „DROBNJANI,PLEME U HERCEGOVINI“MARICI pripadaju grupi srodnih porodica zvanih Prepecanjani to su porodice koje su naselili selo Tepci u Drobnjaku sadasnjim Nikskickim rudinama..Posle“razure“Prepecenjana u vreme Kandiskog rata,kada je jedao od njih,Bajo Pivljanin,bio uskok i borio se protiv Turaka,oni podele selo na tri dela.Stojan koga su zvaliSmoljan uze deo koji ze prozva Smoljanici,Rajicu pripade Bejovina a Stanisi Potok.Do naseljavanja u Tepcu slavili su Nikoljdan.Od Stojana-Smoljana su sledeci rodovi,Poturakovici,Badnjari,Djabsanovici i Jolovici.Od Rajica,MariciGolubovici,Lusevici,Jovavic,Drincic,Cetkovici i Vujicici a od Stanise,Obradovici,Bozovici,Milicevici,Petkovici.Marice su zbog nekog ubistva Turci prognali u Bosnu oko 1760 god,oko 1810 god.u Tepce se povratio Veselin Maric i uspeo da dokaze svoje poreklo i povrati zemlju nazad i tu se ponovo naseli.Svi danasnji Marici u Tepcima su od Veselina i njegovih sinova Zivana.,Pavla i Mihajila i slave Djurdjevdan.SVI OVI NAPRED NAVEDENI PODACI SU ZA BOSNU I ZA HRVATSKU VAZILI DO IZBIJANJA RATA DEVEDESETIH GODINA,POSLIJE ISTOGA MNOGO TOGA SE PROMENILI MNOGE PORODICE SU SE RASELILE.Uopštini Ilijas kod Sarajeva do izbijanja ratnih sukoba devedesetih godina zivelo je vise porodica Marica.Ito u selima Gornja Bioc,Donja Bioca koji su slavili Arandjelovdan.Selu Malesici i Donjoj Vogosci slavili su Nikoljdan.Po zavrsetku rata i Dejtonskom sporazumu svi su iselili iz Ilijasa,pošto je Ilijaš pripao federaciji/ Poslije stabilizacije stanja samo se jedna porodica vratili u Ilijaš ostale su se raselile u Srbiju.Republiku Srpsku,Ameriku itd.

  Одговори
 • Milan

  Da li imate podatke kad su Marici dosli u selo Drenova, Gornji Milanovac?

  Одговори
  • Клаудије

   Драгићевићи (7 дом, Никољдан) су дошли из Херцеговине, из неког села близу брда Хума, пре Првог устанка. Од тог су рода још Тодоровићи (9 дом), Ђукановићи (5 дом), (Д)митровићи (5 дом) и Марићи (6 дом), сви у Ливадицама.
   М.С. Филиповић – „Таково“

   Одговори
 • Milan Marić

  Poštovani,
  već neko vrijeme se bavim istraživanjem svojih korijena pa me zanima
  možete li mi pomoći u novim saznanjima vezano za moju porodicu.

  Zovem se Milan Marić. Živim u Prnjavoru, Republika Srpska/Bosna i Hercegovina.
  Moji su rodom iz sela Crkvena (zaselak Gajevi), opština Prnjavor, Republika Srpska i tu smo, prema mojim saznanjima proteklih 150 godina. Slavimo sv. Nikolu i nije mi poznato da smo ikada mijenjali slavu.

  Moji direktni preci su :
  otac Radivoje, rođen 1952. (ima brata Veselka i sestre Neđeljku, Nadu i Jelenu),
  djed Petar, rođen 1923., umro 1976. (brat Slavko i sestre Ljeposava, Desanka, Slavka i Krstana),
  pradjed Milan, rođen 1892., umro 1969. (braća Tomo i Miko),
  čukundjed Aleksa,
  navridjed Stojko…

  Kumovi su nam Jugovići i Kalabići (po starini) , a prve komšije Šajinovići,Kuzmanovići, Kojići …
  Nosimo nadimak( prijekorak) Šibonje (navodno zbog strasti prema slanoj i jako začinjenoj hrani).

