Poreklo prezimena, selo Babudovica (Zubin Potok)

5. decembar 2015.

komentara: 7

Poreklo stanovništva sela Babudovica, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Babudovica

 

Ovo seoce je na prisojnoj strani u dolini Bupskog Potoka. Kuće su poglavito grupisane na jednoj zaravni gde pored plodne zemlje ima dovoljno izvorske vode. Druga strana potoka je strma i obrasla šumom. Na njoj nema ziratnog zemljišta. Vodu piju sa izvora Pločnika i Laništa, a pojilo im je Potok. Imena pojedinih krajeva su: Selište, Lekin Brijeg, Ravno Brdo, Klekovac, Puavac, Međugora (šuma), Klisura (pašnjak). Na brežuljku u velikom gaju je staro i novo babudovičko groblje.

Današnje stanovništvo Babudovice su:

Matkovići (Radosavljevići, Stevanovići i Filipovići) (10 k., Sv. Petka), koji su isti rod sa Vlaškovićima u Lučkoj Rijeci. I oni kažu da su poreklom Brđani — Bjeloplavići.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Marjan Radisavljević

    Nije Radosavljević,nego Radisavljević.
    Lično ne verujem da smo došli iz Crne Gore.

  2. Joksim

    Marjane,
    uradite DNK test po muškoj liniji i razriješite dilemu da li su vaši preci došli iz Crne Gore.

  3. Marjan Radisavljević

    Svi iz Ibarskog Kolašina kažu da su došli iz Crne Gore ,što je nekad bilo čast reći da vodiš poreklo iz te sada nove” države”.Kada bi neko proveo anketu sada u Ibarskom Kolašinu ,ne verujem da bi se izjasnili kao ranije.
    Nego ja bih se pozvao malo na matematiku,na zakon verovatnoće.Dali je moguće da svi dođu iz Crne Gore a da niko ne ode u tu Crnu Goru.Istoričari su dokazali da je vrlo mali broj Kolašinaca otišao zajedno sa Arsenijem Čarnojevićem.Bežanije je bilo i iz Ibarskog Kolašina i u Ibarski Kolašin,ali da svi dođoše iz Crne Gore ,ne verujem.
    Pozvaću se na povelju Kralja Milutina Manastiru Banjska,mislim da je iz 1312 godine,gde kralj Milutin poklanja sela manastiru , ta sela i danas postoje . Pošto nije imalo katastarskih planova ,kako to da ovi što su došli ne promeniše nazive sela nego zadržaše stare nazive.
    Dobro znamo da su kolonisti u Vojvodini dosta sela promenili u toponime iz krajeva iz kojih su došli.
    Ja sm iz tehničke branše ,tako da su ovo moja lična razmišljanja ,koja nisu zasnovana na dokazima.Žao mi je što nijedan istoričar se nije posvetio ovoj temi nego se svi pozivaju na Lutovca koji je zapisao samo kazivanja verovatno starijih ljudi;koji su uzgred budi rečeno bili potpuno nepismeni.
    Eto ja lupih i ostadoh živ.
    Marjan Radisavljević.

  4. Miloš Nedeljković

    Grigorije Božović, najpoznatiji pisac iz Ibarskog Kolašina tvrdi da se narod sa tih krajeva selio u Crnu Goru, pa da se iz iste te Crne Gore vratio na mesto odakle su i pošli…
    Mislim da je Grigorije, nisam siguran, ali da sam pročitao ovu tezu iznad, e to sam siguran.
    Moguće je, negde sam čuo, od nekoga iz mog sela, inače ja sam iz sela Junake, Junaci, kako ga god već neki zovu, opština Zubin Potok i sećam se po nešto, bio sam mali, priču da su moji kada su došli tu gde su došli zatekli mnogo starih srušenih građevina, što su oni ako se ne varam okarakterisali kao Rimske kule koje su čuvale granice Zapadnog Rimskog Carstva…

    • Marjan Radisavljević

      Rimska arhiktetura je jako prepoznatljiva ,tako da arheolozi i li drugi stručnjaci koji se bave ovom problematikom vrlo lako mogu da utvrde iz kog su perioda te ruševine.Dosta lokacija gde se su i danas vidljive humke ,narod zove “Latinsko Groblje”,ali nisam još pročitao iz kog su perioda ta groblja.

  5. Joksim

    Grigorije Božović, je veliki pisac i poznavalac ne samo Ibarskog Kolašina , već cijele Stare Srbije, Kosova i Metohije posebno, i Crne Gore u današnjim granicama… Da li je izvorno to njegov stav ne znam, ali sveštenička kuća Božovića, Grigorije, njegov otac pop Vukajlo… zadužili su vaš kraj.

  6. Marjan Radisavljević

    Joksime ,ovde nije tema Grigirije Bižović koji mi je uzgred budi rečeno rođak po “babine linije”.Od njega sam pročitao sve što je do sad objavljeno i što se moglo naći po bibliotekama.
    Ovde se radi o poreklu stanovništa u Ibarskom Kolašinu gde ima vrlo malo objavljenih radova.Treba tražiti po arhivama kako crkvenim(Duboki Potok) tako i po turskim arhivama.
    Ja nažalost ne živim u Ibarskom Kolašinu ali ljudska psiha je čudo ,što si stariji sve više osećaš čežnju za svojim rodnim krajem.