Poreklo prezimena Spaić

3. februar 2012.

komentara: 38

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (38)

Odgovorite

38 komentara

  1. Drekalović

    Odavno tj od 2018 niko ništa ne piše. “Svi junaci …”. Pitanje za ” spaja 1978″: Ima li u Zupcima Mijovića i koju Slavu slave? Kako sam ja čuo od prote Gorana iMA MIJOVIĆA i oni slave Sv. Nikolu. Želio bih to još jednom potvrditi? Posle ći pohasniti kako su Spaići.i Mijovići iz Kuča krajem 18 veka stigli preko Rovaca u Zupce. Gdin Ananić.je tu već blizu pojasnio.

    • spaja1978

      Tačno za Mijoviće.Na Zubcima ima Mijovića.Slave Nikoljdan 19 decembra.Žive u selu Konjsko.Desetak kilometara od Graba.Vezu Spaića Zubačkih sa Spaićima u Kučima jedino bi mogao potvrditi ili opovrgnuti DNK test nekog od Kučkih Spaića.Test sa popustom je 55 eura bio,mislim da je i sada.Nas dvojica Spaića sa Zubaca dali smo DNK test i dobili smo rezultat,ali je on na zaštićenom dijelu foruma i nemogu ga sada objaviti.

  2. Brana

    Pozdrav i od mene! Nas Spaica ima i u Sremskoj Mitrovici – slava je Sveti Luka

    • spaja1978

      Spaići sa slavom Lučindan su potomci vojvode Nikše od njegovog sina Gezimira. Najprije su se prezivali Bečanovići. 1712 iselili su se u Prošćenje kod Mojkovca gdje su se razgranali na Kršikape,Miniće, Vidakoviće i Pavloviće. Neki se od njih se nasele u Drobnjak.Od njih je i čuveni Petar Kršikapa.

    • Jelena ex Spaić Lukić

      Dobar dan, da se nadovežem na temu, ima Spaića iz Sremske Mitrovice koji su slavili i slave Svetog Nikolu.

      • spaja1978

        Spaići sa slavom Nikoljdan su porijeklom iz Kuča od Drekalovića. Sa slavom Sveti Nikola ima ih i u selu Kamen kod Rogatice, ali oni u prezimenu imaju slovo j. Spajić.

        • spaja1978

          Samo da napomenem da nebi došlo do zabune Spajići iz Rogatice nisu iz Kuča,a nisu ni od plemena Nikšići,a ni od Spaića sa Zubaca,selo Grab i Tuli.Testirani su i ne pripadaju nijednoj od ovih haplogrupa.

  3. Mlađan Crkvenjaš

    Pozdrav rođaci, moje prezime je Crkvenjaš a porijeklom smo od Spajića iz Graba. Slavimo Sv. Jovana. Moj predak Gajo Spajić je bio hajduk koji nije htio da da mladu prvu bračnu noć i ubio agu i njegovu pratnju pa sa braćom pobjegao u Sarajevo. Pošto nisu imali kud, uselili su u jednu staru napuštenu crkvu iznad Blažuja, selo Crkvine. Kako nisu smjeli da kažu ko su i odakle su, komšije ih prozovu Crkvenjašima jer su živjeli u crkvi. Gajo je sahranjen nedaleko od crkve 1832 godine. To je sve što znam o porijeklu. Ako neko od Spajića prati lozu bio bih mu zahvalan da napiše nešto više ako zna o Gaji ostalim Spajićima tog ogranka.

  4. spaja1978

    Rezultat testiranog Spa(h)ića iz Kuča potvrdio je da mi Spaići sa Zubaca nemamo apsolutno nikakve krvne veze sa njima.

    • Spahić

      Pitanje za spaja1978, zna li se šta o Spahićima iz Tuzle, na internetu sam našao samo za Spahiće iz Mostara i nešto za neke iz Sandžaka.

    • Spahić

      Pitanje za spaja1978, zna li se šta za Spahiće iz Tuzle, na internetu piše samo o ovima iz Mostara i nekima iz Sandžaka?

    • Spahić

      Da li neko može da mi kaže nešto za porijeklo Spahića iz Tuzle, BiH? O nama na internetu nema ništa, a baš me zanima, hvala unaprijed!

    • Spaha

      Da li neko može da mi kaže nešto za porijeklo Spahića iz Tuzle, BiH? O nama na internetu nema ništa, a baš me zanima, hvala unaprijed!

  5. Drekalović

    Izvinite dopuna – štamparska greška: PROMENILI SLAVU! (ne veru)