Порекло презимена Жакула

3. фебруара 2012.

коментара: 19

Презиме Жакула потиче из Лике. Било га је у селу Брлог, али и у околини Коренице и Удбине, у селима Буковац, Грабушић, Градина, Јасиковац, Крст, Мелиновац, Михаљевац, Оравац, Личко Петрово Село, Рудопоље (Врховине), Висућ, Врело, Врпиле, Дренови Кланац…

Како пише Загорка Вавић Грос у књизи “Презимена су чувари нашег језика”, Жакула (Џакула) је у почетку био надимак човека који је носио јакну (мушка горња одећа; реч је изузета из немачког језика – Jacke). “Да ли је то био комад градске одеће или део неке војне униформе, тешко је рећи, али се зна да је тако одевен човек у својој руралној средини био обележен, запажен, идентификован по свом одевању. Уместо да га зову Јакула (јакна), звали су га Жакула или Џакула. Како се ј почело изговарати као ж и џ? Лингвисти тврде да је то “резултат романско-словенске језичке симбиозе”. Наставак ул(а) је румунског порекла (на Велебиту су живели Румуни – Власи, сточари). То ул је постпозитивни члан у румунском језику (члан који стоји иза именице на коју се односи; urs и ursul значе исто – медвед; urs – чиста именица, а ursul је именица са чланом)”.

КРСНА СЛАВА: Часне вериге

ПОЗНАТИ:

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (19)

Одговорите

19 коментара

 1. zakula radivoj

  radivoj zakula selo Drenov Klanac…slava mi je Casne Verige…

 2. Žakula Zvezdan

  Zvezdan Žakula
  Pradeda je kolonizacijom došao u Bački Brestovac (okolina Sombora) iz Vrpila.
  Slava je Sveti Petar i Pavle – Petrovdan.

 3. Moje poreklo je iz sela Drenovi klanac kod Brloga u kojem je bilo samo jedno domacinstvo Zakula koji su se tamo preselili iz istog Drenovog klanca.Moja slava Casne verige apostola Petra.Najdalje sto znadem da mi je navrdeda Ilija,najstariji trag 1817god uklesano u kamenu temeljcu kuce.Te godine sagradjena crkva Sv. Save u selu Brlog, koji je tada bio opstinsko mesto. Vise podataka izneo je Manojlo Grbic u knjizi Karlovacko vladicanstvo koja mi je do sada ostala nedostupna.

  • Drakula

   Moj otac se prezivao Drakula i poznavao je jednog Zakulu iz Drenovog Klanca, kako sam saznao bili su zajedno i na ratistu. Imam ga i na starijim fotografijama na proslavi mog rodjenja, jedan Zakula iz Drenovog Klanca je bio tu.

  • Mirko Kajfes

   Posto sam rodjen i odrastao u Brlogu mogu vam reci da je u Drneovom Klancu bilo vise kuca sa takvim prezimenom , i cinili su zaseok Zakule. Naziv Pravoslavne crkve u Brlogu je Sveti Ilija.
   U Drevovom Klancu i Brlogu ima dosta prezimena koja zavrsavaju sa a npr.Zakula, Prica, Drakula, Karleusa, Bastaja, Lavrnja neki kazu da potjecu od Vlaha porjeklom iz Rumunije.

 4. Слободане, додали смо још један занимљив прилог о значењу вашег презимена. А што се тиче књиге Манојла Грбића “Карловачко владичанство”, један део те књиге може да се купи на Тргу Николе Пашића у Београду, у књижари Никола Пашић. Свако добро вам желимо. Ако можете, укључите се у потрагу за пореклом два ретка презимена из вашег, брлошког краја – Секиз и Ешан. Напишите нам ако ишта знате.

 5. Mladen Zakula

  Moji su poreklom iz Korenice tj.selo Jasikovac. Deda je dosao poslom na Kosovo tamo ga je i rat zadesio. Bio je komadant 5 kosovske brigade. Ja sam u Indjiji. Slavimo Petrov dan. Neki dan sam bio sa stricem i pricali o ovoj temi. Dosta je proucavao i cim dodjem do nekih podataka ja cu ti poslati. Pozdrav !

 6. Moj deda je iz Brloga,(Lika), a kao solunski borac naselio se u srem u Erdevik,
  A baka sa tatine strane je isto iz Like (familija Mileusnic)
  Slavim slavu Casne verige Apostola Petra 29. Januar!
  Ja sa porodicom zivim u Rumi! Pozdrav svima!

 7. Moje devojacko prezime je ZAKULA poreklom i Drenovog Klanca. Otac mi je Jovan Zakula a deda Mihajlo Zakula, ono su pokojni. Sutra idem na slavu kod brata CASNE VERIGE. Dok sam bila mala pa sve do svoje 18 godine stalno sam preko leta odlazila u Drenov Klanac. Kad sam se udala onda sam i svoju deca odvela da vide te licke lepote za cim me i dalje srce boli. Umrecu a necu vise videti Liku Drenov Klanac jer je sve poruseno i oraslo u sikare.

 8. aleks

  Postovanje Mladenu Zakuli iz sela Jasikovac. Nedavno me je prijatelj iz SAD zamolio da pronadjem vide informacija o njegovoj baki Ani Zakuli koja je 1913 godine dosla u SAD gde se udala za Petra Paripovica iz Bunica. Anin otac se zvao Sava, to je sve sto on zna. Da li bi mogao nesto pomoci ?
  Hvala unapred

 9. Nina Žakula

  Ljudi,ajde da svi zajedno napravio grupu na face i svi da se povezemo. Pozdrav za sve!

 10. Milan Zakula

  Moj otac Mane Zakula je rodom iz Drenovog Klanca a ozenio je Nevenku devijacko Rapajic ( spic namet Cikici) iz Rapain Dola.Tatin otac se zvao Vajo a mama Dmitra.Slava nam je Casne Verige.Ja zivim u Kacu kraj Novog Sada,a dsao sam iz Hrvatske.U Lici je sve popaljeno iz kuce raste suma.Nikad vise nase Like one lepote.