Порекло презимена Којић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Којић

Порекло презимена Којић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (65)

 • Милодан

  Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
  Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.

  -Совљак*, стара породица, Никољдан.
  *Којићи су стара породица и данас на умору и тек се помиње да постоје.
  -Гуњевац, друга половина 18. века, Гвоздац-округ ужички, Никољдан.
  -Дрен, друга половина 18. века, Лелић у Подгорини, Никољдан.
  -Трстеница, друга половина 18. века, Дервента, Духовски понедељак-Друге Тројице.
  -Баталаге, после 1827. године, Клење у Мачви, Аранђеловдан, дошао као занатлија.
  -Стублине, после 1827. године, Б. Крајина, Ђурђиц.
  -Чучуге, после 1827. године, Доња Буковица у Подгорини, Јовањдан.

  Одговори
 • Златан

  Којићи потичу још из периода када се Мачва насељавала. Постоје два предања.По првом моје село Клење је настало тако што је у раном периоду када су разна племена се сукобљавала око ѕемље са појавом првих организованих насеобина и појавом лова и риболова као и сточарства уз обраду земљишта као основног облика преживљавања, део Клења у садашњој Мачви, било је познато по кленовим шумама које су сечене ради обрадивости земљишта и насељавања. И сада у Мачви тј Клењу може се наћи дрво клен. По том предању тадашњу првобитну насеобину назвали су Клење. По другој верзији један вођа лутајућих номадских племена по имену Одеклен, настанио се на тим просторима и организовао првобитно насеље од прућа и блата где се касније развило село. Близина планине Цер, реке Дрине и богаство краја развило је тадашњу насеобину у село које се бавило сем обраде земљишта, ловом и риболом и сточарством тј гајили су овце. Развили су за тадашње време прву робну трговину вуном. У каснијем периоду појавила се и коноплја коју су потапали у реку Дрину и дако правили сукнене одевне ствари. У час Одеклена тадашња насеобина својим развитком добила је име Клење. Одеклен је имао уз себе и тројицу блиских сарадника ( по предању то су Кој Гај и Влај. Иначе предање каже да су били браћа). Каснији период Кој је прешао у Која од његове лозе настали су Којићи. Од Гаја Презиме Гајићи и од Влаја Влајковићи. И дан данас у селу Клењу породице Којић и Гајић исту славу славе то су св. Кузман и Дамљан и између себе се не узимају тј не жене. Сматрају се једном лозом. Нажалост Влајковићима још у раном периоду престала лоза наследника. У периоду од 1500 године појавом свештенства на овом делу појавили су се и први родослови. Тако да родослов Којића почиње да се води од 1700. Нажалост у родослову нису вођено женско потомство па се незна где су жене одлазиле у које фамилије. Један од тих родослова и данас постоји и чува се у кући сада већ покојног Рајка Којића тј његове супруге сејке из Клења. Родослов је са колена на колено преношен али у новије време није настављен да се води. КОјић јесу најстарији то се слажем али нису породица која изумире. И дан данас су највећа фамилија у Мачви тј Клењу. Доста мушких глава се населило широм Србије а и по иностранству. Постоје Којићи који су директно из Клења а сада су настањени у САД и воде веома успешне фирме за производњу медикамената.
  Толико. Знам још ако буде требало:)Све похвале за инзваредан сај на Вашем труду и раду на одржавању истога.
  Другарски поздрав

  Одговори
  • Miroslav Kojić

   Lepo,prvi put sam saznao nešto o svom poreklu,slučajno,nije me mnogo interesovalo.Otac mi je iz Klenja.Ne zameri mi Zlatane,sigurno znaš sve moje iz Klenja.

   Одговори
  • Rada Kojić

   Poštovani Zlatane,
   Evo sada sam pročitao tekst i video da smo možda i familija. Otac mi je iz Klenja mačvanskog. Ja sam rodjen u Sremskoj Mitrovici i normalno, prezivam se Kojić-slavimo Svete Vrače, 14. novembra. Ja još radim u Novom Sadu. Da Vam se majka, možda, ne zove Dana, a tetka Dragica, ujak Milan. Možda za prvi put mnogo pitam, ali dobro je da sam upoznao lice sa istim prezimenom.

