Poreklo prezimena Lazović

5. februar 2012.

komentara: 62

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

LAZOVIĆI

(na Kutnjoj Njivi)

Porijeklom su od bratstva Juškovića iz Gornjeg polja kod Nikšića. Sadašnje prezime su dobili po Lazu Juškoviću, koga je njegova majka Grozdana, sestra Vuka Lopušine, dovela na Duži kada se preudala za Jakova Malova Slavujevića oko 1765. godine. Lazo na Dužima popred majke i očuha odraste, oženi se i nastani na čitluku Adžimusića iz Foče. Lazo je imao sina Iliju, a Ilija Maksima.

Maksim je imao pet sinova: Lazara, Jovana, Miluta, Bogdana i Luku. U vrijeme Maksimovog domaćinovanja bili su brojna i bogata patrijarhalna zajednica. Držali su brojnu stoku i sagradili za to vrijeme dvije velike kule u Kutnjoj Njivi. Najstariji Maksimov sin Lazar bio je za vrijeme Prvog svjetskog rata predsjednik duške opštine. Od njega nije ostalo muških potomaka.

Vukašin Jovanov poginuo je 1944. godine kod Podšrice, kao pripadnik jedinica NOV-a Jugoslavije, a Milan Lukin je bio pripadnik NOP-a od 1941. godine; bio je borac u Durmitorskom odredu i u Četvrtoj crnogorskoj brigadi, a Milorad Lazović u 7. omladinskoj brigadi.

Budimir – Budo Lazović je istaknuti aktivista u organima uprave u Federaciji, a posebno se istakao u diplomatiji.

Današnji Lazovići na Kutnjoj Njivi i oni koji su se raselili potomci su Jovanovi, Milutovi, Bogdanovi i Lukini.

Slave Aćimovdan.

________________

LAZOVIĆI u Ledenicama više Risna potiču od Laza, sina kneza Drakula Mandića, koji se tu doselio iz drobnjačkog sela Pridvorice. Po Lazu Mandiću njegovi potomci uzeše prezime Lazović. Ima ih odseljenih u Nevesinje, Grahovo, Nikšić, Kosovo i druge krajeve.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Trnovu Petku.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (62)

Odgovorite

62 komentara

  1. Pozdarav i podrška ekipi.

    Rođen sam u Čačku, odrastao u selu Vapi kod Čačka.
    Skoro sam razgovarao sa lokalnim predsednikom kancelarije Mesne zajednice Vapa i Zablaće, u Zablaću. Dobio sam informaciju da poreklo Lazovića vodi sa 3 teritorije: iz Hercegovine, iz Crne Gore i sa Starog Vlaha (tzv. Sandžaka – Ivanjica, Sjenica). Moji preci su se doselili iz sela Vapa, Sjenica.

    Ovo su sve okvirni podaci…
    Lazovića ima izvorno dosta u Čačku, Kragujevcu, Kraljevu, Sjenici. Jedna od poznatijih kafana na kružnom putu u Čačku je “Vila Lazović”. Npr. u Čačku ima dosta Lazovića koji čak NISU U SRODSTVU.

    Voleo bih da nas se javi što više, obogatimo ovu bazu podataka i pomognemo saznavanju što više podataka porodičnog rodoslova, pomognemo pravilnijem sklapanju novih zdravih brakova i saznamo nešto i o srpskoj istoriji.

    Očekujem skoriji kontakt i da nas se javi što više.
    U zdravlje!

  2. POSTOVANI,
    Moje devojacko prezime je Lazovic. Ne znam mnogo o mom poreklu.Znam da je jednom moj stric napomenuo da su nasi preci dosli na Zlatibor, tacnije u Rozanstvo jos u 17-18 veku, bezeci pred Turcima, iz Bjelog Polja.On je napomenuo, Rozaje.U uslovima koji su tada bili, putovali su godinama. Da bi se ishranili,oslikavali su usputne manastire.Verovatno otuda u nasoj porodici toliko talentovanih clanova. U svakoj generaciji imamo nekoliko slikara.Jednom u Petrovcu na moru, videla sam jednu ikonu svetog Stefana koju je slikao neki Lazovic iz Bjelog Polja. Ne znam da li je on bio deo nesih predaka.Inace mi slavimo slavu svetog Stefana.Moj deda po ocu zvao se Boza,ne znam nista koliko je brace imao. Stricevi Borivoje, Milivoje, Spasoje i moj otac Dragomir.Imali su jos dve sestre Bozanu i Jagodu. Niko od njih vise nije ziv pa ne mogu dalje o svom poreklu da saznam. Radovala bi se oko sam mojim podacima pomogla da pronadjete nit mojih potomaka.
    Srdacan pozdrav Snezana Hoffmann

