Порекло перзимена Станојевић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ СТАНОЈЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Станојевић Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 Порекло: Залазје, Сребреница, Република Српска Крсна слава: [toggle title="ТЕСТИРАНИ СТАНОЈЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Станојевић Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 Порекло: Залазје, Сребреница, Република Српска Крсна слава: Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло перзимена Станојевић

Порекло перзимена Станојевић

ТЕСТИРАНИ СТАНОЈЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Станојевић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Залазје, Сребреница, Република Српска

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (46)

 • Милодан

  Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
  Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
  СТАНОЈЕВИЋ

  -Степање*, прва половина 18. века, Санџак, Јовањдан.
  *Предак ове породице Станоје доселио се по позиву аустријских власти. Имао је два сина: Илију и Луку. Од Илије су Станојевићи, а од Луке: Лукићи и Гајићи задружне куће.
  -Вукона, друга половина 18. века, Врагочаница у Подгорини, Ђурђиц.
  -Грабовац, друга половина 18. века, Радаљ у Рађевини, Митровдан.
  -Чучуге, друга половина 18. века, Стара Река у Подгорини, Јовањдан, велика и угледна задруга.
  -Дрен, после 1827. године, Миличиница у Подгорини, Аранђеловдан.
  -Звечка, после 1827. године, Софија, Аранђеловдан, баштованска породица.
  -Кожуар, после 1827. године, Врагочаница у Подгорини, Никољдан.
  -Радљево, после 1827. године, Рађево Село у Подгорини, Ђурђевдан.
  -Таково, после 1827. године, Вукона у околини, Ђурђиц, доводци.

  Одговори
 • administrator

  Станојевић:
  Ako mozete otkrijte moje poreklo.Prezivam se Stanojevic,krsna slava mi je Sveti Jovan Krstitelj,podrucje Bela Crkva (Vojvodina).

  Одговори
 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Станојевић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Станојевић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Бождаревац
  -Велики Црљени
  -Вранић
  -Даросава
  -Прогореоци
  -Сакуља
  -Чибутковица
  -Барошевац
  -Зеоке
  -Лукавица.

  Одговори
 • Милодан

  Презимена-фамилије у Шумадији, Станојевић. Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

  -Баничина
  -Крњево
  -Марковац
  -Ресник

  Одговори
 • Ljiljana Milicevic

  Pozdrav. Može li mi neko reći o prezimenu i poreklu Stanojevic iz Medvedje kod Leskovca slsve Petkovicu
  Hvala u napred

  Одговори
 • Gaga

  Moja porodica je Stanojevic iz sela Kurjace kod Pozarevca.Slave Slavu Djurdjic(Sv.Djordje)zanima me odakle su dosli jel su tamo jako dugo.Inace selo Kurjace se nekad sastjalo iz 2 sela selo Marjanje i selo Kurjace.Interesantno je da svi Srbi koji se prezivaju u Banatu Backoj i Sremu Marjnjski ili Kurjacki poticu iz ovog sela.Inace Kurjace je poznato po tome sto je u njegovom ataru poginuo sin Branislava Nusica u prvom svetskom ratu.Molim ko moze da pomogne u vezi mog prezimena.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Станојевић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковића „Космај“.

  -Амерић
  -Дрлупа
  -Ђуринци
  -Међулужје
  -Младеновац
  -Сибница

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Станојевић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића „Белица“.

  -Трешњевица
  -Остриковац
  -Врба
  -Стрижило

  Одговори
 • Никола Станојевић

  Ја сам из села Дрена.На овом сајту сам сазнао следеће:Дрен, после 1827. године, Миличиница у Подгорини, Аранђеловдан.Занимаме да ли могу сазнати још података?

  Одговори
 • Zoran

  Moja familija je iz Bosne,tacnije selo Ratkovici slava Djurdjevdan,mogu li da dobijem podatke o nama,naravno prezivamo se Stanojevic.

  Одговори
 • Nikola

  Ja sam iz sela Jasikovo(opstina Majdanpek),slavim Svetog Nikolu.
  Da li mi mozete pomoci da saznam nesto vise o mom prezimenu?

  Одговори
 • Lela

  Moje prezime je Stanojević. Poreklom smo iz Republike Srpske, Vraneševići, Fakovići slavimo Đurđevdan.

  Одговори
 • Војислав

  Презивам се Станојевић, околина Краљева, село Стубал или Чукојевац. Волео бих да сазнам нешто више о свом пореклу.Славим Св. Ђорђа. Знам да смо презиме добили по Станоју Радојковићу(вероватно из Стубла).

  Одговори
  • Душан

   Војиславе, ми смо рођаци. Станоје је имао три сина: Милоша, Обрена и Проку. Прокин гроб можеш да нађеш на гробљу у Стублу. Прокина фамилија се наставља на Ћировиће, Обренови су углавном у Чукојевцу, а Милошеви су у Стублу. Мој предак је Милош, живим у Београду.