  Marići u Prnjavoru su uglavnom Pravoslavci i raštrkani su po svim krajevima opštine.
  Nama su najbliži (teritorijalno) Marići iz Lišnje i Mravice, a ima ih i u Lužanima, Štrpcima i Šibovskoj.
  Najviše ih ima upravo u Crkveni i naše se prezime tu izgovara sa dva i. Mariić (prema nekim istraživanjima
  tako ga izgovaraju muslimani) mada je u upotrebi i varijanta bez i, ali sa produženim a ( Maarć).

  Bio bih vam izuzetno zahvalan ukoliko mi možete dati više informacija o porijeklu moje porodice.
  Molim vas da mi odgovor pošaljete na e-mail adresu : [email protected]

  Srdačno,

  Milan Marić

  Одговори
  • Nele

   Moja majka je devojačko Marić,prvo su se doselili u Mačvu(vidi opet Prnjavor)ali Mačvanski.Skoro je sigurno da su svi došli iz nekog planinskog sela iznad Ljubovije ali ne znam tačno kojeg.Sećam se da su pominjali Leović,Ljuboviđu,Azbukovicu,Vlašić.Nikada jedno ime.Neki od njih su se zatim nastanili u Loznicu između ostalog i moja baba,sestra joj i brat.I danas smo mi potomci u Loznici a neki u Mačvi.Slave svi Svetog Nikolu.Po nekim saznanjima postoji mogućnost da su pre toga bili u okolini Srebrenice i Bratunca zbog rudnika Sase a pre toga su moguće doseljeni iz Dalmacije.Iznad Ljubovije se pričala ijekavica pa to ide u prilog ovome,mada to važi za skoro sva naselja iznad Ljubovije.Pozdrav.

   Одговори
 • Vlasto

  Moji Marići su iz sela Jasenovi Potoci kod Mrkonjić Grada. Raselili su se u Mliništa ( kafana kod Neđe Marića) , Banja Luku ,i Banat ( Banatsko Novo Selo i Vladimirovac). Svi slavimo Đurđevdan.Ne znamo gotovo ništa o poreklu Marića u selu Jasenovi Potoci , osim priče o Nikoleši Mariću koji je navodno pobegao u taj deo zbog Turaka i osnovao lozu, mada ima Marića sa kojim nismo rod. Boravio sam slučajno u selu Stublo u Zlatiborskom kraju i video da postoje samo dva prezimena : Marić i Udovičić .Da li neko zna nešto više o Marićima u okolini Mrkonjić Grada ?

  Одговори
  • slavko maric

   prijatelju moja porodica je iz jas.potoka ali nisam cuo za tvoje ime u nasoj porodici.javi se na facebook pa da pokusamo preko starih da saznamo nesto vise,inace nedjo mi je rodjak.mozes kontaktirati i radovana iz vladimirovaca .puno pozdrava slavko

   Одговори
   • Vlasto

    Slavko , nisam mogao da te na]em na Fcb , pokušaj ti mene (Vlasto Marić).
    Inače Radovan je vrlo blizu mene , naša kuća je pored njegove u Potocima i Neđo mi rođak , moj deda je Mitar Marić ( koji ove godine puni ravno 100 godina ).
    Pozdrav !

    Одговори
 • Dimitrije

  Moji Marici su 6 kolena (da ja znam) na Kosmaju. Slavimo Sv.Arandjela. Koje je poreklo ove loze?

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Марић, по местима живљења. Према књизи Радомира Илића „О љубићским селима“.

  -Бечањ-1
  -Лађевци
  -Бресница, уз Дели-Мариће и др.
  -Горња Трепча, уз Јованчевиће
  -Бечањ-2, уз Музикравиће и др.
  -Тамник, уз Шуше и др.

