Poreklo prezimena Pejović

3. februar 2012.

komentara: 28

[toggle title=”TESTIRANI PEJOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Pejović

Haplogrupa: I2-PH908 rod Ozrinića

Poreklo: Orasi, Podgorica, Crna Gora

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
________________________

Pejović

Haplogrupa: I2-PH908

Poreklo: Velenići, Foča, Republika Srpska

Krsna slava: Srđevdan

Kontakt:
_________________________

Peйović

Haplogrupa: I2-PH908 rod Bezdanovića

Poreklo: Bezdanovići, Komani, Crna Gora

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

PEJOVIĆI

Pejovići vode porijeklo od Vukmira, sina vojvode Đurjana, a prezivali su se Vukmirovići do pred kraj 17. vijeka; tada se počnu prezivati Grdanovići, po Grguru Vukmiroviću koji je imao nadimak „Grdan“. Za njega se zna da je 1660. godine išao u Travnik s vojvodom Ilijom Kosorićem kod bosanskog vezira. Gršo Grdanović se istakao kao junak u drugoj polovini 18. vijeka. Svi se Grdanovići isele iz Drobnjaka u Bosnu, sem Peja Ćirakova, koji se rodio 1770. godine. Imao je sinove Nikolu i Minu, koji se po njemu prozovu Pejovići. Sad od ovog bratstva niko ne živi u Drobnjaku.

_________________

PEJOVIĆI

Potiču od Dobrojevih potomaka i ubrajaju ih u Dedeine potomke. Novak predak današnjih Pejovića iz Pasjeg Nugla, dosleio se iz Polja kod Mojkovca oko 1840. godine u Šarance. U početku je živio kod Dedeića, gdje se i oženio i stalno nastanio u Pasjem Nuglu. Imao je tri sina: Novicu, Đoka i Savu; Novica Neška, Mešana i Miljana; Đoko Milana, Mitra, Milivoja i Milutina, koji se utopio ne ostavivši potomstva; Sava je imao tri sina: Tripka, Uroša i Jagoša.

Neško Novičin se nije ženio i nema potomstva, Mašan ima Branka i Radoja, a Miljan Radovana.

Milan, sin Đokov, bio je u prvoj organizaciji Komunističke partije u njenom sekretarijatu. Bio je pripadnik i simpatizer NOP-a, i kao istinski rodoljub kolonizovan je 1945. godine u Kulu.

Tripkovi sinovi: Miloš, poginuo kao borac NOR-a u Sjenici 1944. godine; njegov brat Milorad bio je borac NOR-a u sastavu 7. omladinske brigade; brat Veljko, aktivno je učestvovao u NOP-u, naročito u omladinskoj i skojevskoj organizaciji. Bio je istaknuti prosvjetni radnik, koji je čitav svoj radni vijek proveo na radu sa mladim generacijama.

Uroš Savin je bio pripadnik NOP-a od prvih ustaničkih dana, nalazio se na radu u narodnoj vlasti i na terenu, a od osnivanja Šeste crnogorske brigade bio je u njenom sastavu.

Ima ih u Vojvodini, gdje su kolonizovani 1945. godine, kao i u drugim mjestima gdje su odlazili najčešće iz ekonomskih razloga i radi školovanja.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (28)

