Srpska muška imena na slovo Z

3. februar 2012.

komentara: 15

ZAVIŠA
ZARIJA
ZDRAVKO
ZLATAN
ZLATKO
ZORAN
ZARKO
ZAHARIJE

Komentari (15)

Odgovorite

15 komentara

  1. Vojislav Ananić

    ŽIKA / ŽIKICA / ŽIVADIN / ŽIVADINKA / ŽIVANA / ŽIVAN / ŽIVANKA / ŽIVKA / ŽIVKICA / ŽIVKO / ŽIVODAR / ŽIVODARKA / ŽIVOJIN / ŽIVOJINKA / ŽIVOMIR / ŽIVOMIRKA / ŽIVORAD / ŽIVOTA…

    Domaća imena koja u osnovi imaju reč “život”. U zavisnosti od nastavka predstavljaju želju roditelja da im dete preživi, da slavi život, da daruje život, da živi u miru, da preživi u ratu i slično.

  2. Vojislav Ananić

    ŽITOMIR

    Domaće ime nastalo spajanjem reči “žito” i “mir.”Mir” je veoma zastupljen nastavak u mnogim slovenskim imenima. U prenesenom značenju ime je želja roditelja da dete bude spokojno, staloženo, zadovoljno i u miru.
    Žito u našem narodu predstavlja simbol života, rađanja, plodnosti. Sa dolaskom Hrišćanstva, Žito postaje simbol smrtnog tela i besmrtne duše u svetlosti Carstva nebeskog.

  3. Vojislav Ananić

    ZORAN / ZORANA / ZORICA /ZORJANA / ZORKA / ZORA

    Domaća imena skovana od reči “zora”. Uglavnom se daju deci rođenoj u zoru, u osvit dana. U prenesenom smislu daruju se deci da budu vredna – ranoranioci.

  4. Vojislav Ananić

    ZVONKO / ZVONIMIR

    Zvonimir je staro slevensko muško ime. Značenje imena dolazi od imperativa “zvoni, zvoniti”. U prenesenom značenju onaj ko objavljuje mir.
    Zvono se uvek vezivalo za nešto uzvišeno, čak i pre dolaska hrišćanstva. Zvona su u službi zajednice i čoveka. Prate nas od prvoga do poslednjeg dana života. Zvone za slavlja, svetkovine ali i za poslednja putovanja, s nama se raduju kad ukazuju na važne istorijske trenutke.

    (Izvor: znacenje-imena.com)