  Одговори
 • Dragan

  Poticem nekoliko kolena unazad od Marica iz Kaca,selo kod Novog Sada (pradeda,deda,otac,ja) ali nisam u najboljim odnosima sa tom stranom gena,a opet me zanima odakle i od koga bih mogao da vucem korene. Slava je Sv. Stefan (09.01). To je sve sto znam. Ako neko ima neki podatak bio bih mu veoma zahvalan. Veliki pozdrav! 🙂

  Одговори
  • Vladimir Maric

   DRAGANE Moj deda se naselio u Aleksa santic 1923 god. kao solunski dobrovoljac,ovde je dosao iz malog Polja kod Mostara.gde ima marica koji slave svetog Stefana.U malo polje dosli su od Trebinja. pored slave sv Stefana u nasoj porodici se neguju imena iz starina koja prelaze sa oca na sina,Petar [Pero],Jovo,Risto.Lazo.U okolinu Trebinja dosli su iz Crne Gore iz mesta Savina koje se nalazi kod Herceg Novog.Ja sam agronom a upoznao sam iz Kaca jednog Marica dali je agronom ili polj. tehnicar?takodje sam radio sa veterinarom batom Maricem koji je nastanjen u Irigu.Inace ove podatke mozes naci na sajtu Danila Marica iz knjige Marici u hercegovini

   Одговори
 • Slavko

  Proucavam porijekla Marica i moze te mi se obratiti na moj imejl [email protected].
  Preporucujem Draganu da se obavezno javi jer postoji velika vijerovatnoca da mu znam porijeklo

  Одговори
 • Ranko

  Moja porodica je nastanjena kod Omarske,Opština Prijedor,i tu smo od,koliko ja znam,negde od druge polovine 19.veka.Slavimo Sv.Nikolu,imamo zavetnu večeru uoči Aranđelovdana.Imamo u komšiluku prezimenjake koji slave Đurđevdan.Voleo bih znati odakle nam je poreklo.

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Које мјесто код Омарске?
   Презиме Марић који славе Никољдан, спомињу се у црквеним књигама из 1882 године у парохији Бистрица, Јелићка, Козарац, Омарска и Приједор.

   Тешко да се са сигурношћу може утврдити порјекло вашег презимена, јер, оно је настало из личног имена Марић које је изведено од Мар(е)+ић – Милица Грковић, Речник личних имена код Срба, Београд, 1973; стр. 127

   Презиме Марић доста је распрострањено код Срба. Нпр. те 1882 године у митрополији дабро-босанској (2/3 БиХ), Марићи се спомињу као слављеници 18 различитих слава, што говори да различити по сродству.
   У самом Поткозарју – гомјеничкој долини, Марићи се још спомињу да славе: Мијољдан, Ђурђевдан, Јовањан, Лазареву Суботу и Срђевдан.
   Да су Марићи овдје доста давно насељени, говори и настанак имена села тимарске области, гдје од Марића – Марићка добија своје ново име, од Криваја – село Криваја, од Нишевића – село Нишевићи, од Јелића – село Јелићи (Јелићка), итд., гдје су вјековима Срби настањени.

   Пошто је данас врло актуелна теза „да смо сви од Грне Горе“, да споменем да се презиме Марић први пут спомиње у дубровачким архивима 1376. године, и то Радован Марић из Хумске земље – књ. Новака Мандића Студо, Српске породице војводства светог Саве, Гацко, 2000; стр 289.

   Одговори
 • Pavle

  Ja sam (PAVLE) iz Novog Sada moj otac VASILIJE i deda PAVLE su rodom iz Kovilja slava nam je sv JOVAN nisu mi nista puno rekli osim sto znam da je deda sluzio u srpskoj vojsci to znam po slici a odakle su dosli pradeda ili neko pre njega ne znam .Po logici imena su nam stara i verovatno poticemo iz hercegovine koliko sam ja uspeo da istrazim ali nisam 100 posto siguran. Ako iko ista zna nek napise nesto!

  Одговори
 • Sofija Maric

  Moj Muz je Borivoj Maric. Zivimo u N. Beogradu a rodjeni smo u selu Lezimiru SR. Mitrovica u sremu i billa je velika porodica Maric. Svekar je Svetislav, i iao je jos 2 brata, Vasilija i Ljubomira. Oni su mrli a ostale su njihove porodice. Bio ih je 6 dece neznamo odakle su dosli ali nam je jedno stiglo pismo iz Hrvatske da pripadaju nekoj Vlastelinskoj familiji i da treba da uplatimo novac bile su Marke u pitanju da bi dobili Grb i da bi dobili rodoslov. Moj svekar nije to uplatio mislio je da je neka prevara a mozda i nije. Samo 1990 godine ko bi mogao da veruje u tave stvari.
  Neznam dali neko ima jos ovakvo iskustvo zelela bi da znam. I naravno odakle su dosli Marici dali sa Kosova, iz Bosne ili iz Hrvatske . slavili su Alimpiju. Unapred svima hvala za svedocenje i ako nesto neko zna neka mi napise. Hvala unapred.Marici su bili u Drugom svetskom ratu dobri borci i bili su vrlo lepi i poznati.