Odgovorite

28 komentara

  1. Slobodan

    Pejovići

    Uzeto iz knjige: Dr. Jovan Erdeljanović: Stara Crna Gora; 1910-1911

    Cuce, Ržani Do. Nesumnjivo je vrlo staro selo. O tome svedoče mnogobrojni ostaci od vrlo davnašnjeg stanovništva. U ovom selu živi i sad jedno starinačko bratstvo, Pejovići (3 kuće). Pejovići su bratstvo koje pripadaju najstarijem narodnom sloju, koje je zaostalo u plemenu još iz 15. veka, odnosno i iz još starijeg vremena, i koji je bez sumnje staro-zećanskog porekla. Pejoviće zovu i imenom Ovsine po tome što žive u Ovsiskom Dolu, a imaju i nadimak Gulipeste, kome se ne zna postanak. Kao što je to redovan slučaj, da mala i slaba, a vrlo stara brastva zbog toga što se na njihov račun prave razne šale, ne priznaju da su starinci, tako je i sa Pejovićima. Ali se svuda po Cucama pouzdano zna i otvoreno tvrdi, da su Pejovići, jedno od četiri najstarija brastva u Cucama, da su uopšte “od staroga naselja” ili “starosjedilačka famelja”.

    Oni ne znaju da nabroje više od 5-6 svojih pasova, kao na primer:

    Stevan (današnji pas) – Mitar – Mašùt – Stojan – Pejo – Marko – . . . Po Peju su dobili današnje prezime.

    Priča se, da su svi današnji Pejovići od jednoga deteta što je bilo jedino zaostalo od jednog starog brastva, koje je u doba Ćuprilićeve najezde izginulo. To je dete nekakav “rišćanin”, što je bio u Ćuprilićevoj vojsci, bio bacio na slamu, te ga je posle njegova majka našla. Verovatno je to bio imenovani Marko, najdalji poznati predak Pejovića.

    Pejovići slave zimski Jovanjdan (20.januar), a prislužuju Malu Gospojinu .

    Najverovatnije je da su starinci Ržanoga Dola, Pejovići pod uticajem jakih doseljeničkih brastava primili Sv. Jovana za krsno ime, a da li su od starina prisluživala Malu Gospojinu , ili su je primili na isti način kao i krsno ime, to se pouzdano ne zna.

    Od njih ima iseljenika: u Nikšiću, “u Primorju u Dobrotu”, u Kolašinu, i u Statovcu u srezu Dobričkom..

    J. Nakićenović ne pominje u Dobroti Pejoviće, ali imenuje nekoliko drugih brastava za koja kaže da su iz Crne Gore (a slave, kao katolici, Sv. Ivana), te će jedno od njih svakako biti poreklom od ovih Pejovića.
    Stjepo Trivković u knjizi “Višegradski Stari Vlah ” pominje Pejoviće koji slave Jovanjdan i od kojih su porodice Janjić i Milanović u tom kraju .

  2. Predrag

    Postovani Slobodane, od kog ste rodom, ja sam od Vojislava – Stevana – Mitra, od ove linije Pejovića….

    Svako dobro…. pozdrav

    Predrag Pejović – Lovćenac. Sime Šolaja br.2 – 064 2 736 070

  3. Alija

    Pozdrav. Dali iko zna da li su svi Pejovici od istog potomca? Na ovom sajtu pise da su Pejovici od Vojvode Durjana ali nemogu nigdje drugo naci dokaz za to.

  4. Vojislav Ananić

    PEJOVIĆ (p), u Kubatovini (Dabar, Stolac). Doselili su iz Prediša u Bjelicama (Crna Gora). U Kubatovinu je došao Bogdan sa sinovima Markom, Savom i Pejom. Slave Jovanjdan (248:34,35). Pejovići su nastanjeni i u Stupčićima (Stolac) i Parežu (Lastva, Trebinje).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  5. Milovan Cicvaric

    Pejovici u Pivi i Banjanima pripadaju rodu mojih predaka Rudica !

  6. Zoran Pejovic

    Pejovici od kojih ja vodim poreklo poticu iz Predisa.
    Pradeda se svao Milutin.
    Imao je tri sina: Bozu, Djordja I Radeta i cerke: Andju i Maru.
    Potomstvo je ostavio samo Bozo.
    Imao je sinove: Vladimira, Dusana, Danila I Branka.
    Branko je bio generalni sekretar FSJ i advokat. Vadimir je imao sinove Mihaila i Zorana ( mene ).Dusan sina Dragana. Danilo sina Milosa. Branko kci Tanju.
    Poznato mi je da imamo familiju u Vojvodini ( Lovcenac ).
    Voleo bi da saznam vise o poreklu I da uspostavim kontakt.
    Imam saznanja od detinjstva da svi Pejovici poticu od jednog muskog potomka.

