Poreklo prezimena Smiljanić

3. februar 2012.

komentara: 65

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (65)

Odgovorite

65 komentara

  1. Branko Todorović

    Smiljanića je nekad bilo u okolini Užica. Daljim poreklom su iz Crne Gore. Po predanju, šest sinova Smiljinih je krenulo u seobu, petorica je otišla ka Srbiji, a jedan u Dalmaciju. Ovaj u Dalmaciji se pokatoličio, a ovi u Srbiji su ostali pravoslavni.

    Krsna slava im je Đurđic.

  2. Veroljub

    Rođen sam u selu Bjelkovac, opština Podravska Slatina. Deda Đura se doselio sa bratom Jovom i sestrama Dragicom i Martom iz Like, selo Prokike 1923. godine posle povratka iz Amerikegde se sklonio pre početka Velikog rata da nebi služio Austro-Ugarsku vojsku. Njegov otac je bio Mihajlo a imao je i tri strica. Slavimo slavu Svetog Jovana. U Prokikakma ima jošjedna linija Smiljanića, sa kojima smo se mogli ženiti i kod njih udavati, kako su mi pričali.Jedno vreme sam živio u Bjelom Polju u Crnoj Gori i video sam čoveka koji je neverovatno ličio na mog brata.Rekao mi je da se preziva Cmiljanić.Smiljanići su nesporno živeli na Ravnim Kotarima.Ima knjiga “Smiljanići od Zadra sokoli” koju sam imao priliku da pročitam kao vrlo mlad.Danas je ne mogu nigde naći.Pokušao sam da napravim i stablo Smiljanića (ustvari, napravio sam ga) na osnovu onoga što se može naći na Internetu.Početak je kraj XVI i sam početak XVII veka. Upravo ne mogu naći vezu pradede Mihajla sa ranijim precima (ukupno 10 generacija).Jedan od braće i sestra su otišli u Kotor, ali se ubistvom Blaža 1942. godine taj krak loze ugasio.Kažu da je ta sestra živela 109 godina i da joj Zmaj nije bio ravan.Od nje je nastalo 9 (devet) familija.Po nekoj priči, sestra Ilije Smiljanića je bila udata za Stojana Jankovića, a kako su oba poginula, ona je novorođenom sinu dala prezime Smiljanić, po bratu, pa je možda neko od nas i sa te strane.Da smo bili važni u Krajini, pa bili sa koje bilo strane, govori i to da Smiljanići imaju svoj grb.
    Pozdrav svima rođaci

    • Dejan

      Moji su koliko ja znam iz Like bila tri brata,moj je ne znam kad tacno otisao u Novi grad,drugi brat u Brezicane kod Prijedora,a treci u Bosanski Petrovac.Slavimo Sveti Jovan Zlatousti koji je 26 Novembra.Ne znam puno o tom i nece da mi pricaju,znam da mi je praded ubijen u Jasenovcu.Ima neka teorija da iznose da su sa Kosova i iz Crne Gore ne znaju sigurno,verovatno su isli u u Bahmut,pa se vratili u Austrougarsku.Verujem da se od tih mojih Smiljanica svi pokatolicili posle koji su ostali u Austrougarskoj.

  3. Veroljub

    Misleći da mi je predhodni tekst predugačak i da neće proći, skratio sam priču.Po mom saznanju, Smiljanići Hrvati i katolici su u Livnu.Kada se ide prema moru zadnje kuće sa leve strane.Iz iskustva sam ubeđen da jako dobro znaju ko su, šta su i odakle su, a sve je to rečeno u “Pilipendi” Sime Matavulja.Posle Ilije Smiljanića u Krajini nema niko da je istorijski poznat, dok ovde u matici ima popričličan broj važnih istorijskih ličnosti, koji sa nama verovatno nemaju nikakve rodbinske veze, ako isključimo Adama i Evu.Uzgred, na Netu nema Smiljanić Veroljuba?
    Pozdrav

