Pronađite knjigu, preporučite

31. januar 2012.

komentara: 89

Mnogo korisnih informacija o porodičnom poreklu može da se pronađe u knjigama objavljenim kod nas ili u svetu.

Neka ovo bude prostor razmene informacija šta se sve krije iza korica najnovijih naslova ali i onih objavljenih pre više vekova.

Komentari (89)

Odgovorite

89 komentara

  1. Pufnica Plavsic

    ZA ZIVKA RISTIC ODGOVOR

    Ja vam se izvinjavam , imala sam nekih obaveza i nisam bila aktivna na sajtu.Sasvim slucajno sam procitala sta me pitate i potrazila sam .U knjizi koju a imam TOdora Ristica nema .Postoji na 3 stranice podaci o Risticima ali Todora nema.Cudno mi je prezime i sa kim se on to vencao pa vas molim da mi cirilicno napisete prezime mlade ako imate da potrazim bar nju.A ako vas zanima ja vam mogu prepsati ceo popis sa Risticima.Ali Todora nema.Jos jednom vam se izvijavam na ovolikom cekanju

    • Milos

      Mozda bi ovo moglo da pomogne. U knjizi vencanih najverovatnije postoji podatak kada je Todor rodjen odnosno koliko ima godina na vencanju. Na osnovu tog podatka pogledajte u maticnim knjigama rodjenih za taj period ime Todor naseljeno mesto Rvati i videcete ime njegovih roditelja (najverovatnije), posle mozete istrazivati i dalje. Koliko se secam, maticne knjige iz Pavlice su i najocuvanije maticne knjige u kraljevackom arhivu,tako da imate veliku sansu da to sto zelite i saznate. Naravno sve ovo vazi ako su Rvati pripadali parohiji crkve u Pavlici, ako nije jedino vencanje obavljeno u Pavlici.

  2. Marija

    Postovani,
    Da li mi mozete pomoci u trazenju knjige “Prijevor kod Herceg Novog, 1427-1997” autora Jova Vlahovica? Unapred Hvala.

  3. Marija

    Takođe,volela bih ukoliko biste mi mogli pomoći da pronađem nešto više o prezimenu Škobalj iz Prijevora, selo kraj Herceg Novog.

  4. Vladimir

    za PUFNICA PLAVŠIĆ
    Poštovana,
    kako da dođem u posed knjige o kojoj govorite “Moravičani u prvom potpunom popisu posle oslobođenja od Turaka 1863” od Dragutina Dragana M. Radivojevića. Ako je to knjiga izdata 1993. u Ivanjici, onda mi treba ta knjiga zbog podataka u vezi sklapanja rodoslova moje porodice Aleksić.
    s poštovanjem,
    Vladimir Aleksić

  5. Dragan

    Prelistao sam ceo sajt, jedino ako sam neku stranu i sajta i foruma preskočio, ali nisam video da imate neku literaturu sa podacima za južnu Srbiju konkretno me interesuju dve knjige: “Krajište” od Riste T. Nikolića izdato s početka 20. veka i “Inogošte” od Sandeta Trajkovića. To su dve knjige u kojima ima podataka o selima i familijama od Surduličke opštine do Bosilegradske odnosno do granice sa Bugarskom.
    Ako neko ima neki link gde mogu da se nađu ove knjige ili neke druge sa podacima o ovom delu Srbije, koji bi mogli da pomognu u određivanju porekla i pravljenju porodičnog stabla bio bih veoma zahvalan.

  6. Mileta Urošević

    POTREBNA POMOĆ !!!

    Molim one koji su iz Velike Krsne kod Mladenovca da mi pomognu u rasvetljavanju porekla roda Drenovčani . Slave Vidovdan. Poreklom su Sjeničani, što me navodi da su u Veliku Krsnu doaeljeni iz prijepoljskog sela Drenovo, ali i ne mora da bude tako.

  7. prodan todorovic

    trazim poreklo Todorovic svetislav kalinovac rodjen 1904 u selu podrucje novaka, pambukovica,i okolnih sela moguce da je njegovo poreklo prezime Nikolici.

  8. Nemanja Ilić

    Pozdrav svima. Vec duze vrijeme pokusavama da saznam nesto o porijeklu prezimena Ilic, ali sve je proslo bezuspjesno. Slavim „SVETE APOSTOLE PETRA I PAVLA- PETROVDAN“. Ono sto znam da smo par koljena unazad zivjeli na planini OZREN, opstina LUKAVAC u okolini TUZLE.
    Bio bih mnogo zahvlan kada bih mi dali bilo kakvu informaciju o porijeklu moga prezimena.

  9. Milos NIKSA

    da li neko zna gde moze da se kupi knjiga Rovca i Rovcani od pisca Stevana Popovica, izdavac Univerzitetska rijec iz Niksica, godina izdanja 1990, strana 549.

    Milos NIKSA

  10. Miloš NIKŠA

    Poštovani,

    Tražim poreklo prezimena NIKŠA!

    Da li je neko čuo za lica (na prostoru bivše SFRJ ili šire) koja se prezivaju NIKŠA?

    Moje ime je Miloš, a prezime je Nikša, rođen sam u Sremskoj Mitrovici, a trenutno živim u Beogradu.

    Moj otac, stric i njegova tri sina su rođeni u selu Kopić, opština Glamoč u Bosni i Hercegovini. Stric mi trenutno živi u Mišinom Hanu kod Banja Luke, a njegovi sinovi sa porodicama u Novom Sadu.

    Porodica Nikša slavi krsnu slavu Svetog Nikolu – Nikoljdan (19. decembar).

    Prezime Nikša, a odakle mi je otac, sam uspeo da nađem samo u selu Kopić opština Glamoč gde sada nema nikoga od 1995. godine i nigde više nisam mogao da nađem lica sa mojim prezimenom.

    Ukoliko neko ima neku informaciju o poreklu ili licima koja se prezivaju NIKŠA, najlepše vas molim da mi javite na mobilni +381641177886 ili elektronsku adresu: [email protected]

    Unapred hvala na razumevanju i pomoći

    Pozdrav

    Miloš NIKŠA