  7. Mili

    Evo ja sam Pejovic, rodjen sam u dalekoj Njemackoj a moj otac,deda i pradeda su mi rodjeni u Karovicima kod Čajniča i mi slavimo Djurdjevdan. Brat mog dede je meni reko da su naši Pejovici porijeklom iz Pavinog Polja kod Bijelog Polja. Jel zna neko, ko bi mogo bit rod i od koga bi mogli mi da poticemo? Hvala vam puno!

    • Danilo Filipovic

      Uvazeni gospodine Vase poreklo je iz Kolasinskih polja kod Mojkovca a najdalja starina sa Ceva, Stara Crna Gora. Zajedno ste rod sa Filipovicima iz pomenutog kraja koji takodje slave Djurdjev dan. Veliki pozdrav!

      • Aleksandar Pejovic

        Pozdrav,

        Moji Pejovci su iz Radojeve Glave kod Bijelog Polja .

        Od starine negde izmedju Ceva i Cetinja. Posle su se selili u Kokote kod Pogorice , pa Moraca pa Polja Mojkovac pa Bijelo Polje.

        Slavimo Djurdjevdan , intresuje me da li je tacno da pripadamo Drobnjackom plemenu.

        Svako dobro

        • Danilo

          Zdravo Aleksandre, ne znam koliko ti je poznato Filipovići i Pejovići su istog porekla odnosno postojbina je na Čevu u Staroj Crnoj Gori. Po predanju od dva brata Filipa i Peja, koji su se sa Čeva selili preko Nikšićke Župe, Drobnjaka,sela Duži, PIve do Kolašinskih polja, Podbišća, Prošćenja, Mojkovca, Bijelog Polja. Ako imaš više podataka o Pejovićima dobro bi mi došlo da saznam o svojim rođacima. Slava takođe Đurđev dan! Hvala unapred! Svako dobro! Srdačan pozdrav!

    • Radomir Pejović

      Mili kućo i ja slavim Đurđevdan. Mi smo krv i baš nas je malo. Pošalji mi zahtjev na Fejsbuk na ime : Radomir Rade Pejovic i poslaću ti istraživanja našeg rođaka koji je život posvetio tome. Porijeklo. Išao je kod bukvalno svih Pejovića od Juga do Sjevera, Hercegovine i bukvalno ostavio Blago. Ime mu je Profesor Luka Pejović.

  8. Alija

    Dali iko zna okle su Pejovici iz Miljkovca?

    • Danilo

      O Pejovićima iz Miljkovca imate podatke u knjizi Obrena Blagojevića ,,Piva”, na stranama 416-17, čini mi se. Svako dobro, pozdrav!

  9. Nenad Živković

    Pozdrav svima. Da li neko možda zna za granu Pejovića koja se iz okoline Kolašina ili sa kolašinskih polja iselila u okolinu Nove Varoši i Sjenice? Po porodičnom predanju, Živko Pejović se negde oko 1780. godine iz okoline Kolašina doselio u selo Radijevići, opština Nova Varoš i od njega potiču svi Živkovići iz Radijevića (kojih sada ima preko 200). Da li neko ima saznanja i može da mi potvrdi ovu vezu? Slavimo slavu Cveti.

  10. Dragan

    Mi smo Pivljani,slavimo sv.Nikolu.Tri brata su odselila u okolinu Prijepolja(Komarani,Milošev Do,i Zavinograđe)U Zavinohrađe je doselio Mihajlo, drugoj devojci ne znamo imena,to je bilo pre 6 kolena.Pozdrav svim Pejovićima.