Српска мушка имена на слово С

3. фебруар 2012.

коментара: 22

СВЕТОЛИК
СВЕТОМИР
СЕЛИМИР
СИМО
СИМЕУН
СЛАВЕНКО
СЛАВКО
СЛАВЕН
СЛАВОЉУБ
СЛАВИША
СЛОБОДАН
СМИЉКО
СРБИН
СРБИСЛАВ
СРБОЉУБ
СРЂАН
СРЕДОЈЕ
СРЕТОЈЕ
СРЕЋКО
СРЕТЕН
СТАНИМИР
СТАНИСЛАВ
СТАНКО
СТАНОЈКО
СТЕВО

Коментари (22)

Одговорите

22 коментара

  1. Војислав Ананић

    СТЕВАН / СТЕВКА / СТЕВИЦА / СТЕФАН / СТЕФАНКА / СТЕФАНИЈА / СТЕВАНА / ШЋЕПАН…

    Име је грчког порекла и варијанта је грчког имена Стефанос, што значи “венац” или “круна”. У пренесеном значењу име значи “онај који је крунисан, који је овенчан”. Име је хришћанског светитеља. Веома распрострањено на многим језицима. Неке од варијација имена су : код Срба: Стева, Стевица, Стево, Степа код Хрвата: Стипе код Мађара: Пишта (Писта) код Енглеза: Стивен, Стив (Стевен, Стеве) код Шпанаца: Естебан (Естебáн) Име Стефан носили су многи краљеви: енглески, мађарски, српски и пољски. По Стефану Немањи, сви краљеви династије Немањић су свом имену додавали име Стефан: Стефан Првовенчани, српски велики жупан и владар Стефан Радослав, Стефан Владислав, Стефан Урош И, Стефан Урош ИИ, Стефан Урош ИИИ, Стефан Урош ИВ Душан, и Стефан Урош В. Десеторица католичких папа је носило ово име.

  2. Војислав Ананић

    САВА

    Сава је и мушко и женско српско име. Хебрејског је порекла настало од речи “Саба” , што значи – преображен, праведан. Код нас је вековима једно од најчешћих имена захваљујући култу Растка Немањића, Светог Саве, првог српског архиепископа. Други облици овог имена су Саво, Савина, Савинка, Савић, Савка и Савко.

  3. Војислав Ананић

    СРЂАН / СРЂАНА / СРЂАНКА

    По многима су ово само варијанте имена Сергеј. Светог Сергија су још називали и Свети Срђ, што је прилагођени облик црквеног облика на простору Балкана. Управо из тог, прилагођеног облика је и настало име Срђан.
    Ипак, постоје и они који проналазе словенско порекло овог имена у речи “срџба”, “срдити се”, У том смислу ово име означава срдитог човека. Али је могуће да има везе и са придевом “срдачан” и да означава оног који је милосрдан, усрдан, предусретљив. Име је изведено од прастарог ишчезлог добросрд, потврђеног још у немањићко доба.

  4. Војислав Ананић

    СТРАХИЊА

    Старо славенско заштитно име изведено од речи “страх”. У прошлости кад се још веровало да реч има дејство магије давало се детету у функцији застрашивања злих духова који се клоне оног који улива страх, или је напросто изражавало “страх од Бога”. Име је постало популарно кроз Бановић Страхињу (Страхињића Бана), једног од најпознатијих јунака народних епских песама.

  5. Војислав Ананић

    СИНИША

    Име Синиша је старо словеносрпско име. Корен овог имена је у речи ”син” (мушко чедо у родитеља). Означава мушког потомка.

  6. Војислав Ананић

    СИМЕОН / СИМЕУН / СИМОНА / СИМОН / СИМОНИД / СИМОНИДА

    Имена грчког порекла. Потичу од грчког имена Сyмеон, а оно из старохебрејског корена “шим он” са значењем: Бог слуша, слух, слушање, услишан. Означава оног ко слуша бога и коме бог услишује молитве, оног чије су молитве услишене.
    За имена Смонид и Симонида се још верује да потичу од грчке речи “симонидес”, што значи житељ острва Самос, особа са Самоса.

  7. Војислав Ананић

    СВЕТОЗАР

    Светозар је мушко име домаћег порекла. Значење имена долази од речи “свет” или “светлост” и речи “зарити”,”озарити”. У пренесеном смислу означава оног ко је озарен светлошћу, ко озарује друге, ко живи у светлости (и светости).

  8. Војислав Ананић

    СРЕТЕН / СРЕТЕНКА / СРЕТЕНИЈА

    По једном тумачењу, ово су старословенска имена. Њихово значење долази од речи “срећа” и придева “сретан”, “срећан”. Други облици овог имена су Сретоје, Срета, Сретенка, Сретко и Срето.
    По другима, ова имена имају везе са верским празником Сретење – који се слави 40 дана од Божића, када је Девица Марија однела Исуса, сина божјег у јерусалимски манастир, где у њему познадоше месију старац Симеон и Ана. Може бити име за особу рођену тог дана.
    Сретење је у нашем народу веома битан празник, с обзиром да се у прошлости поклапало и са Даном државности Србије, који се славио до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут, да би у Србији поново почео да се слави од 2002. године.

  9. Војислав Ананић

    СОФРОНИЈЕ

    Мушко име које води порекло од грчке речи “сопхрониос” што значи онај који је мудар, трезвен, разборит. Календарско је име.
    Такође, у нашем језику се користи турцизам “софра” за трпезу, ручак. У том смислу име може још симболизовати обиље, богатство, окупљање…

  10. Војислав Ананић

    СПАСОЈЕ / СПАСЕНИЈА

    Имена настала од речи “спас” и у пренесеном смислу значе “онај који спашава, избавља”, “избавитељ”, “спасилац”. Грчка реч “сотер”, за коју се сматра да је овој у корену, такође значи спаситељ.