Poreklo prezimena Miljanović

3. februar 2012.

komentara: 1

Prezime Miljanović potiče iz Hercegovine. Kako piše Risto Milićević u “Hercegovačkim prezimenima”, Miljanovići su u Vrpolju, Podvorima i Borilovićima (Ljubomir). Prema predanju, u najstarije vreme su se zvali Ugrenovići. Poreklom su od Nikšića. Slave Aćimovdan (Sv. Joakim i Ana). Ima ih u Trebinju i drugim mestima.

Miljanovića ima i muslimana. Živeli su u Stocu i okolini za vreme turske vladavine i kasnije, a bilo ih je i na području Ljubinja.

KRSNA SLAVA: Sveti Joakim i Ana

POZNATI: Borislav Miljanović, novinar i marketinški stručnjak

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Vojislav Ananić

    MILJANOVIĆ (p,m), Miljanovići (p), u Vrpolju, Podvorima i Borilovićima (Ljubomir). Prema predanju, u “najstarije vrijeme” su se zvali Ugrenovići. Porijeklom su od Nikšića. Slave Aćimovdan (59:135.136). Ima ih u Trebinju i drugim mjestima. Iz porodice Miljanovića u Vrpolju potiče narodni heroj Ljubo Miljanović (1922-1945). Tokom NOR-a Ljubo se isticao ličnom i komandantskom hrabrošću. Izgubio je život 7. juna 1945. u Bijelom Polju kod Mostara, “ubijen iz zasjede neprijateljskih ostataka iz rata” (168:555). Miljanovići (m) su živjeli u Stocu i okolini “za vrijeme turske vladavine i kasnije”, a bilo ih je i na području Ljubinja (97:102,104).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.