    • Ivica

      Postojala je srpska srednjevekovna slikarska porodica Lazovic koja he oslikavala manastire u 16. veku akademik Dejan Medojevic je cini mi se doktorirao na tu temu. Bili su svestenicka porodica i izgubljen im je svaki trag jer su promenili prezime u Milic. Bili su iz Bjelog Polja. Mozda imate neke veze, obzirom na slikarski talenat.

      • Danilo

        Potomaka Lazovića slikara još uvijek ima u Bijelom Polju, njihova slava je 9.decembar(Alimpijevdan).
        Oni su staro srpsko stanovništvo Bijelog Polja tu su još od vremena Nemanjića bar 700 godina.
        Trenutno ih u Bijelom Polju ima samo dvije porodice. Po Srbiji ima još ovih Lazovića, jer se veći dio njih odselio posle 2.s.rata.

  3. Nebojša Novaković

    Lazovići su stara porodica u tom kraju. (Bijelo Polje)

    Za Lazoviće predanje kaže kako je njihov predak “nagazio na krv” i zbog nje pobegao iz Lijeve Rijeke (Vasojevići) u okolinu Bijelog Polja. Kako se vremenom porodica množila, tako su se odatle iseljavali u druge krajeve. (Ima ih i u Brodarevu)

    Preci ovih Lazovića pominju se u okolini Bijelog Polja još u Karađorđevo vreme. Neki Leksije Lazović 1804. godine izgradio je ikonostas crkve u Podima (Boka Kotorska) i Bošićke crkve sv. Nikole 1806. godine.

    Ovi Lazovići slave Aranđelovdan, ali moguće da su prilikom seobe u Srbiju promenili slavu.

    U Vasojevićima (koji mahom slave Aranđelovdan) se pominju Lazovići, ali oni nisu “pravi” Vasojevići, već su doseljenici iz Šekulara (Berane).

    Jedni Lazovići vode poreklo iz Kuča, od Drekalovića.

    • Hoffmann Snezana

      Hvala na odgovoru,Jos par kockoca u mozaiku Lazovici i dobicu celu sliku svog porekla. Veoma sam Vam zahvalna na iscrpnom odgovoru.Sve najbolje, pozdrav.

    • Biljana lazovic

      Ja znam za ovu gore navedenu pricu. Zivim i radim u beogradu. Mi slavimo Sv Arandjela. Volela bih da se upoznam sa svim lazivicima.

    • Maren

      Nebojša, zanimljivo je da veliki broj bratstava “Lopaćana” iz Lijeve Rijeke slavi Sv. Jovana, a po legendi vode poreklo od Kuča (koji inače slave Nikoljdan)! Da li je možda u 16. veku neki deo Kuča iseljen prvo u Šekular gde su uzeli njihovu slavu (sv Jovan), a kasnije ot seljani u Lopate zadržavši slavu, a sa Velikom seobom krajem 16. veka raselili po Kopaoniku i Goliji? Koje je vaše mišljenje i koje izvore da koristim? Prezivam se Marenović iz Plešina na Goliji gde velika većina prezimena (Perovići, Kučevići, Kijevčanin) slavi Jovanjdan, preslava Ivanjdan 7. Juli….

    • Tijana

      Ovo je tačno. Leksije je brat pradedinog pradede. Slavimo Aranđelovdan, nismo promenili slavu. Pozrav Lazovići🙂

  4. Nebojša Novaković

    Inače, Lazovići su poznati slikari (zografi) iz Bijelog Polja.