   S poštovanjem,

   Rada Kojić

   Одговори
 • Златан

  пс извините на грешкама у куцкању.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Којић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Којић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Бабина Лука
  -Бобова
  -Горња Буковица
  -Котешица
  -Оглађеновац
  -Попучке
  -Славковица
  -Суводањ
  -Цветановци

  Одговори
 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Којић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Којић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Барошевац
  -Вранић
  -Конатице
  -Лесковац

  Одговори
 • Dejan

  Ja živim j Krupmju i slavim Sv. Arhandjela

  Одговори
 • zoran

  Imajući u vidu da postoje navodiu knjizi : Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“ da su Kojići i Miljanići pripadnici istog bradstva zanima me ako neko ima rodoslov u kome se pominje Jeremija(Kojić-Miljanić) period oko 1800-te god. koji se doselio na područje sela Baroševac. Njegovi potomci nose danas prezime Miljanić i slave svetog Nikolu.
  Unapred hvala i pozdrav svima od Zorana Miljanića.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Којић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  -Лапово
  -Нови Аџибеговац (Ново Село)
  -Марковац
  -Брзан

  Одговори
 • Filip Kojić

  Živim u Sovljaku, Ubska opstina, i o familiji znam da je vec nekoliko vekova u Sovljaku, a poreklo se ne zna. Slavi se Nikoljdan. I da je na umoru, ne bih rekao. Samo preko 30 njih živi u Sovljaku. A ima ih i po nekim gradovima Srbije i inostranstva. Toliko od mene.

  Одговори
 • Miroslav Kojic

  Ima nas i u Kojcinovac, Ljeskovac, Patkovaca, to su sela kod Bijeljina, Republika Srbska. Neznam odakle dolazimo na ova podrucja Semberije. Slavimo Nikoljdan. I ima nas puno.

  Одговори
 • Slavisa Kojic

  Kojica ima svuda. Moji zive u Republici Srpskoj, opstina Sekovici. Ovdje smo nastanjeni od kraja 17 vijeka. Stigli iz Hercegovine, a od starijih predaka sam cuo i da je dalje porijeklo iz Crne Gore, okolina Kotora. Slavimo Stefana Decanskog – Mratindan.

  Одговори
  • Гордана

   Наша фамилија се налази у Радаљу општина Мали Зворник, нешто из предања знам да има заједничко и са Којовићима… Знам да нас има и у селу Узовница, општина Љубовија. Ово су Којићи који славе Светог Стефана Дечанског. Само од прадеде знам где је гроб, значи да смо релативно скоро стигли ту где смо.

   Одговори
  • Goran Simunovic

   Dobar dan, istrazujuci nase porijeklo dosao sam do 1700 godine , vjerovatno godina rodenja naseg prvog poznatog predka. Simun Kojic , istocna Heregovina, selo Ravno Popovo polje. Izvor knjiga Nikole Mandica „Podrijetlo hrvatskih starosledilackih rodova u mostaru“ izdadat u mostaru 1999 godine. Tamo stoji da su mostarki simunovici vuku porijeklo od Simuna Kojica, koji je imao sina Nikolu rodjen 1770 i sina Pavu rodjen 1750 . Nikolin sin Dmitar Mitar rodjen 1804 godine je otisao za zapadnu Hercegovinu i tamo ostao i uzeo prezime po ocu simunu. Za daljnu rodbinu od Kojica nemamo podataka. A najstariji pisani podatci o prezimenu Kojic iz tog kraja su: 1653 god. svecenik fra Jure (Djuro) Kojic mjesto Slano kod Dubrovnika i pisani dokument „molba od 30 01.1690 austrijskom caru Leopoldu“ potpisnik Bosko Kojic i jos nekoliko uglednih ljudi u Popovu Polju.. Kroz podjelu rimskog carstva 395 na zapadno i istocno carstvo (granica na rijeci Drini) te podjijele Rim – Konstinopol 1729 od strane Rima i 1755 od strane Konstaninopola granica rijeka Neretva i Popovo polje (bez dubrovackog podrucja , zbog samostalnosti „Dubrovacke republike) moguce da da je od loze Kojica jedan dio otisao za Bosnu cak i dalje.! Nadam se da sam uspio pomoci u vasem trazenju.! LP Goran