  Одговори
  • Milana Marić

   Pozdrav Sofija. Porodica mog oca je iz Ležimira. Deda Sava je imao brata Nešu i dve sestre. Slava nam je 20. oktobra – Srdjevdan. Nažalost i otac mi je preminuo, pa mi je žao što malo znam o svom poreklu. Možda su porodica tvog muža i moja porodica u srodstvu.

   Одговори
 • Radovan Maric

  Ja se zovem Radovan Marić iz sela Jasenovi Potoci,opština Mrkonjić Grad,Republika Srpska.Slava Đurđevdan.Živim U Vladimirovcu U Banatu.moji stari pričali su mi da smo se doselili sa izvora Sane(Rust Maića)pre oko 150 godina.I sada ima kod izvora Sane Marića.Izvor sane je nedaleko od moga sela,jedan sat pješaka.Sada nas ima u Vladimirovcu,Banatskom Novom selu,Beogradu,Novom Sadu,Banjaluci,Srpcu(oni su sa Izvora Sane).I mene interesuje odakle se vuče to prezime,neki kažu da smo Hercegoci,neki da smo Crnogorci, neki da smo Dalmatinci,mislim da se može saznati samo preko DNK.Pozdrav svima Marićima pa javite ako neko nešto sazna više.

  Одговори
 • Nikola

  Postovanje. Ja sam Nikola Maric. Zivim u Prijedoru, Republika Srpska. Izbjegao iz Gornjih Biljana opstina Kljuc. Otac mi je Božo. Djed David. Prandjed Obrad. Cukundjed Eremija. Dalje ne znam. Volio bih da znam malo vise o porijeklu prezimena. Hvala.

  Одговори
  • Slobodan

   Pozdrav, moji su iz Tomine kod Sanskog Mosta, deda mi je pričao da je njegov deda ili pradjed doselio iz Biljana kod Ključa u Tominu… Mada znam da u Sani pocevsi od Sanice ima jako dosta Marica… poslije rata smo izbjegli sad smo po Novom Sadu, Banja Luci, Bijeljini i svugdje po svijetu slavimo Sv. Trifuna. Pozdrav svim Maricima!

   Одговори
  • Vlatko

   Nikola javi se ja sam od Marića iz Tepaca kod Žabljaka

   Одговори
   • Nenad

    Vlatko, moji stari su mi govorili da su moji Marici poreklom sa Zabljaka, ali bez konkretnih podataka. Moj djed Milenko (1930. god), pradjed Vladimir, cukundjed Aleksa koji je umro (ili poginuo) kada je moj pradjed bio dete pa je tu ta nit prekinuta. Slava Nikoljdan. Okolina Priboja i Rudog, selo Mokronozi. Mozes li mi nesto vise reci o Maricima sa Zabljaka?

    Одговори
 • Марић

  Има ли Марића из Кутине или околине Западне Славоније?
  Одатле вучемо коренове, али нажалост сплетом околности готово ништа не знамо о пореклу.

  Одговори
 • Vaso

  VASO
  Ja sam rodjen u Imljanima ,Skender Vakuf.danasnje Knezevo.Slavumo Sv.Stefana.Moja se porodica odselila u Srbac pa kasnije u N.Travnik.Mnogi Marici iz mog roda I dan danas zive u Imljanima I B.Luci.Brat mi je u I.Sarajevu a ja u Pertu Australija.Inace kolika je smo dugo nastanjivali Imljane da smo se izrodili tako da ima Marica u istom selu a da nismo vise rod.Po pricanju starih ,mi smo dosli iz Crne Gore,poslije ubistva nekog age Turcina.