    • Danilo

      Poštovanje gospodine Veroljube,
      da li postoji šansa da mi nekako na e-mail ([email protected]) pošaljete grb i porodično stablo Smiljanića? Moja žena je devojački Smiljanić, njen pokojni deda Vukan je slavio takođe Sv. Jovan slavu, a oni su navodno po nekim pričama došli iz Dalmacije / Like.
      Unapred hvala na odgovoru

    • Maja Smiljanic

      Veroljube, ja sam udato Smiljanic, suprug mi je od Smiljanica iz Prokika, od dede Milana, koji se pre 2. sv rata doselio u Kraljevo, i 1941. streljan u Kv. Slavimo Sv Jovana. Suprug bi voleo da stupi u kontakt sa Vama, kako bi vise znao o svom poreklu. Moj mejl je [email protected]
      Pozdrav

    • Branko

      Poštovanje Veroljube,

      Molio bih vas da mi ako možete na email pošaljete grb i porodično stablo Smiljanića. Moja majka je Vukosava Smiljanić, od oca Branka koji je poginuo 1943.godine, a mislim da mu se otac zvao Mime ili možda Jovan (to nisam siguran), a majka joj je bila Boja rodj. Knežević, takodje iz sela pored Prokika.
      Moj email je [email protected]

      Hvala unapred
      Branko

  4. Srdjan Smiljanic

    Pozdrav Smiljanići! Ja sam iz Laktaša kod Banja Luke, 89. sam godište i voleo bi ako neko može da mi pomogne, tj da pokusamo nastaviti u nazad Imena djedova..Pricao sam sa svojim djedom koji je ’41 godište.. Svog oca je slabo zapamtio, stradao je kad je bio mali pa ne zna puno koljena u nazad da mi kaze.. On se zove Veljko, otac mu je Petar, djed Pavle i pradjed Luka.. Stali smo kod Luke i ne znam dalje.. Luka je imao brata Miloša i po nekim saznanjima porijeklo nam je od Čačka.. Pozdrav, zivjeli!

  5. Srdjan Smiljanic

    Pozdrav Smiljanići! Ja sam iz Laktaša kod Banja Luke, 89. sam godište i voleo bi ako neko može da mi pomogne, tj da pokusamo nastaviti u nazad Imena djedova..Pricao sam sa svojim djedom koji je ’41 godište.. Svog oca je slabo zapamtio, stradao je kad je bio mali pa ne zna puno koljena u nazad da mi kaze.. On se zove Veljko, otac mu je Petar, djed Pavle i pradjed Luka.. Stali smo kod Luke i ne znam dalje.. Luka je imao brata Miloša i po nekim saznanjima porijeklo nam je od Čačka..

    • Dragan Smiljanić

      Srdjan, jel imas neke veze sa Smiljanicima iz Ribnika kod Kljuca? Ja sam poreklom odatle i moji isto slave djurdjevdan.

  6. Srdjan Smiljanic

    Zaboravio sam reci, slava nam je Đurđevdan!

  7. djordjo

    ako neko ima rodoslov za Smiljaniće iz Ljubiša molim ga da mi se javi na [email protected]

  8. Vojislav Ananić

    SMILJANIĆ (p). u Jasenici (Bišće, Mostar). Doselili su iz Krivodola (Kruševo, Mostar) oko 1750. godine (59:245). Ima ih nastanjenih u Dabrici (Stolac) i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  9. Nenad Smiljanic

    Prezivam se smiljanic moja slava je djurdjic moji predci su iz Ljubisa u okolini zlatibora cuo sam od svog dede da su smilkanici potekli od zene smiljane koja je dosla iz crne gore u ljubisu jos postoje rusevine njene kuce.

  10. Tijana Smiljanić

    Pozdrav Smiljanići 🙂
    Ja sam iz sela Vranići kraj Čačka.
    Deda mi kaže da smo došli iz Ljubiša.
    Imamo porodično stablo u kom je prvo upisano ime Milovan.
    Volela bih da, ako ima zainteresovanih, napišemo ceo rodoslov, te mi se možete javiti putem mejl adrese – [email protected]
    Takođe, ako nekome treba – mogu poslati fotografiju našeg porodičnog stabla sa informacijama o članovima familije.

    Svako dobro!