   Одговори
  • milovan

   I ja sam Kojic i lavimo Sv.Stefana Decanskog,moyemo se cuti preko mejla

   Одговори
  • Mirjana Petrović-Kojić

   Ja sam od Kojića,Podrinje,mesto Radalj. Profesor istorije Dejan Pavić bavio se istraživanjem ovog kraja i iznosi precizno da Kojići naseljavaju zapadni deo Srbije,istočnu Bosnu,Srem i Šumadiju.Ja posedujem tu literaturu Doseljavaju za vreme „Karađorđeve“ krajine. Svi Kojići slave Sv. Stefana Dečanskog. Druge poridice koje slave druge slave su ili nasledili ili odlaskom kod supružnika promenili.

   Одговори
   • Stefan

    Ja sam iz sela Vrbovac, opstina Vitina. Mi slavimo sv.Andrej karadjordjevu slavu.znam da mi jos cukun deda doselio tu, u mom selu su preodavali kojici i imana nas bas dosta i svi slavimo sv.Andreja.
    Moze li neko fa mi objasni odakle onda mi dolazimo

    Одговори
  • Јелена

   Такође и моја породица слави Св. Стефана Дечанског, мој деда је пореклом из Узовнице. Велики поздрав за све Којиће.

   Одговори
  • Milan Kojić

   Ja sam takođe Kojić iz D.Crnjelova kod Bijeljine. Slavimo Nikoljdan. Porijeklom smo od Foče. Ima nas prilično. Od nas su postale porodice Mirković i Jeremić. Moj predak je došao iz Foče u prvoj polovini 18. vieka. Prema datumu na njegovom spomeniku umro je 1776. God. A zvao se Konstantin. To ime se daje tradicionalno pa tako se sad zove moj brat od strica jer se tako zvao naš djed. Ako bogda njegov sin bi trebalo da da to ime svom sinu.

   Одговори
 • Zoran Kojić

  Zoran Kojić
  Moja familija je iz Bosne, Gornji Vrbljani. Tamo ima i Kojića Glavica.

  Одговори
 • Milan Kojic

  Moja familija Kojic zivi u selu LJubinic , slavimo Svetog Jovana, kao i Kojici iz Cucuga

  Одговори
 • Djordje Kojic

  Pozdrav ! Moja familija Kojic zivi u Lapovu. Slavimo Svetog Nikolu, 19 Decembra. Jedna smo od vecih porodica u Lapovu. Kod sebe imam porodicno stablo Kojica, koje je jedan, cini mi se, rodjak uradio pre 10ak godina. Naime, po ovom porodicnom stablu prvi kojic koji se pojavljuje je Kostadin, rodjen oko 1730 godine. Ne znam da li je to ista familija kao i Kojici iz Klenja, ali jako bih voleo da saznam. Po pricama starijih poreklo kojica je negde iz Bosne, sada da li je to tacno zaista ne znam. Voleo bih da saznam nesto vise o istoriji svoje familije i svog prezimena.

  Одговори
  • Стефам

   Поздрав, ја сам из Којића из Јелава, околина Лознице, славимо. Светог Николу 19. Децембра. Такође знам да вучемо порекло из Херцеговине али ништа даље. Ако неко можда зна нешто више нека се јави. Поздрав

   Одговори
   • Стефан

    Извињавам се на грешкама.

    Одговори
   • Aleksandar

    Ja sam Kojić živim u Beogradu,otac mi je iz Lipničkog Šora i po njegovoj priči koju je on isto nasledio od svog oca mog dede Milutina.
    Kojići su iz Begove Lešnice selo ispod Cera kada je izbio prvi svetski rat nas pradeda je umro od tifusa u Nišu ,a mog dedu i njegovog rođenog brata su udelili u familiju.
    Mog dedu je uzela ujna u Šoru a drgog mislim tetka u Jelavu.
    Tako da mislim da smo rođaci i slavimo Svetog Nikolu.

    Одговори
  • Milan Kojić

   Postovani, vjerovatno smo daleki rođaci. Moji su se doselili iz Foče, Stara Hercegovina. Slavimo istu slavu a i moj predak se izgleda doselio u okolinu Bijeljine u prvoj polovini 18. vijeka. Sudeci po godini smrti i životnom vijeku moglo ni se desiti da se doselio bas oko te godine koju ste naveli. U mom kraju ima još familija sa prezimenom Kojić ali slave druge slave, što je siguran pokazatelj da nismo rod. Ja sam uradio i DNK tj. odredio sam haplogrupu i to je I2a1. Pa ako si i ti ove haplogrupe 100% smo rodbina jer se nasleđuje po muškoj liniji. Pozdrav.

