Poreklo prezimena Stanković

3. februar 2012.

komentara: 98

[toggle title=”TESTIRANI STANKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Stanković

Haplogrupa: E1b rod B

Poreklo: Hrvatska

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Stanković

Haplogrupa: I1 rod A

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Stanković

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Stanković

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Dragijevica, Valjevo, Srbija

Krsna slava: Trifunjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

STANKOVIĆI

(žive na Mokrome)

Stankovići vode porijeklo od Kalabića. Sadašnje prezime su dobili po Stanku Vukanovu Kalabiću. Stanko je imao sinove Mitra, Pavla, Spasoja, Andriju, Đurka i Dragića. Jednom prilikom dočekaju Turke s plijenom koji su zaplijenili u selu Pridvorici. Mitar je sa braćom Turke pobio, a plijen vratio i predao ga Pridvoričanima. U ovoj borbi pogiboše Spasoje i Andrija. Svi današnji Stankovići na Mokrom su od Andrije Stankova, a Radonjići od Mitra, kako je već navedeno u odjeljku o Radonjićima Andrija Stankov je imao dva sina – Pera i Rada.

U NOR-u 1941-1945. godine, Vasilije-Vaso Vulov i Milka su poginuli kao pripadnici jedinica NOV-a, i to: Vaso na Pešteru 1944. godine, a Milka kod Bijeljine 1944. godine.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Nikoljdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (98)

Odgovorite

98 komentara

  1. Predrag

    Moje poreklo vodi iz Rujkovca opstina Medvedja od pradede Mladena Stankovica koji je rodjen u drugoj polovini 19. veka preminuo 1914 u zarobljenistvu u Bugarskoj,prababa je bila Kostadina rodj.1892. god, preminula 1978. god. Imali su sina Dobrosava, rodjen 1910. Rujkovac,cerku Rosku 1912-14. Moj deda Dobrosav menja prezime u Manasijevic u vojsci, greskom mu menjaju prezime. Baba Matka rodjena 1908. Vranjska Banja, Stojanovic, imala sestru Andju i brata Randjela koji su do smrti ziveli u Rujkovcu. Oni imaju cerku Vericu 1936. (Rujkovac),sin Milivoje 1939. (Rujkovac), Milorad 1940. (Rujkovac, zaseok Gurgutovo),cerka Zorka 1942. (Rujkovac, zaseok Gurgutovo). Posle rata sele se u Vojvodinu 1946. opstina Odzaci, selo Ratkovo.. Tu zive do kraja zivota deda Dobrosav do 1993. god, a baba do 1994. Moj otac Milorad zivi u Ratkovu, majka LJILJANA rodj. MITIC, selo Silovo kod Lebana 1945. Ja Predrag Manasijevic (1964) i brat NENAD (1966) zivimo u Ratkovu.

  2. Jasna

    Postovanje,
    moje udato prezime je Stankovic.I svekar i svekrva su umrli a moj suprug ne zna svoje poreklo.Secam se da je svekrva pricala da se njen svekar kolonizacijom naselio u selo Sasinci kod Sremske Mitrovice.Slava je sv.Vasilije Veliki.Interesuje me odakle su dosli.

    • Milos

      Moj deda po ocu je iz Sasinaca, naravno Stankovic. Mi takodje slavimo sv. Vasilija Velikog, sto je koliko sam cuo jako retka slava. Iskreno ja sve do sada nisam cuo da ijedna druga porodica slavi tu slavu sem moje.

      Otac mi je pricao da su davno Stankovici dosli iz okoline Valjeva, a vidim u daljim komentarima da upravo i postoje Stankovici iz Valjevskog kraja koji slave sv. Vasilija.

      • Željko R. Stanković

        Primetio sam da ste pisali na dan Vaše slave. Moje poreklo je iz Šašinaca i znam da je to do 5 generacija unazad. Moja slava je Sv. Vasilije Veliki, možda smo rođaci. Znam da u Šašincima živi samo jedna porodica sa istim prezimenom koja slavi istu slavu. Tri porodice s muškim potomcima (samo 3) živi u Rumi. Postoji knjiga letopis o Šašincima koja ima nekih informacija o naseljavanju ovog mesta i to XIX vek. Matične njige opštine i crkve su spaljene u raciji 1943.god. Biće mi drago ako mi pošaljete više informacija o sebi, gde živite i sl. Pozdrav! [email protected]

        • zivorad

          Motivisan dodatkom u dn.listu politika,nadjoh za shodno da kazem par reci o svojoj familiji.
          Normalno ja sam Stankovic,slavim slavu sv Vasilije Veliki a rodjen sam u Lapovu,
          Mog dede deda Sreten je preminuo 1957 god.ziveo je 97 god.i to je najstariji predak koga pamtim,ja sam rodjen 1953.
          Deda Sreten je imao kumove poreklom iz Zlatova koji sada zive u Svilajncu i koji su i moji kumovi.
          Zlatovo se nalazi na obroncima Beljanice,prema zapadu(Moravi).
          Zapamtio sam pricu da su nasi preci ziveli u selu Panjevac,sto ima logike uzimajuci u obzir i kumstvo jer je tesko verovatno da je neko ko je rodjen 1860.okumio nekog ko zivi prilicno daleko.
          Ovo pisem da se ne udaljavamo od prezimena i krsne slave i dodajem kumstvo kao trag.Svet je mali mozda se i sretnemo,poz.

