Порекло презимена Ивановић

3. фебруар 2012.

коментара: 76

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ИВАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Ивановић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Доња Баљковица, Зворник, Република Српска

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

Ивановић

Хаплогрупа: I1 род В

Порекло: Брањево, Зворник, Република Српска / старином из Удружења, Невесиње, Херцеговина

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Ивановић

Хаплогрупа: R1а

Порекло: Метковић, Хрватска

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Ивановић

Хаплогрупа: I2a DS род С

Порекло: Понијерка, Олово, Босна и Херцеговина

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

Ивановић

Хаплогрупа: E1b род У

Порекло: Бока, Сечањ, Банат, Србија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (76)

Одговорите

76 коментара

  1. Bojan Ivanovic

    Izvorno poreklo loze Ivanovic je Cetinje C.G. po podatcima iz perioda Turske vladavine.
    To sam saznao po usmenom predanju odlicnog poznavaoca istorije i migracija naseg naroda Djedovica iz Bara koji mi je to ispricao u detalje.
    O vim saznanjima mi je svedocila i jedna starija prijateljica sa Cetinja koja pouzdano zna price da su se Ivanovici nekada davno odselili sa tih podrucija mada ih jos uvek ima i to bi trebalo da je direktno izvorno pleme.
    Ukratko:
    Ivanovici su u Crnoj Gori bili vojvodsko pleme, odlicni lovci po cemu su se i isticali a po tome se i pamte.
    Bili su srditi i vrlo temperamentni, naprsiti i pomalo divlji “kako je zapisano” sto odgovara lokaciji Cetinjskog podrucija.
    U vreme Turske vladavine su dosli u sukob sa turskim glavesinama oko placanja danka i deobe zena na sta su im silno odgovorili pa su zbog siline odmazde bili prinudjeni da se trenutno isele sa tih prostra.
    Horda je krenula prema RAS-u i zaustavila se kod danasnjeg Kraljeva. Od Kraljeva su se raazdvojili na dve grupe od kojih je jedna otisla prema Borcu i zaustavila se u danasnjoj Raci kragujevackoj odnosno selu Vojinovac a druga grupa je krenula prema Drini i rastavila je se na vise manjih celina. Na tom putu od Cetinja su se osipali i ostaje da su ovo dve bitne celine kojie su nosioci izvornog prezimena.To su u osnovi osnovni podatci o najstarijim saznanjima vezanim za ovo prezime za koje postoje i pisani dokumenti na vise lokacija a uglavnom u istoijskim arhivima.
    Izvorna slava je Sv. Jovan i po liniji migracije zadrzala se na liniji izmedju Cetinja i centralne Sumadije.
    Do promene slava svetca ( kao i kod ostalih srba) je dolazilo iz vise razloga koji se ticu licnih shvatanja i ubedjenja, crkvenih odluka i imovinskih interesa sto je tema nekog drugog foruma.

    Izgledom su tamnijeg tena, srednje do viskoke gradje i sa izuzetno gustom i jakom kosom.
    Upoznao sam dosta ivanvica i iz price se sve nekako uklapa u njihova saznanja pa verujem da u svemu o cemu sam Vam pisao ima istine. Bice mi drago ako neko iz ovog teksta sazna nesto vise o svom poreklu i ako prepozna nesto sto se poklapa sa njegovim dosadasnjim saznanjima.
    Veliki Pozdrav
    Kragujevac o Bozicu 2017.

    • Tražio sam u raznim knjigama poreklo Ivanovića ali svuda piše da su doseljeni ali se nezna odakle.Burazer je našao u BG-u da postoje podaci u nekom ženskom manastiru na Kosovu i da vode poreklo iz Crne Gore.Ali zbog situacije ko će ići na Kosovo da proverava.Živim u Mehovinama,opština Vladimirci kod Šapca,krsna slava Sveti Jovan.U našim krajevima ima Ivanovića ali što je zanimljivo,svuda je samo po par kuća.Najdalje što sam saznao je da mi se čukundeda zvao Ivan a njegov sin,moj pradeda Jovica.I moguće je da su se u ove krajeve naselili,po onome što si napisao,krajem 18 i početkom 19 veka.Veliki pozdrav.

