Порекло презимена Ивановић

3. фебруар 2012.

коментара: 76

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ИВАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Ивановић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Доња Баљковица, Зворник, Република Српска

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

Ивановић

Хаплогрупа: I1 род В

Порекло: Брањево, Зворник, Република Српска / старином из Удружења, Невесиње, Херцеговина

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Ивановић

Хаплогрупа: R1а

Порекло: Метковић, Хрватска

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Ивановић

Хаплогрупа: I2a DS род С

Порекло: Понијерка, Олово, Босна и Херцеговина

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

Ивановић

Хаплогрупа: E1b род У

Порекло: Бока, Сечањ, Банат, Србија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (76)

Одговорите

76 коментара

  1. Војислав Ананић

    ИВАНОВИЋ (п.к). Ивановићи (п). у Удрежњу (Невесиње). Поријеклом су од Ивковића из Меке Груде (Билећа). Живјели су у невесињском селу Рогаче, одакле су прешли у Удрежње (59:224). Ивановићи се спомињу у Требињу у првој половини 15. вијека: “Године 1447. тужио је Радослав Ивановић из Требиња ‘у своје и у име своје браће и у име читавог братства’ пред ректоратом и судијама дубровачким због убиства које су починила четири човека из Шумета…” код Дубровника (110:41). Ивановићи (к). бивши род у Чваљини (Попово). Изумрли су “уз кугу у току једне године”. Према предању, из њиховог рода “излазило је по седам или дванаест чоханих долама (одраслих мушкараца)”, тј. били су “бројни и богати” (84:155).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. branko

    Za Vojislava Ananica.moji roditelji su mi rekli da je pradeda Svetislav Ivanovic dosao iz Crne Gore nisu sigurni da li je LOznica ili Lozna kad budem dosla donekih podataka javicu Vam se za pomoc.

  3. Natasa

    Ja svog dedu nisam upoznala,umro je pre mog rodjenja ,tako da nisam mogla da saznam nesto vise o svom poreklu,ali ono sto znamo je da nam je poreklo iz Crne Gore i da su se preci najpre doselili najpre u Sumadiju a zatim u Malu Krsnu gde sam i ja rodjena.Deda se zvao Dragoslav ,1921 rodjen a pradeda Milovan ,godinu rodjenja ne znam .Zanima me kako mogu da istrazim i dalje pretke.Slava nam je Sv. Jovan.Pozdrav svim Ivanovicima

  4. milan lukovic

    Dobro Milodane ,pa zar sve porodice koje zive u Raskoj,na Goliji su morale da dodju iz Crne Gore i Hercegovine , da bi bili Srbi.Uglavnom su ubili Turcina pa su morali da beze i tako svaki drugi pise a vi cutite i tako bla bla bla svi smo mi iz Crne Gore i Hercegovine. Da nije tuzno to sto radis bio bi smesno.Znaci,niko nesme da bude autohtoni Srbin iz Raske starosedeoc,autohtonac nego MORA da je dosao iz C.Gore ili Hercegovine,ma puknucu od smeha.Neznam koje su nemare tih autora knjiga ali nemogu se oteti utisku da su tu interesi razni…cast izuzecima..Na desetine knjiga sam procitao trazeci da mi ti STRUCNJACI objasne odakle su na Goliju s.Sebimilje dosli Pasajlici,Ivanovici,Lukovici,Petrovici,Vesovici..koji su verov. jedni od drugih potekli ali niko bas niko mi ne dade ni jedan jedini argument. Neki JUNAK napisa knjigu 2010..koji spomenu ovo selo na Goliji i jedino sto sam saznao to je da su svi ovi od Drobnjaka..dakle iz C.Gore…dakle neverovatno…svaka Vam cast..kakva budalastina…Eto primi pozdrav od Srbina koji je autohton iz Raske..sa Golije poreklom i nije dosao ni iz C.Gore ni iz Hecegovine a vi i dalje radite Vas posao jer to je od Vas neko trazio ili ste solo u akciji. Pozzz. od dr. Milana Lukovica

    • Зоран Павловић

      Господине Луковићу,
      Случајно налетех на ваш коментар. Након добијања аутономије и стварања Кнежевине Србије много братстава са простора данашње државе Црне Горе се насељавало на Голији и Старом Влаху већ од 1834. као сточарско становништво и ту најчешће остајало јер је било сигурније него у Османском царству. Уколико сте чули за фамилију Палибрк онда прочитајте о племену Братоножић. Не постоји ни једно друго братство осим Палибрка-Грјића а Палибрка у Србији и Црној Гори има ”буљук” и сви, стото колено су међу собом браћа и сестре дословно када се упознају и имају у 90 процената ако не исте оно сличне карактеристике, нагласак (”голијско-старовлашки” у Србији а било је и ијекавице раније)… Друго, проблем је што Ви изгледа не разликујете порекло презимена/породица од генетике која се мешањем становништва променила, нарочито имајући у виду женску линију. Када бисте знали колико је демографских промена било само у рожајском крају током 19. века а да не причамо о другим крајевима ван Црне Горе (област где је настала нововековна држава) и Брда – (званични назив државе до 1878.) – који припадају данашњој држави Црна Гора у границама формираним 1912. (без Метохије). Нису се читава племена и братства насељавала него једна породица или често цела задруга, катун, са већим или мањим бројем чланова па одатле после 1878. по другим крајевима Краљевине Србије. А и међу становништвом тадашњег простора данашње Црне Горе и Херцеговине јако много се водило рачуна о пореклу. Тако да мислим није потребно да ниподаштавате неке чињенице, нису без разлога преношене са колена на колено у огромном броју случајева. Становништво Голије и Старог Влаха је добрим делом пореклом са територије Црне Горе (модерне државе а не њеног језгра, Црна Гора, Брда и црногорски део Санџака нису исто географски). Велики поздрав!