  3. Predrag

    Dodatak za clanak od 5.01.2013. Saznao sam ime cukun dede – MANASIJA STANKOVIC. Po njegovom imenu su greskom dedi promenili prezime u Manasijevic. Krsna slava sv. Nikola. Poreklo je iz sela Korenice, opstina Djakovica, okrug Pec – to je kod albanske granice. Toliko za sad, pozdrav

    • goxy

      Predraže, i ja se prezivam Stanković moji su iz Rujkovca saznao sam od mog strica nešto više o Stankovićima iz Grgutova prvo nismo nikakav rod,moj stric zna za tu familiju ali ne znam šta te zanima.Ispričao sam mu pojedinosti o Manasiju i baba Matki i odma je znao o kome se radi. Hteo bih da ti pomognem da saznaš nešto više.

    • Ivan Stankovic

      Moji su dosli iz okoline Peci.

  4. Djordje Stankovic

    Moj otac je iz sela Gornja Pescanica opstina Aleksinac.Najstariji predak za koga znam je moj askurdjel Lazar koji je sredinom 19 veka dosao iz sela Bacoglava opstina Kursumlija.A dalji koreni kazu da dolaze iz okoline Vucitrna,cak i neka nagadjanja da dolaze iz Vasojevica iz okoline Andrijevice.Mislili smo da smo prezime dobili po Lazarevom sinu Stanku,ali neko od starih je tvrdio i da se Lazar prezivao Stankovic.U rodu smo sa Milanovicima potomcima najstarijeg Lazarevog praunuka Aksentija koji je uzeo prezime po ocu Milanu.Moja loza ide ovako Lazar-Stanko-Milan-Milutin-Zivojin-Dusan-Ranko-Djordje.Krsna slava nam je Sv.Nikola.

  5. Otac Miodrag, deda Dragoslav, pradeda Nikola. Najstariji predak za koga znamo doselio se iz Ralje u Pozarevac pocetkom proslog veka, gde moja porodica i danas zivi, krsna slava nam je Sv.Nikola. Pozdravljam ovu stranicu, odlicna je!

    • milos

      Zdravo Emina ja sam iz Ralje prezivam se Stankovic da li znas jos neko ime posle Nikole, posto imam rodoslov ali ne vidim nigde povezanost?

  6. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    STANKOVIĆ

    -Brović*, prva polovina 18. veka, Vidin, Nikoljdan, uz Stankovce.
    *Stankovci ovog sela došli su od Vidina u velikoj davnini i u selu se zovu još i: Bugarčići, Petrovići i Pešići.
    -Gola Glava, prva polovina 18. veka, Kolašin, Nikoljdan, uz Stojiće.
    -Urovci*, prva polovina 18. veka, Nikšićka Župa, Lučindan.
    *Stankovići ovog sela su od grabovačkih i zvečanskih Šajinovića, doseljeni u ovo selo kad i gornji, gde se zovu još i: Dimitrijevići i Maksimovići.
    -Novaci, druga polovina 8. veka, Osladić u Podgorini, Sv. Vasilije.
    -Rubribreza, druga polovina 18. veka, Bijeljina, Aranđelovdan, uz Stankovce.
    -Stubline, druga polovina 18. veka, Prilep, Nikoljdan.
    -Crvena Jabuka, druga polovina 18. veka, Gola Glava u oblasti, Nikoljdan, uz Kuzmanoviće, od Stankovića iz Gole Glave.
    -Brezovica, posle 1827. godine, Osat, Đurđevdan.
    -Grabovac-1, posle 1827. godine, Bugarska, Nikoljdan.
    -Grabovac-2, posle 1827. godine, Banjaluka, Aranđelovdan, uljezi u Martiće.
    -Grabovac-3, posle 1827. godine, Lika, Đurđic.
    -Selo Lajkovac, posle 1827. godine, Rubribreza u susedstvu, Sv. Petka, ciganskog-romskog porekla.

    • Sanja

      Moj otac je rodjen u selu Vrbovo. Zlatko Aritonovic, dobio je prezime po Aritonu Stankovicu. Uglavmom rodjaci zive u Vranju. Amam vranjski je bila kuca ujaka moga oca. Svi sem njega, nose prezime Stankovic. Ziveli sii vranjskoj banji, tetka je bila popafij. Po mom saznanju, slave sv. Luku. Ali tata nikad nije slavio. Zanima me poreklo i krsna slava.

  7. Milica

    Dobar dan
    moje prezime je Stankovic, al mi slavimo Sv. Panteliju. Meni su svi iz Novog Sada.

  8. Nebojsa38

    Pozdrav
    Moji su iz sela Osladic,Valjevska Podgorina.Milodan je naveo podatke iz knjige
    “Antropografija Valjevske Tamnave”Ali slave se ne podudaraju,jer moji slave
    Sv Trifuna.

  9. Mi smo Stankovići, Dallmatinci i stoljećima iza nas katolici.
    Na otoku Pelješac ima selo Stanković i ima dosta Stankovića
    Na Pelješcu.

    • Aleksandar Marinković

      Lucija,
      na otoku Pelješcu ili poluotoku? 🙂 Pozdrav!
      1390. godine se pominje izvesni RADOVAN STANKOVIĆ, čovek Andrije Binčulića u Trstenici i to je jedini trag po kojem bi naselje Stankovići na Pelješcu moglo dobiti ime.

    • Milomir

      Poštovana Lucija,
      Na poluostrvu Pelješac odmah pre ulaza u Orebić nalazi se selo koje se zove Stankovići. DEa. Bio sam u tom selu, u njemu ooodavno ne živi ni jedan Stanković, ali su sudeći po imenu sela tu živeli. Elem, codselili su u vreme Mletačkog pokrštavanja odnosno pokatoličavanja Dalmatinskih sela i gradova. Toliko ja znam o istoriji tog kraja.

      Srdačan pozdrav, Stanković