Каталог библиотеке Порекло

7. марта 2020.

коментара: 0

Каталог књига [ENG] замишљен је као централни каталог Библиотеке Порекло. Покренут је средином 2018. године када се јавила потреба за каталогизацијом Дигиталне библиотеке Порекло. Тада је усвојен и стандард за унос метаподатака који ће бити примењиван и приликом каталогизације папирног фонда Библиотеке Порекло.

База каталога организована је према врсти грађе у седам категорија. Три кључне категорије чине Књиге, Периодика и Чланци и сепарати. Поред њих, предвиђене су још категорије за попис архивске, сликовне и картографске грађе, те категорија за електронске носаче различите библиотечке грађе.

Детаљ претраге Каталога публикација Библиотеке Порекло

За нешто мање од четири године у овај каталог унето је више од 17.000 каталошких јединица, од чега више од 6.000 наслова књига и часописа, и више од 9.500 чланака и сепарата.

Сваку каталошку јединицу прати корпус обавезних и необавезних података.

Као обавезни подаци уносе се Наслов, Аутор, Град, Издавач и Година издања, затим се опредељује којој од раније поменутих категорија наслов припада, а у наставку следи још унос података о Броју страна наслова, Категорији у Дигиталној библиотеци којој наслов припада, те подаци о томе да ли је наслов дигитализован, од када се налази у фонду Дигиталне библиотеке и напослеку Писмо на коме је објављен.

Необавезне рубрике су Напомена, Област и Место на које се наслов односи.

Детаљ видљивих метаподатака за једну каталошку јединицу

Посебну вредност овог каталога чине чланци из најрепрезентативнијих етнолошких и регионалних часописа који су пописани као посебне каталошке јединице. Ту су посебно драгоцени чланци пописани из завичајне периодике која се на овај начин код нас ретко обрађује. Досадашњим пописом чланака показало се колико је периодика непресушан извор података за различите области истраживања и колико би драгоцено било на овај начин пописати комплетну периодику Библиотеке Порекло.

Детаљ из приказа посебно пописаних чланака из часописа

Каталог књига је претражив и даје одличан преглед по аутору, наслову, години издања, издавачу. Такође, где год је за то било основа напоменуто је да се у књизи обрађују одређенe географске области или места. За сваку публикацију која је дигитализована, уз детаљан запис постоји и веза ка том садржају у Дигиталној библиотеци Порекло.

У току 2020. године започет је и попис свих публикација које се налазе у фонду Библиотеке Порекло. Након што овај подухват буде у целости приведен крају, све књиге из наше библиотеке биће доступне за претрагу и у Каталогу књига. Подсећамо, реч је о јединственој, специјализованој, родословној библиотеци која тренутно броји више од 12.000 публикација.

Приступ Каталогу књига имају чланови Друштва српских родословаца „Порекло“ уз корисничко име и лозинку.

Flag Counter