Српска мушка имена на слово З

3. фебруара 2012.

коментара: 15

ЗАВИША
ЗАРИЈА
ЗДРАВКО
ЗЛАТАН
ЗЛАТКО
ЗОРАН
ЗАРКО
ЗАХАРИЈЕ

Коментари (15)

Одговорите

15 коментара

 1. Војислав Ананић

  ЖИКА / ЖИКИЦА / ЖИВАДИН / ЖИВАДИНКА / ЖИВАНА / ЖИВАН / ЖИВАНКА / ЖИВКА / ЖИВКИЦА / ЖИВКО / ЖИВОДАР / ЖИВОДАРКА / ЖИВОЈИН / ЖИВОЈИНКА / ЖИВОМИР / ЖИВОМИРКА / ЖИВОРАД / ЖИВОТА…

  Домаћа имена која у основи имају реч “живот”. У зависности од наставка представљају жељу родитеља да им дете преживи, да слави живот, да дарује живот, да живи у миру, да преживи у рату и слично.

 2. Војислав Ананић

  ЖИТОМИР

  Домаће име настало спајањем речи “жито” и “мир.”Мир” је веома заступљен наставак у многим словенским именима. У пренесеном значењу име је жеља родитеља да дете буде спокојно, сталожено, задовољно и у миру.
  Жито у нашем народу представља симбол живота, рађања, плодности. Са доласком Хришћанства, Жито постаје симбол смртног тела и бесмртне душе у светлости Царства небеског.

 3. Војислав Ананић

  ЗОРАН / ЗОРАНА / ЗОРИЦА /ЗОРЈАНА / ЗОРКА / ЗОРА

  Домаћа имена скована од речи “зора”. Углавном се дају деци рођеној у зору, у освит дана. У пренесеном смислу дарују се деци да буду вредна – ранораниоци.

 4. Војислав Ананић

  ЗВОНКО / ЗВОНИМИР

  Звонимир је старо слевенско мушко име. Значење имена долази од императива “звони, звонити”. У пренесеном значењу онај ко објављује мир.
  Звоно се увек везивало за нешто узвишено, чак и пре доласка хришћанства. Звона су у служби заједнице и човека. Прате нас од првога до последњег дана живота. Звоне за славља, светковине али и за последња путовања, с нама се радују кад указују на важне историјске тренутке.

  (Izvor: znacenje-imena.com)