Порекло презимена, село Доње Луге (Беране)

1. август 2013.

коментара: 64

Порекло становништва села Доње Луге, општина Беране. Стање из 1903. године. Према студији „Васојевићи у турској граници” попа Богдана Лалевића и Ивана Протића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

У подножју Главице и Буковца, северно од Ржанице, а између тога села, Загорја, Петњика и Берана, налази се ово село, на земљишту потпуно равном и са многим луговима, због којих је, по причању, село овако име добило. Село се пружа у ширину и дужину за пола часа.

Извори су испод села, те нема воде за натапање кукуруза. Између Главице и Буковца нађен је пре две три године један бунар, који је чобанима од велике користи, јер је то земљиште било безводно, а иначе је главна сеоска испаша. Тако исто ни воденица немају, те терају у Беране и Ржаницу. Планина им јс Скробутача у Цмиљевици.

У Лугама има 35 кућа, већим делом на откупљеној вемљи.

Од Васојевића су: Кастратовићи (Ковачевићи), Бабовићи (Новаковићи) и Осмајлићи (Дабетићи), а од других Лабудовићи — Лушчани, који славе Св. Ђурђиц.

Гробље је једно и то у средини села.

Између петњичког, лушког н будимског земљишта пружа се један хумак, звани Јасиковац, на коме се налази једна турска кула с топовима, која има да брани Беране од нападача, јер је варош много ниже од Јасиковца.

 

ИЗВОР: “Васојевићи у турској граници“, поп Богдан Лалевић и Иван Протић, СКА, Београд, 1903. (стр. 711). Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (64)

Одговорите

64 коментара

  1. Marko D.

    Nismo dorasli diskusiji – niti Joksim, niti Nebojš, niti ja. Ovo su ozbiljne stvari!

  2. Јоксим

    Марко, не закључуј по себи, о “дораслости” других. Те “озбиљне ствари” у науци су расправљене.
    Лијепи поздрави!

    • Marko D.

      Joksime, o čemu raspravljaš?

    • Јоксим

      Марко Д. зар је требало два мјесеца да смислиш некакав одговор ?. У твом случају важи: “Тури сад теле у љуку, одоило е”.
      Марка љука ко стигне, ал џабе – он не може да мируе.
      Беспредметно је губити вријеме с неким коме треба времена да одоји, па да проблеји…
      Замолио бих админа да овакве које је џабе љукати, не чуе те оно, не ставља на овај портал.

      • Јоксим

        Марко Д. ( јављаш се са још 4. псеудонима – три у мушком роду, један у женском) и ваљда са 1. правим именом и презименом, у коментарима код села Доње Луге. У недостатку аргумената, почео си први са вријеђањем, што није у реду.
        Поново те позивам дођи на Форум Порекла. Нека виде други . Ово је озбиљан портал, који се се бави поријеклом презимена, а не твојим ситним под..бицама, које говоре о теби. Онда морам, да се спуштам на твој ниво. Признаћеш, то ничему не води.

  3. Marko D.

    Osporavati narodno predanje kao nenaučno, upravo demantuje vaše tvrdnje. O kakvim arhivama je reč? Gde to postoje pisani dokumenti pre 1444. godine Vasojevićima i Ozrinićima? Recimo, prvi pisani dokument u kojem se pominju Ozrinići, čiji je rodonačelnik sin Vasov Ozro, datira iz 1335. godine, dakle više od jednog veka. O tome Ozrinići pamte u svom predanju i rođakaju se sa Vasojevićima. O predanju Vasojevića su pisali navedeni istoričari i to je sušta istina, naročito prof. dr Radoslav Jagoš Vešović!

  4. Небојша Бабић

    Марко, узалудна је ова преписка, јер, јасно је да не познајете терен генетичке генеалогије, која јасно указује да Озринићи и Васојевићи никако не могу имати заједничког претка у средњем веку, већ хиљдама година пре Христове ере.
    Нећу се даље упуштати у ову дискусију, имате право на своје виђење ствари.

  5. Вујић Александар

    Замолио бих вас ко год да има неких информација о Лабудовићима из Доњих Луга да ми у коментару напише што зна. Желео бих да сазнам што више могу. Мој деда се зове Ђорђије од оца Ђукана Лабудовића(браћа Ђукан,Симон и ?Васо?.Отац Ђуканов је Милован Лабудовић.Слава Ђурђица.Продато је имање у Доњим Лугама почетком 20.века колико ја знам. Хвала вам унапред од срца.

    • Marko Marković

      Labudovići iz Donjih Luga,a od njih i Radojevići su plemenski Ceklinjani.Slava im je Đurđic,16og novembra.Najbliža bratstva su im Popovići,Pajkovići,Tomaševići iz sela Lužac,Đokići iz sela Dolac,Radovanići iz Donje Ržanice,Radičevići iz Zaostra.Inače na Luge žive i Radojevići(Vasojevići) sa Peovca iz Andrijevice.

      • Вујић Александар

        Хвала пуно на одговору 🙂 5 година проверавам ове објаве да видим да неко није нешто написао. У међувремену сам свашта сазнао што се свакако уклапа у причу. Дошао сам до Ђурашковића са Цеклина, одакле Лабудовићи воде порекло. Према породичном стаблу последњи су Лабуд, Вујица, Симон и Станко као најстарији. За све сем Лабуд-а претпостављам да су Ђурашковићи. Да ли можда знате где бих могао да се информишем детаљније о њима? Оно што сам имао прилике да чујем у фамилији и да прочитам на интернету, јесте да су славу и презиме променили због крвне освете. Хвала још једном на одговору