Порекло презимена Жакула

3. фебруара 2012.

коментара: 15

Презиме Жакула потиче из Лике. Било га је у селу Брлог, али и у околини Коренице и Удбине, у селима Буковац, Грабушић, Градина, Јасиковац, Крст, Мелиновац, Михаљевац, Оравац, Личко Петрово Село, Рудопоље (Врховине), Висућ, Врело, Врпиле, Дренови Кланац…

Како пише Загорка Вавић Грос у књизи “Презимена су чувари нашег језика”, Жакула (Џакула) је у почетку био надимак човека који је носио јакну (мушка горња одећа; реч је изузета из немачког језика – Jacke). “Да ли је то био комад градске одеће или део неке војне униформе, тешко је рећи, али се зна да је тако одевен човек у својој руралној средини био обележен, запажен, идентификован по свом одевању. Уместо да га зову Јакула (јакна), звали су га Жакула или Џакула. Како се ј почело изговарати као ж и џ? Лингвисти тврде да је то “резултат романско-словенске језичке симбиозе”. Наставак ул(а) је румунског порекла (на Велебиту су живели Румуни – Власи, сточари). То ул је постпозитивни члан у румунском језику (члан који стоји иза именице на коју се односи; urs и ursul значе исто – медвед; urs – чиста именица, а ursul је именица са чланом)”.

КРСНА СЛАВА: Часне вериге

ПОЗНАТИ:

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (15)

Одговорите

15 коментара

  1. Илија

    На сајту породице Џакула, уредника Александра Џакуле, за многе породице Џакула наводи се да им је крсна слава Св.апостола Петра и Павла (Петровдан). Многи појединци Џакуле који се јављају наводе да им је слава Часне Вериге апостола Петра. Овде се ради о две славе. Мислим да су у праву појединци Џакуле који наводе славу Часне Вериге, 29. јануар, а не како то наводи уредник сајта Александар Џакула да је у питању слава Св. апостола Петра и Павла (Петровдан). 12. јули. Зато сматрам , што се тиче славе, потребно је навести стварну славу породице, без да прави забуну. Позрав за све Џакуле-Жакуле. а посебно са подручја бихаћког среза..

  2. milan baltic

    Postovanje svima Žakulama, mene interesujju blizi podaci o datumu i mestu rodjenja Radivoja Žakule, veterinara koji je radio na Veterinarskom fakultetu do 1962 u zvanju docenta a tada je presao na Tehnoloski fakultet u Novom Sadu gde je bio profesor do penzionisanja. Umro je u NS. Zna li neko nesto o njemu? Hvala.

  3. Mirjana S.

    Otkud prezime Žakula u Obiliću na Kosovu?