    • Ljubica

      Vasa prica se uklapa sa tim sto I mi znamo (ubistvo turskog velikasa I beg iz CG). Moji su se naselili u Srdjevice BIH I tamo ostali. Svi moji stricevi su tamnoputi i niski. Deda mi je Gligorije Ivanovic, sin Marka Ivanovica. Brat mog pradede je bio Filip a ostala imena neznam. Marko je bio seoski glavesina (knez) pre rata. Deda Gligo ubijen je u Jasenovcu I to sam saznala kuce. Mi isto slavimo Sv Jovana. Ako neko ima bilo koje informacije bila big veoma zahvalna. Pozdrav Bojane

    • Радомир Ивановић

      Поздрав презимењаци,

      Моји Ивановићи су из западне Босне, село Пећи засеок Ивановићи код Босанског Грахова. У Југославији је живело близу 80 Ивановића који су пореклом из Пећи (Грахово, Београд, Сарајево, Загреб, Бања Лука, Љубљана). Према породином предању пореклом Кучи, славимо Св. Николу. Повлачили су се бежећи од Турака из подручја Црне Горе (Подгорица) преко Херцеговине до реке Цетине у Далмацији (Период око 1720. године). Одатле су два брата Нико и Голуб дошли у Пећи код Бос. Грахова. Део породице су примили католичку веру и сад су Хрвати (Ивановићи у Ливну). Ивановићи у Ливну знају да су били Православне вере и знају да смо из истог племена. Сви који су остали у Далмацији сад су нестали или су католиче вере. На овом линк-у има идентично предање које се поклапа са мојим https://sites.google.com/site/menicanin/ivanovi%C4%87
      Контактирао сам аутора и заједно смо закључили да је предање поклапа у 90% и да би врло вероватно могло бити истинито. Тешко се долази до писаних докумената и трагова.

    • Bojana Ivanovic

      Pozdrav Bojane,

      Mi smo Ivanovici sa Cetinja, moj otac i njegovi preci rodjeni su u Donjem Kraju na Cetinju. Znam takodje i to da spadamo u starosjedioce Cetinja i Crne Gore zajedno sa Ivanisevicima, Jabucanima.. Ali takodje ja nemam bliske rodjake po ovoj liniji jer je vecina Ivanovica koje ja poznajem porijeklom iz Kuča ili drugih sela, s kojim mi nemamo veze. Sve sto si opisao a vezano je za fizicki izgled, u mnogome se poklapa sa mojom familijom. Pozdrav

  2. Marko Rančić

    Moji Ivanovići su pak sa skroz druge strane.
    Mama mi se djevojački prezivala Ivanović i čudnim putevima završila u Zagrebu.
    Mamin tata, moj deda je iz Bora, točnije iz sela sjeverozapadno od Bora koje se zove Krivelj. Još imamo kuću tamo. Moji Ivanovići su Vlasi i još ih ima dosta u Boru i zaseocima oko Krivelja.

    • Jelica Ivanivić

      Marko dugo sam |ivela u Zagrebu i upoznala dosta Ivanovića , između ostalog oko 40 porodica su hrvati, poreklom sa Otoka iz Dalmacije, da ne veruješ, moje poreklo je spalo na tri muške glave,
      oko 300 god. smo u Moroviću Srem, došli preko Crne bare u mačvi i to sa granice Crne gore sa Kosova i Metohijom. Sve u svemu Srbi su pokrštavani, a Ivanovići slave Svetog Jovana, ali oni koji su otišli na ženin temelj preuzeli su sve od tazbine. Eto možda je tako rođena i tvoja majka. Ded je preuzeo sve Vlaško ali zadržao prezime. Ako nešto saznam javiću se.

  3. Miroslav B Mladenovic Mirac

    Miroslav B Mladenovic Mirac
    19. фебруара 2017. у 12:56
    Некако се не помињу насељавања Срба и Црногораца из црнотравско-власотиначког краја и са Власине.
    Добро ми је познато да у село Стубла су пет брата из рода Ивановић(неки се презивају и Ивковићи и чини ми се и Јанковић9 а један брат живи у власотиначком крају. Тај род је пореклом из села МЛАЧИШТЕ општина Црна Трава.
    Мирослав Б Младеновић Мирац, локални етнолог и етнограф Власотинце