   Одговори
 • Darko Stanojevic

  Moje ime je Darko Stanojevic. Mi smo iz sela Zeravac (drugo selo od Dervente prema Bosanskom Brodu). Krsna slava nam je Sv. Nikola.

  Moj djed i baba su zivili (koliko ja znam) u selu Bosanski Luzani sto je sledece selo prema Brodu. U toku rata se nasa porodica izselila za Austriju tako da nisam imao mogucnost da vize istrazujem o nasem porijeklu odakle su se Stanojevici naselili.

  Одговори
 • Slobodan Stanojevic

  Trazim odgovor na pitanje:

  Gde sve postoji, ili je postojalo, selo `DONJA KRAVICA`?

  Одговори
  • Neda Stanojevic

   Selo Donja Kravarica se nalazi na tromedji izmedju Guce, Lucana i Arilja. Ali je Gornja Kravarica starija. Pre Prvog srpskog ustanka je to bilo jedno selo. Moje poreklo je od Stanojevica iz Gornje Kravarice. Napravljen je rodoslov od vremena Stanoja Pavlovica (1742-1832), koji jedosavsi iz Crne Gore u Srbiju promenio ime u Pavle Stanojevic.

   Одговори
 • Siniša Stanojević

  Moje ime je Siniša Stanojević i rodjen sam u Sloveniji.
  Moja porodica je rodom iz Republike Srpske selo Ćećava – opština Teslić. Ako može ko, da mi kaže nešta više o poreklu našeg prezimena.
  Zahvaljujem.

  Одговори
 • Станојевић

  Моја породица (Станојевић наравно) је из околине Братунца, тачније Грабовачке Ријеке близу Факовића, а славимо Ђурђевдан. Зна ли неко нешто више о нашем поријеклу?

  Одговори
 • Aja

  Moja porodica Stanojevic dolazi iz Crne Trave ali su se naselili u Banatu posle rata

  Одговори
 • Ljubisa

  Moja porodica stanojevic potiče iz radovnice pcinjski okrug

  Одговори
  • Mirjana

   Moja porodica je iz Koturova, opština Kozarska Dubica, Republika Srpska. Moj pra pradeda se doselio u ove krajeve polovinom 19. vijeka bješeći pred Turcima. Molim Vas da mi, naravno ako možete, napišete više o mom porijeklu, odnosno o porijeklu mojih Stanojevića… Hvala!

   Одговори
 • Slobodan

  Moji Stanojevici su iz Pozege uzicke,slavimo Jovanjdan…zanima me nesto vise o tome odakle su dosli na teritoriju zapadne Srbije

  Одговори
 • Djordje

  Moje ime je Djordje Stanojević, pradeda živeo u selu Rabovce, Kosovo i Metohija, slavimo Svetog Jovana Krstitelja interesuje me poreklo, hvala unapred

  Одговори
 • Славиша

  Ја се зовем Славиша Станојевић.
  Порекло презимена је веома тешко тачно установити, али оно што ја знам о нашем презимену, а по породичним предањима је да се ово презиме (моји претци) спомиње у списима цркве у Горњем Пољу код Никшића. Први досељеници у тај крај са презименом Станојевић су дошли у 17 веку и зна се да су тамо дошли из Пећи. Касније, у неколико колонизација, један део породице је остао у црној гори, један је део одселио у данашњу Републику Србску (Прњавор, Чечава, Мањача … ) док је један део након другог светског рата дошао у Војводину. Постоје директни потомци из ове линије који данас живе на подручју јужне Србије, међутим није ми позната њихова тачна путања до тамо.
  Нека предања говоре и о томе да смо у крвној вези са Карађорђевићима, а да су Станојевићи важили у време турака за веома храбре борце и да их је било неколико који су постали Кнежеви …
  У потрази сам за породичним стаблом породице Станојевић које датира још из 12-ог века а потиче са простора данашњег Косова …
  Поуздано се зна да ово стабло постоји у писаној форми, али не знам до када су уписивали у њега …
  Уколико успем и пронађем овај најстарији запис о презимену Станојевић, радо ћу вас обавестити.

  Одговори
 • Jovana Stanojevic

  Moji Stanojevići su porijeklom sa Velesova. To je selo na Cetinje. I mi slavimo Arandjelovdan.

