Poreklo prezimena Kordić

5. februar 2012.

komentara: 23

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (23)

Odgovorite

23 komentara

  1. zraspotivao sam se kod uglednog istoricara ivim i beogradu imam 65 godina malo znam o svin korenima rano sam ostao bez oca rasptiva sam se kod uglednog istoricara crne gore pokojnog MILJANICA ali nisam docekao odgovor postoje li kordici jos crnoj gori hvala za sada toliko

  2. Marko Rančić

    Moj dobar prijatelj zove se Veljko Kordić. Njegovi Kordići su Srbi su sa Korduna u Hrvatskoj. Deda mu je pričao da prezime dolazi od turcizma čorda što znači sablja. Kordići su bili krajišnici i borili se protiv Turaka.

  3. Vojislav Ananić

    KORDIĆ, od praslovenske riječi korda (mač). Kordića ima danas u Sloveniji (selo Kordići), koji čuvaju predanje da su im se preci davno doselili iz Crne Gore. Stara je to porodica, bilo ih je mnogo među žumberačkim uskocima u XVI i XVII vijeku.
    Danas u velikom broju naseljavaju Hrvatsku (područje bivše Vojne krajine. okolinu Dubrovnika, ostrva). Tu su jedni srpske, drugi hrvatske nacionalnosti).
    “Kordića Srba ima po Lici i Kordunu, odakle su se selili u Pounje i Bosansku krajinu, slave Jovanjdan” (34,136). Po Bosni mnoga naselja zovu se Kordići, u Hercegovini takođe.
    Matica će im svima, ipak, biti Hercegovina, jer u Pounju, zapadnoj Hercegovini i Pivi ima Kordića starinika. Iz te oblasti seobe su ih vrlo rano (počev od XV vijeka) počele da raznose i raznijele sve do Žumberka i Slovenije. Neki su mijenjali slavu, neki i vjeru (34,130). Čitlučki Kordići slave Jovanjdan, i za sebe smatraju da su iz bliže okoline – iz Like.

  4. Rasa

    Moji po maminoj strani su Kordici iz Platiceva Srem slavimo Sv.Arhandjel inace poticemo iz Like tako kazu moji preci

  5. Vojislav Ananić

    KORDIĆ (k), u Humilišanima i Sretnici (Mostar). U Humilišane su došli iz Broćna. Naselio ih je biskup “na imanje muslimana koji su se raselili”. U Sretnicu su doselili iz Trebižata (Čapljina). Ranije su se zvali Kolaši. Slavili su Petrovdan (59:248,343). Kordići se spominju i u Popovu. U matičnim knjigama župe grad u Dubrovniku upisano je više Kordića iz Popova. U Cicrini se, u 18. vijeku, spominje prezime Korda koje je, vjerovatno, “identično prezimenu Kordić” (124/5:100: 84:61).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  6. nikanor

    Neki kazu da su Kordici potomci keltskog plemena scordisca.

  7. Jovana Kordić

    Moj pradeda je inače iz Suseka. Ali znam priče od dede da smo došli u Srem sa Korduna. Inače slavimo i mi Sv. Arhanđela kao slavu.

  8. Miroslav Kordić

    Moj otac i njegovi (i moji) preci su sa Banije,tačnije selo Komogovina. Otac mi je pričao da,koliko on zna,naši preci su pod Čarnojevićem,iz Crne Gore,preko Hercegovine,naselili Vojnu Krajinu i sećam se da mi je pričao da i u Sloveniji ima Kordića. Ono što ja znam je da su neki pokatoličeni,a neki poturčeni,ali da smo u osnovi i većinom pravoslavni.

  9. Pozdrav svima! Da ima nas svuda ja sam takodje iz Komogovine Banija , ima nas od svakud i raznih prica tako da bas ne znam tacno ni sta ni kako! 😀

  10. Biljana Kordic

    Postovani,
    Zanimljiva mi je ova grupa jer ni sama ne znam mnogo o poreklu Kordica. Naime, moj otac je iz okoline Kljuca u BiH, selo Gornja Sanica. U tom selu je bila samo ta jedna kuca Kordica. Imam zelju da sto vise saznam o svojim precima, a i sa rodjacima sam dogovarala jedan “sabor” Kordica Pozdravljam vas sve!

    • Dajana Tasevski

      Pozdrav,
      i moj tata je iz Gornje Sanice, selo Korjenovo, loza Indjica. Baka s oceve strane se prezivala Kordic, i poticu sa Kosova.

      • Nada Kordić

        Kordić dolazi od latinskog CORDA što znači srce, CORDIAL srdačno! Poznata je pjesma Juvenala na latinskom MOLLISIMA CORDA! Oko desetak hiljada ljudi živi na Apeninima s korijenom u prezimena CORDA. Na Sardiniji je svaki drugi CORDA! Ali CORDE koji su bili vitezovi i plemići i imaju svoj grb, su normanskog porijekla! U Francuskoj ih je još više s korijenom CORDA! Poznata je plemkinja NOELLE CORDIER iz francuske revolucije! U Češkoj i Njemačkoj imate prezime KORDA i KORDT! Na Siciliji žive Cordici! Poznat je i grčki pjevač COSTA CORDALIS! Eto, Grk, s latinskim korijenom iz Zapadne Grčke, očito je kao Norman i ovdje došao morem! Ne zaboravite da je Sardinja dragovoljno se sajedinila s Italijom iako je kao centralna s položajem u Mediteranu bila poznata po svojim moreplovcima. U Hrvatskoj, Kordić i Korde su u Dubrovniku, Konavlima, Hvaru, Braču, Višu, Pagu – znači na obali. U Crnoj Gori su u Kotoru, u zaleđu su bili u Popovom polju tj. Istočnoj Hercegovini. Kordić iz Tihaljine su navodno Vukojevići koji su štovali svetog Kordula i promijenili prezime!

      • Nada Kordić

        Šarlot Kordije, Noelle Cordier je pjevačica koja pjeva s Alenom Barierom. Mala dopuna i ispravak.