   Одговори
 • Vera Kojić

  Moja porodica potiče iz sela Uzovnica kod Ljubovije. Doselili su se iz Pribojske Banje, pretpostavljam početkom 19. veka, jer je najstariji sahranjeni predak u Uzovnici moj čukundeda Nikola i žena mu Aleksija. Kažu da su se ranije prezivali Pakovići.Došla su tri brata, dva su se nastanila u Uzovnici, jedan u Mejićima,i taj je kasnije odselio u Valjevo. Možda su došli odnekud u Pribojsku Banju, pošto su migracije bile česte iz dinarskih krajeva u Srbiju. Slave Mratindan ( Svetog Stefana Dečanskog). Kojića ima u zapadnoj Srbiji i Šumadiji, Vojvodini, Bosni i Hrvatskoj (znam jednu porodicu iz Vukovara). Poreklo prezimena može da se otkrije u Istorijskom institutu na Kalemegdanu ili u Arhivu Srbije. Moj rođak je otkrio po turskim popisima da su njegovi Jovići poreklom sa poluostrva Luštice u Boki Kotorskoj i da su migracijama preko Hercegovine i Bosne došli do sela Drlače kod Ljubovije.

  Одговори
 • Marko Kojic

  Zdravo! Moja familija potice iz Crnjelova nadomak Bijeljine. Slavimo sv. Nikolu. Prvi se doselio Stevan Kojic rodjen 1856. godine iz Hercegovine

  Одговори
  • Стефан Којић

   Поздрав, такође славимо св. Николу, доселили смо из Херцеговине. Ако имаш још неких информација контактирај ме. Можда смо род :))
   0612829017 вибер

   Одговори
  • Milan Kojić

   Marko, čiji si ti? Ko ti je mogao reći da se prvi doselio Stevan. Prvi je Konstantin. A umro je 1776. godine
   Ima spomenik u groblju. Imaš moj email. Kontaktiraj me.

   Одговори
 • Milic

  Milic Kojic. Ja sam iz sela Slavkovice. Ispod Rajca kod Ljiga. Stariji su govorili da smo poreklom sa Kosova u blizini Peci. A pre toga iz Trebinja. Slavi se slava Sveta Petka. U Slavkovici smo nastanjeni nekih 300 godina…

  Одговори
  • Никола

   Ка сам од Којића, из села Закута у долини реке Груже (пола пута КГ-КВ) славимо свету Петку. По причи коју ја знам, обде су се доселили из Ибарског Колашина у 18. веку. Могуће да смо рођаци

   Одговори
 • Vesna Kojic

  Kojica ima i u Novom Sadu a poreklom iz Treskavca kod Kljuca – BIH. Deda Dmitar Kojic 1881-1944. Slava Sveti Nikola.

  Одговори
  • Tanja

   Postovana Vesna,moje devojacko prezime je Kojic.Porodica moga oca dosla je u Zemun iz BIH, iz Kulen Vakufa opstina Bihac,posle drugog sveckog rata.Moj deda je poginuo u ratu,zvao se Dmitar Kojic i slavimo Svetog Nikolu.Ako imate mozda jos neke informacije o toj porodici…Srdacan pozdrav!

   Одговори
 • Nebojša

  Moji su iz Obudovca, Bih, R.Srpska. Krsna slava Sveti Simeon i Ana. Za dalje, trebao bih ući u crkvene knjige…Otići do rudne grude 🙂

  Одговори
 • Бранимир

  Ја мало тога знам о нашем пореклу. Мој ђед је живио у Кравици у општини Братунац,а ми живимо у Сребреници. Славимо Лазаревдан-(Лазарева субота)

  Одговори
 • Nebojša

  Veliki pozdrav.Ja bih da vas priupitam za Prezime Kojić tako mi se prezivao cukun cukun deda.A živeo je na Kosmetu u mestu Kruševac kod Prištine Pa je cukun deda koji se zvao Janićije prešo na Prezime Janićijević.Dali znate poreklo ove porodice unapred zahvalan.Iveliki pozdrav mojim rodjacima Kojić inace mi je slava sveti vracevi Kuzman i Damnjan.

