Sveštenomučenik Kliment episkop Rimski

7. decembar 2015.

komentara: 14

Sv-KlimentSrpska pravoslavna crkva i vernici 8. decembra (25. novembra po julijanskom kalendaru) slave Svetog Sveštenomučenika Klimenta, episkopa Rimskog. Čestitamo svima koji slave ovog sveca.

Rođen u Rimu od carskoga roda: savremenik svetih apostola. Majka mu i dva brata ploveći po moru budu zaneseni burom u razne strane; otac mu ode da traži ženu i sinove, pa se i on izgubi. Tada Kliment budući 24 godine star pođe na istok da traži svoje roditelje i braću.

U Aleksandriji upozna apostola Varnavu, po tom se pridruži apostolu Petru, kome već sledovahu njegova dva brata, Faustin i Faustinijan. Promislom Božjim apostol Petar naiđe na majku Klimentovu, kao staricu prosjakinju, a potom i na oca. I tako se opet sastavi cela porodica, i svi kao hrišćani vrate se u Rim.

Kliment se nije odvajao od velikog apostola, koji ga postavi za episkopa pre svoje smrti. Posle mučeničke smrti Petrove episkop u Rimu beše Lin, potom Klit, – obojica za kratko vreme – pa onda Kliment. Sa plamenom revnošću upravljaše Kliment crkvom Božjom, i obraćaše u veru Hristovu iz dana u dan veliki broj nevernih. Još odredi on sedam brzopisaca, da pišu žitija hrišćana mučenika, koji u to vreme stradahu za svoga Gospoda.

Car Trajan protera ga u Herson, gde Kliment nađe oko 2000 izgnanih hrišćana. Svi behu zaposleni na teškom poslu tesanja kamena na jednom bezvodnom mestu. Klimenta primiše hrišćani s velikom radošću, i on im beše živi izvor utehe. Molitvom svojom izvede vodu iz zemlje, i obrati u hrišćanstvo toliki broj nevernih meštana, da za jednu godinu podiže se na tom mestu 75 crkava.

Da ne bi dalje širio veru Hristovu, Kliment bi osuđen na smrt i utopljen u more s kamenom o vratu, 101. god. Mošti njegove čudotvorne izvađene su iz mora tek u vreme sv. Kirila i Metodija. Oci slovenske pismenosti su svečeve mošti doneli u Rim na poklon papi.

Sv. Ćirilo je ubrzo  po dolasku u Rim preminuo, a sahranjen je i danas počiva u crkvi Sv. Klimenta u ovom gradu.

 

 

Komentari (14)

Odgovorite

14 komentara

  1. Rade Brakočević

    Sv. Kliment rimski, prađedovska slava Karađorđevića. Krsnu slavu Karađorđa i njegovih predaka, Sv. Klimenta rimskog, njegov unuk knez (potom kralj) Petar Prvi, na Cetinju, mijenja u slavu Sv. Andreja Prvozvanog (prvi apostol Hristov). To je i današnja slava Karađorđevića.

  2. Leja

    Ima li jos nekog ko slavi ovu slavu danas?

  3. Zeljko

    Familija Jelačić iz Golo Brda kod Bijeljine slavi sv Klimenta 08.decembra

  4. Moja porodica slavi sv Klimenta 8. decembra. Živanovići Bajina Bašta.

  5. jelena

    Moja porodica Milosavljevic slavi Sv.Klimenta,trenutno zivimo u Cacku,poreklom iz Obilica sa Kosova

  6. Jovan

    Familije Vitorović, Novaković, Jocković, Senić iz Smederevske Palanke i Selevca ( okolina S. Palanke ) slave Sv. Klimenta Rimskog

  7. Goran

    Slavi porodica Simić,porijeklom iz Obudovca (iz zaseoka Čilaši), još iz 18 vijeka, možda i ranije.

  8. Sanja

    Ljudine Bogosava 11

  9. Sanja

    Starčevići, selo Bašin kod Sm. Palanke slave sv Klimenta.