  5. Ljubica

    Moj otac se zvao Gojko Ivanovic I doselio se is Srdjevica (BIH opstina Srbac) u Vojvodini. On mi je govorio da su njegovi se doselili iz Crne Gore is koje su morali da pobegnu u strahu is odmazde. Po toj price ubili su nekog turcinskog velikana I sa celim svojim plemenom I imanjem pobegli za BIH. U BIH moj pradeda Marko je bio seoski knez I posedovali smo mlinu I veliki deo sume. Koliko znamo pradeda je bio Solunac I tamo je nogu izgubio all se vratio sa mnogo odlikovanja. Svi he pamte kako je uvek kroz selo jahao na konju sa svim svojim ordenjem. Deda mi se zvao Gligorije (zvali su ga Gligo) I upravo kuce sam pronasla da je umro u Jasenovcu. Njegovu najstariji sin Svetozar je poginuo 1944 sa samo 19 godina kao partizan. Slavimo Sv Jovana I jos znamo da je pradeda Marko Imao brata Filipa. Sume I sve ostalo su oduzeli komunisti da bi nam se vratio mali delic sume mnogo kasnije. Neko je ovde pomenuo da su Ivanovici niski, sa veliki kostima i malo tamnoputi. To bas opisuje moje striceve hahahaha. Moj otac je bio malo tamnoputi ali vision, mora da je bio povukao na maminu stranu. Ona se zvala Petra. Ako neko ima ma kakve podatke molicu da mi javite. Od srca sam svima zahvalna svima koji su podelili svoje price. Zivi bili moji Ivanovici!

  6. saša

    Moji Ivanovići su u periodu od 1834 do 1837 došli u Popović-Kosmajski, gde su u crkvenim knjigama upisani Petar, Pavle, Ilija, Spaso, Milovan(1810), Nikola (1824) i Paun (1820) koji je moj direktni predak. Slavimo Sv. Jovana (20 januar). Nije mi poznato odakle su došli a ni poreklo odakle vodimo, što bi ipak voleo znati. Pozdrav. Saša.

  7. Ивановић Миливоје

    Поштовани,моји ИВАНОВИЋИ,Живи и здрави били ма гдје били!Мој чукундјед ЂОКО ИВАНОВИЋ званиЋЕЛПЕР око 1855 год. са сестром и браћом кренуо је из Ц.Горе на пут без повратка и настанио се на територији данашњих Петковци(Д.Баљковица)-Зворник,Република Српска.Постоје опције да водимо поријекло од Цетиња и друга од Подгорице из племена КУЧИ.Тачно поријекло још незнамо?Славимо Аранђеловдан.Генетска хаплогрупа је:I2а са почетка ове странице.Поријекло чукундједа незнамо а све даље до данас нам је познато.Сви који имају нешто од поријекла јавите. контакт:+38164 4330344. Хвала,моји ИВАНОВИЋИ!

    • Марија

      И међу мојима је предање да су од Куча али нам је Ђурђиц слава 🙂

    • Михаило

      Кучи су хаплогрупа Е-V13 а ви сте И2 тако да неприпадате том племену. И ја сам иста хаплогрупа I2-Y3120>PH908 али треба да се уради дубинско испитивање и онда ће те сазнати ближе претке,срдачан поздрав

  8. Марија

    Код нас је остало предање да су од Куча, село је било на тромеђи Црне Горе, Србије и Албаније. Мој курђел или аскурђел је почетком 19 века кренуо , ваљда , трбухом за крухом. Прво околина Новог Пазара, па околина Тополе онда Кусадак. Има заселак Ибановић(и) На крају почетком 20-ог века мој прадеда је купио имање у селу Барзиловица општина Лзаревац. Слава Ђурђиц. Волела би ако би неко још имао неку информацију о овим Ивановићима.

    • Nikola Ivanovic

      Draga Marija,ja sam Ivanovic iz sela Kuci,tacnije sa meduna.Mi Ivanovici iz sela Kuci smo svi rodjaci i veliko bratstvo,tu smo od pamtivijeka,vucemo porijeklo od Marka Miljanova,imam dosta knjiga o Kucima,Ivanovici,Popovici,Prelevici,Pavicevici i mnogi drugi,ali mi smo bas odatle potekli.Slavimo slavu Nikolj dan 19 decembar.

  9. Mirko Ivanović

    Živimo u okolini Bosanske Gradiške , slava nam je Sveti Ignjatije Bogonosac – 02 Januar.

  10. sandra

    Moj djed Radomir Ivanović je porijeklom iz Crne Gore , radio je u rudniku u Rudnoj Glavi, poslije se odselio u Veliko Gradište gdje je upoznao moju baku , a onda su zajedno sa djecom preselili u Beograd.Imao je još dva brata ,mislim da se jedan zvao Vlado.Ne znam puno o djedu jer je umro prije mog rođenja znači negdje oko 1963.godine