  4. Marija Ivanović

    Pozdrav svima. Moj pradeda Zivko Ivanovic je rodjen u Belanovici, zapravo u selu Kozelj kod Belanovice. Familija nam nosi nadimak Gordići-Gordovci. Deda, Momir se doselio u Arandjelovac 1956. god i tu i danas zivimo. Krsna slava nam je Sv. Nikola. Volela bih da znam vise o nasem poreklu. Dedin brat Dragoslav je bio cetnik i nikada se nije tacno saznalo sta se s njim desilo, da li je ubijen ili je prebegao negde u inostranstvo.
    Pozdrav,
    Marija

  5. Postovani prezimenjaci,

    Ja sam Vladimir Ivanovic iz Vrnjacke Banje, mozda bi ste mogli da mi pomognete, ono sto ja znam kako mi je otac pricao je da se deda ( Vladimir ) sa porodicom 70-tih godina preselio iz sela Fakovici kod Bratunca u Bosni u selo Gracac kod Vrnjacke Banje. Kako mi je otac pricao deda je u Bosni bio krojac imao je svoju zanatsku radnju i bio je maticar. Oceva majka se zvala Petra i imali su sedmoro ili osmoro dece. Sad mozda necu ici tacnim redosledom: Milan, MIlun, Rada, Olga, MIlenka, Nikola ( moj otac ) i bila je najstarija mislim Lenka koja je umrla mlada u 20 i nekoj godini zivota. Za sada nas ima u Novom Sadu od strica Miluna koji ima sina Vladimira, u Zemun Polju od strica Milana,koji ima dva sina Bobana i Goran. I okolina Vrnjacke Banje. Krsna slava nam je 19. decembar, sv. Nikola. Imamo i rodjake jos uvek u Bratuncu. U Bratuncu od rodjaka znam samo Vesnu Ivanovic koja je doktorka u bolnici ili domu zdravlja. A sto se tice kuce u Fakovicima jos je citava, i kako po ocevoj prici to je bila jedina kuca u selu koju nemci nisu spalili za vreme Drugog Svetskog rata.

    Ako imate neke informacije koje se uklapaju sa ovim sto ja znam budite slobodni da me kontaktirate putem emaila: [email protected] ili putem vibera +38162669440 posto nisam u Srbiji, trenutno radim u inostranstvu.

    Srdacan pozdrav.

  6. Danilo Ivanovic

    Pozdrav Ivanovici, ja sam Danilo Ivanovic zivim u BG ali je moj tata,deda itd. iz Aleksinca. Moj deda je pricao da je njegov pradeda Ivan Ivanovic dobio zemljiste (u nekom selu tu okolo) zato sto je ucestvovao u Srpsko-Turskom ratu. Ja sam malo istrazivao i naso da je tad 1875-1879 na jugu srbije koji su oslobodili nije bilo mnogo zemljoposednickih srba tako da su se mngogi doselili i dobili zemlju, tako da je moguce da je to tacno. Pored toga kaze da je taj Ivan dosao iz Crne Gore, njihovu slavu neznam zbog ne davne komunisticke vlasti. Tako da sto se mene tice upratio sam 5 kolena unazad tj. 138-142 god.

  7. jovan

    Zanima me ako imate neke informacije o Ivanovicima iz starog Kostolca? Arandjelovdan je slava,21.novembar

  8. NIkola Ivanovic

    Pozdrav Ivanovici, kako citam ove komentare nikako da se uklopim ne neciju pricu. Evo moji Ivanovici su iz malog sela kod Petrovca na mlavi (milanovac) i vlasi smo. Slavimo sv. petku i znam da mi je pradeda Nikola bio u prvom svetskom ratu.
    Po nekim pricama kazu da smo doseljenici iz rumunije, ma da 5 kolena u nazad nema nikakvih dodira sa rumunijom.
    zahvaljujem se unapred.

  9. Sasa

    Pozdrav Ivanovici, Pokusavam da pronadjem svoje daleke pretke. Mi Ivanovici smo iz Surdulice na jugu Srbije i slavimo Svetog Jovana, po prici smo iz okoline Niksica. Po istoj toj prici dva brata su pobegli u Srbiji zbog ubistva nekog Turcina . Ako neko zna nesto vise , ili ako vam je nesto poznato bio bih zahvalan da podelimo saznanja. Poz Sasa

  10. branko

    molim vas da li neko zna poreklo prezimena ivanovic toplicka donja josanica krsna slava djurdjic 16 novembra