  Одговори
  • Б. Станојевић

   Само да поздравим далеку рођаку. По предању, два брата (моји преци) из околине Цетиња, Црна Гора, убили су Турчина из освете и избегли у тадашње Аустроугарско царство у мало селo Отишић близу, сада Општина Сињ. После пар стотина година,Станојевићи су се углавном вратили у Србију током 20. века највише због прогона од Хрвата а и немаштине. Крсна слава Арандђеловдан…

   Одговори
   • Милош Станојевић

    Ја сам чуо исту причу али да су иѕбегли за село Кравље одакле су се населили у селу Крајковац. Такође вуку корене из Црне Горе и са Косова. Ја са породицом живим у Нишу, крсна слава Аранђеловдан, знаш ли још нешто о родослову? Јована Станојевић, можеш ли ми некако проследити тај родослов?

    Одговори
   • Валери Станојевић

    Е баш сам се питала има ли ко из Отишића! Мој дида Душан рођен тамо, игром случаја и умро, али је колонизацијом дошао у Војводину. Стриц са породицом живео тамо до Олује. Рођаци који су истраживали порекло дошли су до неког који је хајдуковао… Слава Аранђеловдан

    Одговори
  • Милош Станојевић

   Ја сам чуо исту причу али да су иѕбегли за село Кравље одакле су се населили у селу Крајковац. Такође вуку корене из Црне Горе и са Косова. Ја са породицом живим у Нишу, крсна слава Аранђеловдан, знаш ли још нешто о родослову? Јована Станојевић, можеш ли ми некако проследити тај родослов?

   Одговори
 • Igor

  Ja sam stanojevic.moja familija je iz sela knezica na 5km od Nisa.i velika smo familija.slavimo mitrovdan.ali nista neznam o poreklu.znam da mi se pradeda zvao Stojan i da su ga ubili bugari u drugom sv.ratu.

  Одговори
 • Jovana Stanojevic

  Dragi Stanojevići, ja sam porijeklom iz Crne Gore sa Velestova, jednog sela na Cetinju. Imam rodoslov od Milutina (ban). Jedan od starijih je rodoslova, mozda i najstariji.

  Одговори
 • Zarko Stanojević

  Stanojevići,pozdrav za sve. Juzna Srbija selo Lukomir. Hteo bih da saznam svoje poreklo. Slavim Svetog Jovana Krstitelja

  Одговори
 • Војислав Ананић

  СТАНОЈЕВИЋ СТАНОЈЕ ДР., историк, професор Универзитета, г. уредник Народне Енциклопедије (12/8. 1874, Нови Сад).

  Основну школу и гимназију овршио је у Новом Саду, а универзитетске студије је слушао у Бечу, где је 1896. промовисан за доктора философије. 1895. био је једно време ради студија у Лајпцигу. 1897/98. био је у Петрограду у Москви на студијама. 1/9. 1898—30/10. 1899. био је професор српске гимнааије у Цариграду. 1900. бавио се неко време ради студија у Минхену. Исте године изабран је за доцента српске историје у Великој Школи у Београду. За редовног тсрофесора Велике Школе изабран је 1903, а 1905. стављен је на расположење; исте је године изабран за ванредног професора Университета. Учествовао је у балканском (у штабу Дунавске дивизије I пов.) у Светском Рату (у штабу Моравске давизије I поз.). После окупације Србије избегао је преко Албаније у Италију, одакле (је отитшао у Петроград, где је, изабран за професора Уншверситета, држао два семестра предавања. 1917. дошао је у Париз и држао је предавања на Сорбони, а 1918. предавао је у летњем семестру на Унжверситету у Ломдону. На Конференцији Мира у Паризу био је члан историско-етнографске секције српске делегације. За редовног професора Университета именован је 1919. Бави се и журналистиком. Написао је много расправа, чланака, критика и приказа у разннм научним и стручним часописима и књижевним листовима и много чланака и фељтона у разним дневним листовима.

  Н. Радојчић.

  ИЗВОР: проф. Ст. Станојевић, НАРОДНА ЕНЦИКЛОПЕДИЈА СРПСКО-ХРВАТСКО-СЛОВЕНАЧКА, IV КЊИГА, С—Ш, ИЗДАВАЧ: БИБЛИОГРАФСКИ ЗАВОД Д.Д. ЗАГРЕБ, ГУНДУЛИЋЕВА 29 ЗАСТУПА ДР ЕРИК МОШЕ, МИХАНОВИЋЕВА УЛИЦА 1, 1929.

  Одговори
 • STANOJEVIC

  Stanojevic Kristijan.

  Pradjed crnogorac mesto Pljevlja “ Po prici Oca i drugara iz Crne Gore kazu da u tom mestu Pljevlja su bila plemena “
  Slava Sveta Petka.
  Zna li neko nesto vise?

  Одговори
 • Mirko Stanojević

  Pozdrav
  Moji Stanojevići su iz sela Podnemić, Donja Bukovica, opština Ljubovija
  Slavimo Sv Nikolu, ima li neki podatak odakle su su se naseli Stanojevići u to područije

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top