  Одговори
  • Nikola

   Moji su mi pricali da smo mi sa Zabljaka i da smo posle ubistva nekov age turskog pobegli zbog krvne osvete . Slavimo Djurdjevdan . Moji su pobegli u Rilic to je na Kupresu ali trenutno zivimo u Srbiji.

   Одговори
  • Zoran

   Zdravo,
   Ja se zovem Zoran Maric, rodjen sam i zivim u Sloveniji. Moj otac je rodjen u Imljanima. Djed Lazar i jos neke njegove komsije su u II. Svjetskom ratu sklonili porodice od napada ustasa u planinu pa tako je nsatao zaseok Petrovo Polje. Tacno je da nas ima mnogo ali opet postoji mogucnost, da nam je isti predak, barem nama Maricim sa imljanskog podrucja. Dali znas ti dalje u istoriju odakle smo doselili i kad?

   Одговори
 • Јоксим

  Да ли неко зна колико оних поријеклом „побише“ ага Турака по Црној Гори, а и шире?

  Одговори
 • Andrea

  Moje ime je Andrea Maric. Moj deda je Dragoljub Maric, potice iz Skender vakufa, opstina Imljani. Imao je dva brata, Savo Maric i Nikola Maric. Majka Milica, otac Stjepan. Deda se preselio u zap. Backu, tacnije u Kulu. Nasa slava je Sv.Jovan. U Kuli nas zivi dosta Marica, brojimo veliku familiju.Svaki od dedinih braca ima i musku i zensku decu.
  Ni deda ni njegova braca nisu zivi, a ja bih volela na neki nacin da saznam malo vise o nasim daljim rodjacima i precima

  Одговори
 • Vlada

  Moje ime je Vlada Maric,slavim sv. Stefana i iz Srbije sam,tacnije iz mesta Ub,Kolubarski okrug…moj deda je se zvao Bogosav Maric i imao je dva brata Miodraga i Srecka…njihov otac a moj pradeda je se zvao Stanojlo Maric,koliko znam on je bio u zarobljenistvu u Nemackoj…nisam siguran ali mislim da vodimo poreklo iz Crne Gore pa ako nego moze jos nesto da mi kaze u sam

  Одговори
 • aleksandar

  Hristos voskrese! pozdrav svim prezimenjacima, moj deda je iz Sekovica, Zupci. zanima me moze li mi neko reci koju slave slavu Marici tamo? Deda Ljubo Maric, otac Nedeljko.

  Одговори
  • Велимир Марић

   Александре,

   Мој отац Јован је такође био пореклом из Шековића. Тамо сам једном био и има читав један засеок који се зове Марићи и тамо су сви моји преци сахрањени. Моја тј њихова слава је Свети Јован

   Свако добро и поздрав свим Марићима
   Велимир Марић

   Одговори
 • Bogdan

  Marica opština Foca ima slave slavu Sveti Trifun bilo nas je oko50 domaćinstava

  Одговори
 • Nikola

  Moji Marici su iz Kupresa – Rilića (BiH) , poreklom su iz Zabljaka (CG) , trenutno zivimo u Srbiji. Slavimo Djurdjevdan.
  Nas predak bezao je sa sinovima kada su turci napali i pobegao u Kupres , ako je neko istog porekla neka se javi 🙂 Kazu da ima jos Marica u Zabljaku i Podgori (Pljevlja) .

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Тестирај се Никола па види јесу ли предања тачна. Колико знам Турци су и на Купресу били, скоро у исто доба кад и у Црној Гори.
   Твоје презиме 1882. године славило је 18 различитих слава, а Ђурђевдан највише. Тада је у твојим Рилићима било 32 куће и 320 душа.

   Одговори
   • Nikola

    Moracu se testirati . Moji kazu da su ubili nekog turskog agu i da su se zbog krvne osvete morali seliti pa su pobegli u Rilic . A i cuo sam da su Marici menjali slave pa moram saznati da li su moji menjali.

    Одговори
 • Filip Marić

  Pozdrav ! Moji Marići su iz Mirosavaca, opština Lopare ( sjeveroistocna BiH ) i pripadamo I2a haplogrupi. Slavimo Nikoljdan. Stariji govore da smo dosli iz Hercegovine. Zanima me od kog plemena potičemo i da li su to možda Drobnjaci ?

