Poreklo prezimena Kalanj

4. februar 2012.

komentara: 1

Prezime Kalanj potiče iz Bukovice u Dalmaciji. Jedan značajan deo Kalanja živeo je u Lici, gde su došli iz Bukovice krajem 17. veka.  Kako piše Velimir Mihajlović u “Srpskom prezimeniku”, srpska porodica Kalanj popisana je 1698. u Udbini u Lici, poreklom iz Bukovice. Takođe, Mihajlović navodi da je jedna porodica Kalanj odselila iz Kule Atlagića u Dalmaciji u Bosnu 1771. godine. Jedna porodica Kalanja registrovana je u 18. veku i u Podravini u mestu Borovine.

U Hrvatskoj prezime Kalanj je sredinom 20. veka registrovano u okolini Benkovca (Kalanjeva Draga, Žažvica, Kula Atlagića), Crikvenice, Brinja, Koprivnice, Šibenika, Gospića, Udbine (sela Srednja Gora, Ćojluk i Kurjak).

Zanimljivo je da na prostoru bivše Jugoslavije postoje toponimi koji u sebi sadrže osnovu Kalanj: u Makedoniji Kalanjevo, u Hercegovini Kalanjevići i u Srbiji Kalanjevci.

KRSNA SLAVA: Sveti Georgije

POZNATI: Dušanka Kalanj, tv voditelj; Đorđe Kalanj, advokat

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Drago mi je što ste potvrdili informacije sa kojima sam raspolagao, ali se postavlja pitanje odakle Kalanji u Dalmaciji?

    Prema predanju koje se nosilo sa kolena na koleno, raspolažem informacijama da su Kalanji, bežeći pred najezdom Turaka, sa teritorije Stare Srbije tj Raške, preko Crne Gore i Istočne Hercegovine došli do Like, a onda iz Like migrirali u Bukovicu nekoliko puta i vraćali se opet u Liku (deo plemena kojem pripadam je ostao u Lici, a pojedinci su se “osipali” uz put u toku migracije).