Krnjetin

21. februar 2012.

komentara: 4

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Sofija

    Moje devojacko prezime je bilo Krnjetin,otac mi je preminuo pre dve godine,a od svoga oca o poreklu nista posebno nije znao,jer mu je otac preminuo kada je bio vrlo mali.Znamo jedino da je deda bio iz Srbobrana,a kasnije se doselio u Belu Crkvu,a zatim u Plandiste,zvao se i prezivao Avram Krnjetin.Ako iko nesto zna o Krnjetinima,neka me obavesti,jer bih zelela znati svoje poreklo!Unapred hvala!

    • Aleksandar Marinković

      U Sentomašu (Srbobran) 1720. godine i 1725/6. godine ne navodi se prezime Krnjetin, niti neki sličan oblik.

      • Sofija

        Deda je rodjen 1918.u Srbobranu,a njegov otac,a moj pradeda 1899.godine u Srbobranu. Ne znam kada su se doselili,ali me zanima poreklo?! Sto ne znaci da se posle 1725.-e nije pojavilo to prezime! Pozdrav!

  2. Jovan Eror

    “Na poziv srpskog patrijarha Josifa Rajačića, lično je (general Petar Biga) organizovao 300 dobrovoljaca iz Like iz Otočke regimente, da spasavaju Srpsku Vojvodinu (1848-1849). Dolaskom na prostor Srbobrana, Temerina, Kaća, Kovilja i Novog Sada, Ličani su se neobično hrabro iskazali u odbrani Šajkaške od Mađara. Tom prilikom 62 Ličanina dala su život za Srpsku Vojvodinu, četvorica su se vratila u Liku, pošto su bili oženjeni, a ostali su se oženili na području Šajkaške. Potomci istih žive još uvek na ovim prostorima.”

    U šajkaškoj oblasti (jugoistočni deo Bačke između Tise i Dunava) postoje sledeća prezimena: Bursać, Glumac, Grbić, Drakulić, Dračanski (verovatno od Drača), Krajnov (od Krajnović), Krgin (od Krga), Krnjetin (od Krnjeta), Malbaški (od Malbaša), Ljuštinov (od Ljuština), Nenadić, Plavšin (od Plavša ili Plavšić), Uzelac… Gotovo sva ova prezimena su poreklom iz Like i najverovatnije su došla u Bačku u ovom nemirnom vremenu oko 1848. godine, a kasnije su neka od njih poprimila “bački oblik” sa završecima -ov, -ev, -in, -ski, -čki, -ški. Dakle, Krnjetini vode poreklo od prezimena Krnjeta, koje je kao i prezimena Krnetić i Krnjetić, jedna od varijanti dosta češćeg prezimena Krneta.