Poreklo prezimena Uzelac

3. februar 2012.

komentara: 4

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Nenad Uzelac

    U “Plemenskom rječniku ličko-krbavske županije”, prema podacima pre početka Prvog svetskog rata, porodice s prezimenom Uzelac su u tom kraju živele u 319 kuća, najviše u Medaku i okolini, u Lapcu, Kosinju, Udbini, Počitelju, Otočcu, Smiljanu, Širokoj Kuli, Vrebcu i Vrhovinama. U Visuću, utvrđenju iz turskog doba, ovaj popis je registrovao samo četiri familije Uzelac.

    Jovan Erdeljanović kaže da Uzelaca ima i pravoslavnih i katolika koji datiraju od 1700. godine. Prema podacima ličkog sveštenika Isaila Rajčevića, svi Uzelci u Kotarima su 1693. godine bili pravoslavni. Mnoge pravoslavne familije ovog prezimena postoje i u Zapadnoj Bosni.

    U “Karlovačkom vladičanstvu” M. Radeka beleži Uzelce kao pravoslavne sa slavama Sv. Luka i Sv. Nikola, ali navodi da ih ima i katolika, a M. Karanović kaže da su Uzelci sa slavom Nikoljdan veoma rasprostranjeni u Lici.

    Šematizam Pravoslavne crkve Dabro-bosanske mitropolije beleži Uzelce sa slavama Sv. Nikola, Sv. Jovan i Đurđevdan.

    Kada su se Uzelci i da li baš pod tim prezimenom naselili u Liku, a pre toga u Kotare, možemo samo da pretpostavimo. No, odakle su se doselili možda bismo i mogli da odgonetnemo. Njihovo starije poreklo trebalo bi potražiti u Boki gde i danas ima Uzelaca u Kotoru i Budvi.

  2. Milos Uzelac

    Dragi rodjaci Uzelci, na facebooku postoji stranica posvjecena Uzelcima, tu imamo razne podatke i spiskove o Uzelcima,slike poznatih Uzelaca i uvjek neke nove zanimljivosti vezane za Uzelce. Posjetite: https://www.facebook.com/groups/86523719186/?fref=ts i dobro dosli dragi rodjaci koji posjecujete ovaj sjani sajt o porjeklu 🙂

  3. slavica

    Postovani gos.Milosu ja i moja djeca na objavljenoj listi nesalih,fala bogu nismo nesali.Slucajno gledajuci poreklo prezimena i listajuci pronadje ovo.Neznam odkud se ti podaci pronalaze iz kojih izvora.Pozdrav

  4. Nenad Uzelac

    Da dopunim. Uzelac prezime se pominje u Boki Kotorskoj, današnjoj Crnoj Gori. Tako ih nalazimo na prostorima gradova: Bijela, Herceg Novi; Dobrota (Kotor), Tivat i Budva. Svi tamošnji Uzelci su starosjedioci Srbi pravoslavne vjere. Smatra se da su isti pred Turcima dijelom iselili u područja Vojne Krajine, prvenstveno Like u današnjoj Hrvatskoj.

    http://www.montenegrina.net/pages/pages1/antropologija/prezimena/prezimena.html