Српска мушка имена на слово З Reviewed by Momizat on . ЗАВИША ЗАРИЈА ЗДРАВКО ЗЛАТАН ЗЛАТКО ЗОРАН ЗАРКО ЗАХАРИЈЕ ЗАВИША ЗАРИЈА ЗДРАВКО ЗЛАТАН ЗЛАТКО ЗОРАН ЗАРКО ЗАХАРИЈЕ Rating:
You Are Here: Home » Мушка имена » Српска мушка имена на слово З

Српска мушка имена на слово З

ЗАВИША
ЗАРИЈА
ЗДРАВКО
ЗЛАТАН
ЗЛАТКО
ЗОРАН
ЗАРКО
ЗАХАРИЈЕ


Коментари (10)

 • Јелена

  Звездан :))

  Одговори
 • zoran1

  Ime Zoran se pojavilo na prostorima Balkana sa dolaskom Otomanskog carstva. Koreni reci su Zora, Zoran..a potice od Sabah Udin ili „jutarnji covek“. Sabahudin kako je u nasem narodu ostalo upamceno je ime koje su Persijanci a posle I svi drugi u Otomanskom carstvu preuzeli od hebrejskog Shaharstar ili jutarnja zvezda.

  Proces jugoslavizacije nacija I etnija u SFRJ imao je za posledicu , jednu od, ucestalost pojave imena Zoran, Goran, Milan, Nenad, Predrag itd…

  Одговори
 • Војислав Ананић

  Зарије
  Закарије
  Звонко
  Златибор
  Златоје
  Златомир
  Златосав
  Зосим
  Зринко

  Одговори
 • Војислав Ананић

  Завида
  Звездан
  Звонимир
  Зденко
  Зеко
  Зелен
  Златислав
  Зорислав

  Одговори
 • Зоран Павичић

  Прочитао сам глупо објашњење имена Зоран па морам да реагујем на овај начин.
  Зоран је старо и општесловенско име које је поприлично заступљено код Јужних Словена (Срба, Хрвата, Словенаца, Македонаца, мање код Бугара и веома мало код Бошњака).
  Има га и код Чеха, Словака и Руса.
  Значење имена потиче од ријечи зора, затим од старословенске богиње Зора, али и од ријечи зор што значи сила.
  Име нема никакве везе са арапским именом Сабахудин – чак ни по значењу. Сабах јесте на арапском зора, а Сабахудин се односи на вјерника који зором клања.
  Дакле Зоран је рођен у зору, онај који почиње, пред ким је живот, затим дар богиње Зоре, и силан, пун зора, то јест силе и снаге…

  Одговори
 • Војислав Ананић

  Какве везе име Зоран може имати код Срба са именицом сабах? Никакве. Може код исламизираних народа да се изведе име Сабахудин, јер сабах значи зора.
  По књизи Петра Стевановића ОНОМАСТИКОН – име знати одабрати, на страни 56-ој, пише (цитирам): „ЗОРА (Зоран, Зорана, Зорица, Зорка, Зорко) старо славеносрпско /општа именица зора (почетак дана, свитање) узета за лично име; у стсл. митологији Зора је богиња јутра, свитања; код старих Словена значење речи зора је „аурора, свануће“/.
  Профилакса:
  „да буде почетак новог у животу породице“, „да буде лепа, прекрасна као јутарње руменило, плаветнило“.
  Међу балканским Словенима посведочено је у најранијој прошлости. Таворило је дуги низ протеклих векова да би у 20. веку оиново ушло у ширу употребу.“

  Одговори
 • Зоран Тешић

  Слажем се о пореклу имена Зоран, да је од зоре природне појаве, јер су стари Срби давали имена деци по природним појавама око себе и у природу. Такође у старословенском језику реч зор, зар, облик зрети значи и гледати.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top