Poreklo prezimena Marić

5. februar 2012.

komentara: 101

[toggle title=”TESTIRANI MARIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Marić

Haplogrupa: I2a DS rod DŽ

Poreklo: Mirosavci, Lopare, Republika Srpska

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

Marić

Haplogrupa: J1 rod G

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Marić

Haplogrupa: R1a L1280 rod V

Poreklo: Kosor, Mostar, Hercegovina

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Marić široko je rasprostranjeno na tlu bišve Jugoslavije.

Zanimljiv prilog izučavanju ovog prezimena možete da pročitate OVDE.

*   *   *

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MARIĆI

(žive u Tepcima i Podgori)

Vode porijeklo od Rajiča Tepčanina, po kome su se jedno vrijeme prezivali Rajičevići, a kasnije po svom pretku Tomi Tomići. Sadašnje prezime Marić su dobili po udovici Mari, koja je živjela u prvoj polovini 18. vijeka. Mara je imala sedam sinova, koji su bili vrlo imućni: imali su ogromna imanja u Jezerima. Najstariji od braće bio je tepački knez i on je držao radnike i najamnike. Kod njega se najmi jedno momče kome je bilo ime Stevo da čuva kneževe ovce zajedno sa kneževom sestrom. Oni se međusobno zavole i uzmu se. Priča se da je kod kneza došao jedan kalajdžija Ciganin, a po nekima kalajdžija Turčin, koga knez na konaku ubije, zbog čega njegova porodica i porodice njegove braće budu pobijene od strane Turaka iz Pljevalja.

U Marićima se priča da je knezu Mariću tada podvaljeno i da on nije ubio kalajdžiju, već da je to uradio neko drugi, a njemu podmetnuo dokaze koji su ga teretili. Turci tada poštede ženu kneževa brata Goluba i njenog sinčića Mika. Pokolj je izbjegao i knežev sinovac Veselin koji se tada nalazio sa majkom u ujčevini. Nakon dvadesetak godina vratio se na očevinu. On uspije da dokaže svoje porijeklo i vrati svoj dio imanja, koji je bio zaposjednut od strane Mika, Golubova sina, i Steva najamnika. Oni u Tepcima podijele zemlju i imanje na dva dijela i zaposjednu ih Veselin i Miko, a imanje koje su imali na „brdu“ na Jezerima, gdje su im bili katuni, podijele na tri dijela, uključivši u dio Steva, svoga tetka. Ima i druga verzija o ovom događaju, koja kazuje da se najamnik nije zvao Stevo, već da mu je bilo ime Mlađen, koji je navodno bio došao iz plemena Pipera i da su ga zbog toga zvali Mlađen Piper. Dalje kazuju da je Mlađen imao sina Steva po kome se njegovi potomci prozovu Stevovići. O ovome će biti više riječi kad se bude govorilo o porodici Stevović.

Zna se da je knez Tomić – Marić knezovao poslije kneza Petka Ninkovića, da je bio savremenik Milića Ninkovića, Boža Nikolina, Milovana Petkova, Vujice i Čuna Ćetkovića i Ivana i Sima Badnjara. Svi su oni živjeli u drugoj polovini 18. i početkom 19. vijeka. Pokolj Marića mogao se desiti u vremenu oko 1780 – 1790. godine.

Veselin Marić je imao tri sina: Živana, Pavla i Mikajila. Neki od njih se isele na svoje katune u selo Podgoru, gdje i danas žive njihovi potomci. Svi današnji Marići vode porijeklo od Veselinovih sinova. Marića ima iseljenih u Bosnu, na Glasincu, u Srbiji, na Kosmetu i u drugim mjestima širom naše zemlje.

Vaso Marić je bio u komitskom pokretu 1916-1918. godine. Vidoje Đurov iz Tepaca poginuo je u NOR-u kod Šumana 1944. godine, kao pripadnik jedinica NOV-a, a Jakov Vasov iz Tepaca nalazio se u 7. omladinskoj brigadi u kojoj je bio na dužnosti komesara čete. Bio je hrabar i pouzdan borac. U borbama je ranjavan. Slave Đurđevdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (101)

Odgovorite

101 komentara

  1. Nikola Maric

    Ispod Vlasica sela u danjasnjoj Republici Srpskoj nose prezimena Marici (Petrovo Polje – Knezevo)

  2. Nenad Maric

    Poštovani,
    Ja sam iz Priboja, moj čukundeda je živeo u Mokronozima, opština Rudo. Umro je 1892. kada je moj pradeda imao 2 godine tako da nije bilo prilike za usmena predanja o poreklu. U šematizmu dabro-bosanske eparhije iz 1882. se pominju Marići u Mokronozima koji slave moju slavu, Nikoljdan. Da li bi neko mogao da mi kaže nešto više o mom poreklu.
    Hvala unapred!