  5. vesna

    Da li neko zna nesto vise o Lazovicima koji su se iz drobnjackog sela Pridvorica odselili u Nevesinje?

    • Nebojša Novaković

      Risto Milićević tvrdi da su Lazovići iz Nevesinja poreklom iz Krivošija. Šta slave Lazovići (niste naveli)? Ovi Lazovići u okolini Nevesinja slave Đurđevdan, što i jeste glava slava Drobnjaka.

  6. Vesna

    Ja sam Lazovic iz Nevesinja. Volela bi znati kad su moji preci dosli iz Krivosija, i nesto vise o tome.
    pozz

  7. Mirjana

    Moji su poreklom s Kosova i slave Svetu Petku…

  8. Sa Postovanjem ,

    interesuje me kako Lazovici iz Hercegovine ( Gornje Ledenice i Risan ) mogu biti pripadnici Plemena Kuca u Kucima
    Slavimo Djurdjev Dan.
    Znam samo das se Lazovici iz Hercegovine zovu da su Srbi a ne Crnogorci.
    Mozda imate vi logican odgovor za to navedeno.

    Pomaze bog !

    Nebojsa

    • marko lazovic

      Bog ti pomogao. Lazovici poticu iz Kuca kod Podgorice/ Crna Gora, tako da ti Lazovici mogu jedino biti crnogorci pravoslavci. Moji Lazovici slave Sv.Iliju 2.avgust, iz Kuca smo dosli u Maine, selo Lazi koje je po nama dobilo ime. Opstina Budva

  9. Lazovic

    Pozdrav

    Ja sam iz Kraljeva. Deda mi je iz Kovaca, kod Josanicke banje,ispod Kopaonika. Slavimo Sv. Jovana, i navodno smo iz Kuca, Crna Gora. Da li neko zna nesto vise ? Hvala unapred

    • radisa

      Sa zakasnjenjem videh ovaj tekst pa nesto da napisem jer se mene licno tice posto moja familija vodi poreklo bas sa tih predela oko Josanicke banje to jes iz sela Kovaci a zaseok Bocani.Moja familija Lazovici kao sto rekoh vode poreklo iz sela Kovaci a zaseok Boce,slavimo sv,Jovana a naselili su selo Prebrezu kod Baca.Puno pozdrava LAZOVIC RADISA VRNJACKA BANJA TEL.069632264

      • Dalibor Lazovic

        Postovani, ja sam iz Trstenika, otac mi je iz sela Jasikovica, jos nisam sklopio kockice, moj pradeda je “sisao” iz sela Stanisici sa Goca, pitanje je da li ima nekoga ko je istrazio odakle Lazovica na Gocu. Takodje, moji svi slave SV. Jovana. Iz Jasikovice, ja sam sada u Beogradu, a dva strica su mi u Brizbejnu Australija.
        Pozdrav,Dalibor Lazovic 0653456010

  10. Goran Saponjic

    Molio bih ako neko moze da napise sve sto zna o poreklu familije lazovic iz korita kod bjelog polja koji slave sv stefana 09.01.Od ovih Lazovica su i oni koji zive na zlatiboru u selu rozanstvo.Moze li neko da mi napise nesto o njihovim seobama i odakle su dosli u bjelo polje.Dali su ovi Lazovici iz Kuca odakle slava sv stefan.Jesu li ovi Lazovici mozda iz Sekulara.Citao sam mnogo o Lazovicima slave veliki broj slava ja bih molio da se jave oni Lazovici koji slave sv .Stefana.gde god da sad zive.

    • Zeljko lazovic

      Lazovica od Drekalovica ,oni su iz Kuca i Milesevica .Od Milesevica su nastali Mandici a od Laza Mandica Lazovici.Lazo je sin Drakule Mandica i zivjeli su u selo Pridvorice u Drobnjaku.Kad su pobili Turkr iz Pljevalja sto dodjose po harac pobjegose na Ledenice u Krivosijama.Odselili su se u Nevesinje ,Gacko,Kosovo i Srbiji.Slave Djurdjen dan.Pozdrav braco