  Одговори
 • Bojan Kojić

  Pozdrav svima.. Ja sam iz Gradiške živim u Bereku, salvim Sv. Stefana, moje porijeklo je iz sela Bjelajaca – Mrkonić Grad. ako neko ima neke informacije trebaju mi za Porodično stablo. piši te na emli:[email protected]
  hvala.

  Одговори
 • Predrag Kojic

  Pozdrav,
  Ja sam Predrag iz Klenja…mi u Klenju imamo podatak i rodoslov skoro uradjen od 1636 kada je Koja dosao iz Draceva iz Hercegovine i nastanio se u Crkvinama (atar Klenja).Koja je imao sinove Pavla i Jovicu,tek od Pavlovog unuka Gaje nastaju Gajici.
  Potomaka od KOJE po Pavlu 632
  Potomaka od KOJE po Jovici 184
  Slavimo Svete Vrace…

  Одговори
 • Marinko

  Postovanje , zivim u Kozarskoj Dubici RS slavimo svetog Vartolomeja (Vratolomije) moje prezime ovdje zivi preko 200 godina zakljucio sam po spomenicima , u drugom svjetskom ratu u logoru Jasenovac ubijeno je 5 mojih familija osto je ziv moj otac Milorad koji mi je pricao da su Kojici doselili iz Hercegovine to je sve sto znam i molio bi za vise informacija ako je moguce ! unapred hvala i veliki pozdrav iz Kozarske Dubice

  Одговори
 • Којићи из Брусника

  Којићи, локално познати и као Којинци из варошице Брусника (Неготинска Крајина, данас насеље Града Зајечара), славе светог Сергија и Вакха (Срђевдан), пореклом од Веловића и/или Живанчевића из Црне Горе, досељени између крајем 18. века.

  Видети нпр. https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%BD_%D0%9A%D0%BE%D1%98%D0%B8%D1%9B

  Одговори
 • Nikola Kojić

  Moj deda je iz Male Ivanče i tamo ima dosta Kojića, to je sve što znam otprilike.

  Одговори
 • Milorad Kojic

  Ja Sam Milorad Kojic živim u Toronto Canada
  Moji koreni vode iz Crne Gore. Bratsvo Djurovića se iz Crne Gore doselilo u selo Sirču kod Kraljeva po zapisima iz 1820 god u „Tefteru čibuka“ Nahije Rudničke upisuje se Vučić Djurović pod rednim brojem 11 iz 1824 godine.
  Moje prezime Kojić potiče od moje čukun babe Ikonije-Koje iz seal Sirče kod Kraljeva. Kada se moj čukun dead Mijailo Djurović oženio Ikonijom odvojio se od bratsva Djurovića i osnovao svoje bratsvo Mijailovića po svom imenu Mijailo.
  Ubrzo je umro a Koja je ostala sa malom decom. Svi njeni potomci su se prezivali Mijailović. Kasniji potomak Ikonije-Koje Djurović, Dimitrije u zahvalnost svojoj babi za sve što je učinila za parodic, menja prezime po babi Koji u prezime Kojić. Ali ostali muški potomci zadržavaju oba prezimena Mijailović-Kojić.
  Čak je i mom dedi na Albanskoj Spomenici upisano ime Vojislav Mijailović-Kojić.
  Moj otac Aleksandar je zadržao prezime Kojić, tako da ja i moja dva sina Aleksandar i Stefan nosimo prezime Kojić.
  Sa poštovanjem svim Djurovićima, Mijailovićima I Kojićima
  Milorad Koji-Šerpa

  Одговори
 • Milorad Kojic

  Kojić Milorad-Šerpa
  Zaboravio sam jedan važan detalj. Naš krsna slava je Svet Luka.