  Одговори
 • Dusan

  Moji Marići su poreklom iz sela Martinovića opština Glina ,a slavimo svetog Stefana Dečanskog (Mratindan) odakle smo došli tacno ne znamo .

  Одговори
 • dobro marić

  dosta sam pročitao o marićima i dosta slušao. čini mi se da znam podosta o nama. bilo bi mi drago da se čujem sa svakim od naših i da popričamo. vrlo smo brojni i dalje reproduktivni. vrlo vredni i posvećeni svojoj porodici. sudbina nam je slična narodu od kojeg potičemo. česta selenja što zbog stočarskog zanimanja i traganja za boljom ispašom ali i zbog raznih zulumćara.
  moj telefon uvek dostupan 0038163257567. puno pozdrava.

  Одговори
 • Goran Marić

  Pozdrav prezimenjaci. Moj pradeda Toma Marić je poreklom iz mesta Bračevci, pored Đakova. Toma se kao jako mlad oženio i preselio u Đakovo, gde je ubijen od strane pripadnika NDH. Nakon toga Tomina žena, moja prababa Katica dolazi u Staru Pazovu sa dvoje dece. Koliko sam uspeo da vidim u komentarima, ovde niko osim mene ne vuče poreklo iz tog mesta. Ako neko zna nešto više o Marićima iz mesta Bračevci voleo bih da čujem…

  Одговори
 • Sreten Marić

  Postovani,
  hteo bih da saznam nesto vise o precima. Otac mi je pricao da je pradeda Rado dosao iz Hercegovine krajem XIX veka u selo Jovanja pored Valjeva. Slavimo Jovanjdan. To selo ima zaseok Marici i nisu svi rod koliko razumem iako slave istu slavu??? Hvala unapred

  Ako neko zna nešto vise neka pise na [email protected]

  Одговори
 • Georgije Marić

  Zovem se Georgije Marić,zivim u Irigu, gde postoje cetiri familije Marića. Svi slavimo Svetog Alimpija Stolpnika.Videh u objavi iz 2013 da nas ima u Vrbovcu kod Smedereva sa istom slavom. Pozdrav svim Marićima a narocito Ljiljani iz Vrbovca, od koje saznadoh nesto novo o putevima nasih zajednickih predaka

