Порекло презимена Узелац

3. фебруар 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Ненад Узелац

    У “Племенском рјечнику личко-крбавске жупаније”, према подацима пре почетка Првог светског рата, породице с презименом Узелац су у том крају живеле у 319 кућа, највише у Медаку и околини, у Лапцу, Косињу, Удбини, Почитељу, Оточцу, Смиљану, Широкој Кули, Вребцу и Врховинама. У Висућу, утврђењу из турског доба, оваj попис је регистровао само четири фамилије Узелац.

    Јован Ердељановић каже да Узелаца има и православних и католика који датирају од 1700. године. Према подацима личког свештеника Исаила Рајчевића, сви Узелци у Котарима су 1693. године били православни. Многе православне фамилије овог презимена постоје и у Западној Босни.

    У “Карловачком владичанству” М. Радека бележи Узелце као православне са славама Св. Лука и Св. Никола, али наводи да их има и католика, а М. Карановић каже да су Узелци са славом Никољдан веома распрострањени у Лици.

    Шематизам Православне цркве Дабро-босанске митрополије бележи Узелце са славама Св. Никола, Св. Јован и Ђурђевдан.

    Када су се Узелци и да ли баш под тим презименом населили у Лику, а пре тога у Котаре, можемо само да претпоставимо. Но, одакле су се доселили можда бисмо и могли да одгонетнемо. Њихово старије порекло требало би потражити у Боки где и данас има Узелаца у Котору и Будви.

  2. Milos Uzelac

    Dragi rodjaci Uzelci, na facebooku postoji stranica posvjecena Uzelcima, tu imamo razne podatke i spiskove o Uzelcima,slike poznatih Uzelaca i uvjek neke nove zanimljivosti vezane za Uzelce. Posjetite: https://www.facebook.com/groups/86523719186/?fref=ts i dobro dosli dragi rodjaci koji posjecujete ovaj sjani sajt o porjeklu 🙂

  3. slavica

    Postovani gos.Milosu ja i moja djeca na objavljenoj listi nesalih,fala bogu nismo nesali.Slucajno gledajuci poreklo prezimena i listajuci pronadje ovo.Neznam odkud se ti podaci pronalaze iz kojih izvora.Pozdrav

  4. Ненад Узелац

    Да допуним. Узелац презиме се помиње у Боки Которској, данашњој Црној Гори. Тако их налазимо на просторима градова: Бијела, Херцег Нови; Доброта (Котор), Тиват и Будва. Сви тамошњи Узелци су старосједиоци Срби православне вјере. Сматра се да су исти пред Турцима дијелом иселили у подручја Војне Крајине, првенствено Лике у данашњој Хрватској.

    http://www.montenegrina.net/pages/pages1/antropologija/prezimena/prezimena.html