  Одговори
 • Milos

  Ima Kojica i na kosovu selo Vrbovac (Vitina) oko 30 kuca, slavei Sv Andrej u 13.decembar, prema podacima iz ckvenih knjiga doselili smo se ovde 1718 godine iz Retkocera kod Medvedje mozda i ranije to su prvi pisani podaci….vidim da se javljaju Kojici iz bosne i hrvatske sad znate da s

  Одговори
 • Kojić slavko

  Moje poreklo je selo Nišić opština Ilijaš Kod Sarajeva Krsna slava LAZAREVA SUBOTA Bratski pozdrav za sve moje prezimenjake. Puno hvala inicijatorima ako dodjete do nekih detalja o mom plemenu biću vam zahvalan.00381637310262

  Одговори
 • Kojić slavko

  Lepo bih bilo da se pridružite inicijativi da napravimo SABOR KOJIĆA U SREMSKIM KARLOVCIMA moj kontakt 0637310262 KOJIĆ SLAVKO

  Одговори
 • Jovan

  Ja sam iz Backe Palanke,ovde ima mnogo porodica sa ovim prezimenom,za neke znam da su nam rodjaci…Znam da svi Kojici ovde slave Miholjdan (12.oktobar).Jako me zanima odakle smo dosli.Ako neko ima informaciju neka pise na [email protected]

  Одговори
 • Zeljko

  Postovani,
  Moje ime je Kojic Zeljko i poticem od Kojica iz Lapova, kao i gore pomenuti gospodin. Isto stablo i isti koreni, krsna slava sveti nikola, ali je moj deda uzeo svetog arhangrla mihajla da slavi tako da nam je to slava, inace porodicna slava nam je sveti nikola. Koliko sam ja saznao i koliko sam cuo, poticemo iz crne gore i dosli smo u sumadiju za vreme carnojevica. Inace iz Vrsca sam.

  Одговори
 • Милош

  Поштовани,
  моје име је Милош из Војводине сам. Деда је из Шумадије, тачније из села Луњевац у околини Смедерева. По причи коју ја знам порекло презимена бар наше гране води са Косова по одређеном Којадину од кога касније настају Којићи и Којадиновићи. Иначе слава ми је Свети Димитрије. Поздрав!

  Одговори
 • Војислав Ананић

  КОЈИЋ (к.м). Којићи (к), старе породице у Ораховом Долу и Равном (Попово). Године 1690. спомиње се Бошко Којић, представник села Равно. Живјели су и у Цицрини, Грабовом Долу и Вељој Међи, у 18. вијеку. Славили су Митровдан (84:154.158; 214/5:99). Којићи (м) су настањени у Мостару.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Синиша Којић

  Поштовани, да и ја додам нешто у прилог презимена Којић. Наиме, живим у Банатском Новом Селу које је као граничарско насеље званично основано 1765. године.По Срети Пецињачком (Банатско Ново Село у 18. и с почетка 19. века) Којићи којима ја припадам стигли су из Рудне (недалеко од Арада у Румунији) највероватније 1767. године.Да је то тачно говори и породично предање као и шпиц наме Рудњански.Славимо св. Николу, 19. децембра. Претпостављам да су Којићи у Рудну стигли са последњом Сеобом Срба 1690. године. Којића има и у Старчеву и Панчеву а порекло им је из Босне.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  Синиша, заборавили сте на насељвање ПОТИСКЕ И ПОМОРИШКЕ ГРАНИЦЕ у Банат 1751 – 1753. године. Пре ће бити да су Којићи били граничари. Знам за Рудну, био сам у Араду неколико пута, а и рођен сам у Банату, само на северу, близу границе са Румунијом.

  Војислав

  https://www.poreklo.rs/2014/03/09/srbi-u-pomorisju/

  Одговори
 • Синиша Којић

  Поштовани Војиславе, слажем се са вама да су Којићи били граничари. Мој чукундеда Ђорђе Којић (1840-1908), његов отац Петар (1814-1857) и деда Гаврило (рођен око 1786) били су граничари као уосталом и већина становника Неудорфа (Ново Село/Банатско Ново Село).Њихови преци пристигли су из Рудне након укидања Потиско-поморишке, односно формирања Банатске војне границе.Свакако су били граничари и у Рудни. Међутим, непознат ми је сам долазак Којића у Рудну.Ово насеље помињу се у Катастигу пећке патријаршије из 1660. године што би требало да значи да је вероватно насељено још у 15. веку.Стеван Бугарски (Српско православље у Румунији) наводи да је приликом Сеоба Срба 1690. и 1737. године било насељавања и у Рудну. Овај податак ме је навео на претпоставку да су моји преци пристигли у ово насеље можда у једној од ових сеоба.Претпоставка је и да су пристигли са Косова и Метохије и то из околине Урошевца. На крају, морам вам признати да се каним отићи у Рудну, ево већ годинама и увек је нешто прече. Поздрав!