  Одговори
 • bojan

  Zanima me poreklo Marića iz Ličkog Tiškovca slava Đurđevdan

  Одговори
 • Војислав Ананић

  МАРИЋ (п.к.м). Марићи (п), у Риљу и Братачу (Невесиње), Косору (Мостар). Клепцима (Чапљина), Струјићима (Попово), Гомиљанима код Требиња… У Риљу су поријеклом од Ковачевића из Нудола у Црној Гори. Дуго су се „сељакали по Херцеговини“ док су дошли у Риље. Славе Аранђеловдан. У Братаћ су доселили из Дубочака у Бањанима. Славе Јовањдан. У Струјићима су „одавно“ и непознато је одакле су поријеклом. Прозвани су Марићима по некој Мари чија су дјеца „били и остали сирочад“. Један заселак у Струјићима по њима је назван Марића махала. Славе Никољдан. У Косору су „најстарија породица“. Славе Ђурђевдан. Марић у Клепцима потиче од „неког десетара из француске војске“ који је служио у Марића из Стоца „па је примио и његово име“. Слави Јовањдан (59:212.213. 341,342,262; 84:180,181). Марића има у Пољицу и Биограду (Површ, Требиње). У Пољице су дошли из оближњег селишта Дужи око 1700. године, а у Биоград из Пољица. Славе Никољдан (75:1225, 1230). Има их у Згоњеву код Требиња, Ошанићима код Стоца и у Стоцу. Једно село код Требиња зове се Марић Међине. Породично предање каже да су Марићи из Требиња и околине (Гомиљани, Згоњево и Пољице у Површи) поријеклом из Херцег-Новог. Одатле су доселила тројица браће. Један се настанио у Гомиљанима, други у Згоњеву, трећи у Пољицу. Од њих потичу бројне породице у Херцеговини. Има их настањених у Сарајеву и Београду, а и исељених у САД. Породице у Гомиљанима славе Шћепандан. (Подаци: Мирјана Марић из Гомиљана). Марићи (к) су разгранат род у западној Херцеговини, Подвележју и прозорском крају. Настањени су у Добричу, Грабовој Драги, Бухову. Близном Куку, Горњим Мамићима (Широки Бријег), Свињарини, Добрчу, Кокорини, Бањдолу и Горњим Гнојницама (Подвележје), Јаклићима, Боровници, Блацама, Дугама, Лугу и Рисовцу (Прозор), Мостару, Љубињу, Љубушком… У Добричу су. према предању, старосједиоци. Међутим, у пописима се спомињу „тек 1768. године“. У Грабову Драгу су давно доселили из Варде код Рашке Горе. У Бухово су дошли из Грабове Драге, а у Близни Кук из Добрића. У Горње Мамиће Марић је дошао из Груда „на женинство“ (189:41,46.47,51,88). Марићи у Подграђу (Мостар) су из Подвележја, а у Бјелојевиће код Стоца су дошли из Бурмаза. У Подвележју су, према Дедијеру, старинци, а „Подвелешци веле“ да су досељеници из Бијелог Поља или из Рашке Горе (115:156). У Вељој Међи (Попово) презиме Марић се спомиње 1708, а у Трнчини 1711. године (59:281,283.293,296,343:214/5.,104). У Јаклићима су „давнашњи досељеници из Херцеговине“. У Боровницу су дошли 1910. из Грабове Драге. У Блаце су доселили из Груда „за турског времена“. У Дуге су се населили 1913, а поријеклом су из околине Мостара (79:98.111,114,118.120,165). Има их у Равном (Попово), Голом Брду и Шћепан Крсту код Стоца. Марићи (м), у Врањевићима, Равчићима, Хумилишанима (Мостар). У Врањевићима су старосједиоци, а у Равчиће су дошли из Подвележја (59:245, 247,248). У селима Подвележја има више породица Марића, а има их и у Међинама (Полог, Широки Бријег), гдје су доселили из Подвележја (115:156,158,160,234: 189:54). Има их и у Клеку (Прозор). Тврди се да су поријеклом од „неког поисламљеног католика“ и да су заједничког поријекла са католицима Марићима у Доњој Васи.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Marija Maric

  Pozdrav svima
  Marica ima i u Arandjelovcu,slava Sveti Nikola.
  Po nekim pricama,cula sam da su Marici dosli iz Bosne i Hercegovine za vreme Turaka,prebegli su u selo Mackat kod Zlatibora…jedan od mojih predaka Momcilo,sa sluzbom(bio je ucitelj) je dosao u selo Ratar u opstini Topola,gde se ozenio i preselio u Arandjelovac.U Arandjelovcu su nastavili da zive..Ja bih volela da znam jos nekoga ko ima veze sa ovom pricom…
  Hvala unapred,veliki pozdrav!!!!

  Одговори
 • Гордан Марић

  Прочитах све коментаре и подоста тога о Марићима на овом сајту, али не нађох ништа о Марићима који славе Светог Симеона Богопримца (16. фебруар). Ја сам из централне Босне, Нови Травник, а отац ми је из села Мудрике, планина Влашић. Велика већина Марића из Мудрика, Витовља и околине слави Симеона Богопримца. Волио бих знати гдје још има Марића који славе исту крсну славу и ако неко зна нешто више о „мојим“ Марићима…
  Поздрав за све!

  Одговори
 • Luka Maric

  Ja sam iz Sirce kod Kraljeva.Mozes da mi napises o mom poreklu?

  Одговори
 • Mileta Marić

  Mi slavimo Svetog Nikolu.
  Moji preci su poreklom liz sela Lozna kod Bijolog Polja(Crna Gora)
  Odatle je moja čukun čukun baka Mara sa pet sinova došla u selo Čipalje kod Sjenice(Srbija) , posle ubistva …
  Prezivali smo se Jokić do dolaska u Srbiju.
  Imam rodoslov od babe Mare na ovamo.
  Voleo bih da mi sd javi neko od rođaka Jokića.
  Mileta

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top