Порекло презимена Јовановић

3. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Васо

    Јовановић, околина Брчког,по предању из Херцеговине потичемо, и неко од предака је убио неког агу или бега и побјегао на подручје Брчког.
    Немамо никакву преславу, крсна слава је Ђурђевдан. Ово је шеста генерација која живи на овом подручју. Имам информацију да неки коријени вуку из села Зови До код Невесиња.

  2. Dragi Jovanović

    Mi smo Jovanovići iz osaćanskog sela Krnići (opština Srebrenica). Selo je imalo oko domaćinstava od toga postojale su četiri porodice Jovanovića koje međusobno nisu bile u srodstvu. Razlikovali su nas po nadimcima i to: Bijakušići -njima pripadam i ja, Mamići, Ćirići i Poznići. U selu imaju sledeća prezimena: Blažić, Mićić, Sekulić, Vujić, Vladić, Simić, Mikić, Arsenović, Petrović i Trimanović. Svi slave Sv.Kralja Stefana Dečanskog (Sv.Mratu ), a preslavljaju prvu nedjelju po Đurđevdanu.
    Od davnih vremena do 1912. godine u selu je bila crkva brvnara posvećena Sv. Nikoli, a nova crkva koja je početa 1912. god završena je nekoliko godina poslije I sv. rata i posvećena je Sv. Iliji. U narodu ne postoji svjest o nekadašnjem zavičaju što bi moglo značiti da se doseljavanje desilo vrlo davno.
    Možda je interesantno reći da selo ima i nezvanično ime Maljani, kada nas neko pita “Odakle si?”, odgovarali: “Iz Maljana”.

  3. Danica

    Moje prezime je u Istocnoj Bosni selo Zubac,MZ.Strpci,Opstina Rudo
    Citavo selo slavi SV Jovana Krstitelja 20.01.
    Neznam nista o poreklu