  Одговори
  • Саша

   Јован Ердељановић у својој књизи забележио је да постоји стариначка породица Којић (св.Никола) у Панчеву и Омољици (такође славе св.Николу и сматрају да су старином из Македоније тј. Старе Србије). Село Опово није обрадио али вам могу рећи да се у матицама још из 1770-тих јавља Живота Којић са породицом (не знам која им је крсна слава била али мислим да их у Опову више нема). Којићи из Бачке су се тестирали, можда би одговоре на ваша питања дало ДНК тестирање? Размислите о томе.
   Поздрав од комшије из Панчева !

   Одговори
 • Mladen Kojic

  Postovanje,

  mi smo starosedeoci u Backoj Palanci, krsna slava Miholjdan 12. Oktobar. Dosta porodica Kojic zive u B. Palanci i svi slave istu krsnu slavu. Jedan od Kojica je radio za NASU i trenutno pise veliki rodoslov svih Kojica sa ovih prostora.

  Одговори
 • Onaj s onu glavu

  U Brusniku (Negotinska Krajina, danas zvanično „naseljeno mesto Grada Zaječara“), postoje dve različite stare porodice Kojića — Kojićevi i Kojinci — jedni slave svetog Jovana a drugi svetog Srđa (Sergija i Vakha).

  Ovi potonji su poreklom iz Crne Gore od Živančevića ili Živanića — Srđevdan se nije slavio nigde drugde do kod porodica poreklom iz nekolikih mesta u zaleđu Skadarskog jezera.

  Одговори
 • Петар Којић

  Написао сам текст, али неће да ми објави. Да видим хоће ли ово да објави.

  Одговори
 • Dule kojic klenje

  Doradjen je rodoslov Kojica 2015 sada ga imam i ja. Kojici iz klenja nastali od Koje koji je se doselio 1636 iz Dračeva opstina capljina.Kasnije od koje potomci prekrstili od Gaje u Gajice i od Isaila u Isailovice ali ta loza je ugasena.Kojici iz Klenja slave svete vrace

  Одговори
  • slavisa kojic

   Moji su iz Ocaga, a imajuci u vidu,da svi Kojici iz Ocaga vode poreklo iz Klenja,zeleo bih da se ukljucim u razgovor na ovu temu.Svi slave Sv. Vraceve Kozmu i Damjana osim mojih najbljizih koji su preuzeli slavu,nasledjenu sa zemljom(ognjistem) od svog ujaka, Sv. Avramije zatvornik.
   Istrazujuci,dosao sam do istog izvora -selo Dracevo,medjutim nisam siguran da li mislimo na isto.
   Postoje dva,prvo u opstini Capljina i drugo u opstini Trebinje u Popovom Polju.
   U jednoj reportazi koju sam nasao na netu, koja govori o ovom drugom dosao sam do necega sto smatram interesantnim.
   U selu postoji crkva posvecena Pokrovu Presvete Bogorodice izgradjena 1892 na temeljima stare crkve koja je bila posvecena Svetim vracevima Kozmi i Damjanu
   Mozda su nasi preci poreklom iz tog Draceva pa su sa sobom poneli kao svoju slavu i slavu iz starine.
   Ujedno,video sam sliku rodoslova ali je necitak, ako imate u nekom dobrom formatu,bio bih vam zahvalan ako mozete da mi prosledite.

   Одговори
 • DEJAN

  Ja sam pisao davno … izgleda da samo mi u Krupnju (selo Lipenović) … Loznici slavimo Aranđelovdan ! Došao sam do nekih podataka tak da se pominjemo u knjigama još od polovine 18 veka …. od 1850 godine nemam nikakvih podataka .Mada su se mnoogi raselili !!! Pozdrav svim Kojićima , ma gde bili !!!Ako neko vodi poreklo odavde neka se javi , inače priča se da smo poreklom iz istočne Hercegovine !!!!

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top