Крњетин

21. фебруар 2012.

коментара: 4

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Sofija

    Moje devojacko prezime je bilo Krnjetin,otac mi je preminuo pre dve godine,a od svoga oca o poreklu nista posebno nije znao,jer mu je otac preminuo kada je bio vrlo mali.Znamo jedino da je deda bio iz Srbobrana,a kasnije se doselio u Belu Crkvu,a zatim u Plandiste,zvao se i prezivao Avram Krnjetin.Ako iko nesto zna o Krnjetinima,neka me obavesti,jer bih zelela znati svoje poreklo!Unapred hvala!

    • Александар Маринковић

      У Сентомашу (Србобран) 1720. године и 1725/6. године не наводи се презиме Крњетин, нити неки сличан облик.

      • Sofija

        Deda je rodjen 1918.u Srbobranu,a njegov otac,a moj pradeda 1899.godine u Srbobranu. Ne znam kada su se doselili,ali me zanima poreklo?! Sto ne znaci da se posle 1725.-e nije pojavilo to prezime! Pozdrav!

  2. Јован Ерор

    “На позив српског патријарха Јосифа Рајачића, лично је (генерал Петар Бига) организовао 300 добровољаца из Лике из Оточке регименте, да спасавају Српску Војводину (1848-1849). Доласком на простор Србобрана, Темерина, Каћа, Ковиља и Новог Сада, Личани су се необично храбро исказали у одбрани Шајкашке од Мађара. Том приликом 62 Личанина дала су живот за Српску Војводину, четворица су се вратила у Лику, пошто су били ожењени, а остали су се оженили на подручју Шајкашке. Потомци истих живе још увек на овим просторима.”

    У шајкашкој области (југоисточни део Бачке између Тисе и Дунава) постоје следећа презимена: Бурсаћ, Глумац, Грбић, Дракулић, Драчански (вероватно од Драча), Крајнов (од Крајновић), Кргин (од Крга), Крњетин (од Крњета), Малбашки (од Малбаша), Љуштинов (од Љуштина), Ненадић, Плавшин (од Плавша или Плавшић), Узелац… Готово сва ова презимена су пореклом из Лике и највероватније су дошла у Бачку у овом немирном времену око 1848. године, а касније су нека од њих попримила “бачки облик” са завршецима -ов, -ев, -ин, -ски, -чки, -шки. Дакле, Крњетини воде порекло од презимена Крњета, које је као и презимена Крнетић и Крњетић, једна од варијанти доста чешћег презимена Крнета.